«Μεγαλα εργα υποδομης και οικονομικη αναπτυξη»

Την πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομών, που φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, είχε ως θέμα της ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαϊου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της πανελλήνιας έκθεσης «Θράκη 2009».

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν ο Αμερικανός πρόξενος της Θεσσαλονίκης κ. Hoyt Brian Yee, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Σταμάτης, o κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελος Φιλιππίδης, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες.


Αρχικά, τον λόγο πήρε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος έθεσε τους σκοπούς που τίθενται με την υλοποίηση των εν λόγω έργων: «Είναι κεντρικός μας στόχος, η Ελλάδα να καταστεί Διεθνές Κέντρο, διαμετακομιστικό και εμπορευματικό. Οι συνδυασμένες μεταφορές και τα σοβαρά έργα υποδομών που προχωρούν στον χώρο της Μακεδονίας και Θράκης, διασφαλίζουν αυτόν τον ρόλο. Στη σημερινή ημερίδα του Επιμελητηρίου εδώ στη Κομοτηνή στο πλαίσιο της Έκθεσης «Θράκη 2009» αναδεικνύουμε τις νέες δυνατότητες, αξιοποιούμε τις νέες ευκαιρίες. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε και σ αυτή την περιοχή τις ευκαιρίες που στερήθηκε για πάρα πολλές δεκαετίες».

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Βουλγαρία και θα είναι παραδοτέος στην τοπική κοινωνία σε ενάμιση χρόνο, φέρνοντας εγγύτερα περί τα 2 εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές από το νότιο τμήμα της βουλγαρικής αγοράς. Ανέφερε δε ότι «εντός του καλοκαιριού θα εγκαινιαστεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης» και ότι «στο επόμενο χρονικό διάστημα η ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα συνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την Εγνατία Οδό», ενώ σημείωσε πως «άμεσα θα ξεκινήσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Θράκης, που θα συνδέσει σταδιακά όλη την Περιφέρεια. Υπό το πρίσμα των νέων υποδομών, η περιοχή, πέρα από πύλη της χώρας, μπορεί να γίνει γέφυρα προς τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, αλλά και προς Ανατολάς».

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαφάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα, η οποία «έχει πολλές παραμέτρους, έχει το Ενεργειακό Τοπίο όπως διαμορφώνεται μετά από τις επενδύσεις που έγιναν στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, με τον πετρελαιοαγωγό φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, επίσης έγινε ακόμη πιο αισθητή με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού που δίνει άλλη διάσταση στις μεταφορές, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Επιπροσθέτως, έχει να κάνει με δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης όπως είναι η σύσταση του Άτυπου Συμβουλίου Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας αλλά και του ζωντανού βήματος διαλόγου της επιχειρηματικής κοινότητας που ως στόχο έχει τη διαμόρφωση, μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενός ενιαίου σχεδίου δράσης με γνώμονα την ανάπτυξη της ενέργειας. Βεβαίως, υπάρχουν και τα μεγάλα επιχειρήματα που μπορεί να έχουν τον πυρήνα τους στην Θεσσαλονίκη όμως η εμβέλειά τους απλώνεται σε όλο τον Βορειοελλαδικό χώρο», ενώ πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη «χωροθέτηση του νέου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου, σχέδιο το οποίο υλοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς όπως και η ζώνη καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η οικονομική ομογενοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

Ο κ. Παπαστάμκος, με τη σειρά του, τόνισε ότι οι υποδομές αποτελούν οριζόντιο παραγωγικό συντελεστή. Θέλω να σας πω ότι χωρίς υποδομές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπήρξε μία καθυστέρηση σε ότι αφορά στην ανάπτυξη βασικών υποδομών, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ, ολοκληρώνονται τα μεγάλα δίκτυα, σχεδιάζονται καινούργιες υποδομές προς ανάπτυξη της Περιφέρειας, της Θράκης.

Έπειτα, ο κ. Παπαστάμκος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Tα δημόσια κεφάλαια, ελληνικά και ευρωπαϊκά είναι ουσιώδη και μέσα από την διασυνοριακή συνεργασία ευελπιστούμε να προωθήσουμε την οικονομική ομογενοποίηση της γειτονιάς μας, της περιοχής μας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις και για την ασφάλεια αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Χωρίς υποδομές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».

Ο κ. Αγγελίδης εξήρε τη σημασία των μεγάλων υποδομών λέγοντας ότι «επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργούμε όταν μπορούμε να στηριζόμαστε σε δύο πυλώνες. Τις μεγάλες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα διαπραγματευόμαστε αυτή την κατεύθυνση, τον πρώτο πυλώνα, που είναι οι μεγάλες υποδομές οι οποίες τονώνουν την επιχειρηματικότητα για να μπορέσουν αυτές στο μέλλον να προσδώσουν στην περιοχή τον ρόλο που της αξίζει, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα εφαλτήριο για τις νέες αγορές που μας περιβάλλουν, αγορές οι οποίες ανήκουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι οποίες έχουν ένα καταναλωτικό κοινό γύρω στα 200.000.000. Μέσω της Εγνατίας Οδού, θα χτίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα όλη την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να βγούμε στις γύρω χώρες».

Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε της συνδρομή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο, «χρηματοδότησε την αποπεράτωσή της Εγνατίας Οδού και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί είναι ένα έργο το οποίο ενώνει όλη την Βόρεια Ελλάδα, πραγματικά αλλάζει τις υποδομές της. Ανελλιπώς, εδώ και 109 χρόνια συμβάλλουμε σε έργα υποδομής. Σήμερα λοιπόν που μας δόθηκε η ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε την Εγνατία και την αποπεράτωσή της με 400.000.000 Ευρώ, πράγμα το οποίο ήταν απόλυτα μέσα στους σκοπούς μας, το κάναμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Η ολοκληρωτική λειτουργία της Εγνατίας που θα ξεκινήσει σε λίγο, από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα, χωρίς προβλήματα ενδιάμεσα, πραγματικά θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Βόρειας Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας. Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό έργο υποδομής που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.