Μεχρι τις 15 Ιουνιου η καταθεση ενδιαφεροντος για το Leader+

Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για το Leader+, έχει ξεκινήσει η Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης, που είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα, η τελική έγκριση του οποίου για το νομό Ροδόπης, θα γίνει μέχρι και τις 15 Ιουνίου, οπότε και θα έχουν κατατεθεί όλες οι προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων και φυσικών προσώπων.

Συνεπώς, η περίοδος μέχρι και τις 15 Ιουνίου, θα είναι αυτή κατά την οποία η «Αναπτυξιακή» θα συλλέγει το ενδιαφέρον και τις προτάσεις των φορέων και των φυσικών προσώπων, ώστε να είναι έτοιμη για την τελική επιλογή. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της «Αναπτυξιακής Εταιρίας» στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή, πολιτική της εταιρίας είναι να σπεύδει ώστε να παρέχει στον πληθυσμό πρωτογενή ενημέρωση γύρω από το πρόγραμμα και τα μέτρα που εκπονούνται αφού «διαπιστώνεται έλλειμμα πληροφόρησης στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν άμεση σχέση με τον αγροτουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κεφαλίδης «εκείνοι που θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα πρέπει να σκεφθούν σε ποιον τομέα θα ήθελαν να βελτιώσουν τις υποδομές που έγιναν από τα προηγούμενα προγράμματα και να απευθυνθούν στην «Αναπτυξιακή» η οποία με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα τους οδηγήσει είτε στην ένταξή του σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, είτε στο Leader+».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε αγρότες, αλλά και σε κατοίκους αγροτικών περιοχών και σε σχέση με το Leader ΙΙ, έχει γίνει, δε, πολύ πιο σύνθετο για τους φορείς που καταθέτουν προτάσεις, αφού τα στοιχεία θα πρέπει να προσδιορίζουν τον λόγο για τον οποίο σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια αγροτουριστική δράση.

Ενώ στο προηγούμενο Leader οι δημόσιοι φορείς και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορούσαν να υλοποιήσουν χωρίς περιορισμό το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Leader + η συμμετοχή τους περιορίζεται σε 15%, κατά μέγιστο βαθμό.

Επίσης, μόνο το 15% του προγράμματος, μπορούν να πάνε σε δράσεις των μετόχων της «Αναπτυξιακής».

Όσον αφορά τους ιδιώτες, το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο πρόγραμμα από 60%, περιορίζεται στο 50%, αλλά συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που δίδεται από κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Μέσα στις εταιρείες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, συστήνεται ανεξάρτητος μηχανισμός που θα αξιολογεί τα προγράμματα και θα αποφαίνεται για την πορεία του έργου.

Πάντως, αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή μιας πρότασης θα είναι εάν δένει με το περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι και η αρχιτεκτονική του έργου θα πρέπει να έχει σχέση με το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.