Μεχρι τελη του ετους τα εργα υποδομης

Τον οικισμό παλιννοστούντων στην περιοχή της Ν. Μοσινούπολης της Κομοτηνής επισκέφθηκε χθες ο Αθανάσιος Κατσιγιάννης, βουλευτής Αττικής, πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής και τομεάρχης της Ν.Δ. για θέματα Περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των επισκέψεων των στελεχών της Ν.Δ. με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες της χώρας.


Αγανακτισμένος από την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό παλιννοστούντων στην περιοχή της Ν. Μοσινούπολης στην Κομοτηνή δήλωσε ο κ. Κατσιγιάννης, «πράγματι, η κατάσταση που είδα από πλευράς υποδομών δεν είναι ιδιαίτερα καλή», ενώ τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «πριν από κάποια χρόνια ξεκίνησε μια διαδικασία στεγαστικής αποκατάστασης πάρα πολύ πρόχειρα, κυρίως, για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, όπου δόθηκαν υποσχέσεις για παραχωρήσεις ακινήτων χωρίς ουσιαστικά να έχει προβληθεί η δημιουργία των υποδομών».

Το θέμα των παλιννοστούντων που διαμένουν στον οικισμό της Ν. Μοσινούπολης είχε συζητηθεί και στη συνάντηση με τον γ.γ. της Περιφέρειας κ. Αγγελόπουλο. «Ευτυχής συγκυρία είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες, έχει χρηματοδοτήσει και τον δήμο Κομοτηνής προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής αφενός και αφετέρου να προχωρήσει και στις παραχωρήσεις των ακινήτων έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν οριστικά και ριζικά το στεγαστικό τους πρόβλημα».

Διαμόρφωση ανθρώπινων βιώσιμων συνθηκών στον οικισμό είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί την πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Κατσιγιάννη. «Σήμερα έρχεται η πολιτεία δια της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας, χρηματοδοτεί τον δήμο Κομοτηνής προκειμένου να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα υποδομής. Έχει ζητηθεί και συμφωνήθηκε η υλοποίηση των έργων υποδομής προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μην περπατάνε μες στη λάσπη κάθε χειμώνα ή όποτε βρέχει, να αποκτήσουν σύνδεση με την αποχέτευση, δίκτυο ΔΕΗ, τηλεφωνικό κλπ.».

Να σημειωθεί ότι έχουν δοθεί δύο εργολαβίες από το Δήμο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. «Ο Δήμος έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση των υποδομών μέχρι τέλος του έτους, ίσως και λίγο αργότερα. Από δω και πέρα, είναι στο χέρι του Δήμου να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο».

Όσο για το θέμα που αφορά την παραχώρηση κρατικών αρωγών αλλά και τις επιδοτήσεις ενοικίου, ο κ. Κατσιγιάννης ενημέρωσε ότι

στις 14 Ιουνίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του γ.γ. της Περιφέρειας κ. Μ. Αγγελόπουλου με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο «προκειμένου να βρεθεί η δυνατότητα συνέχισης αυτών των επιδοτήσεων έως ότου αποκτήσουν οι άνθρωποι αυτοί στέγη που δικαιούνται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα δοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους παλιννοστούντες που διαμένουν στον οικισμό της Ν. Μοσινούπολης.

Ως επίκαιρο θέμα χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Αθανασιάδης το θέμα της αποκατάστασης των παλιννοστούντων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τις πρωτοβουλίες, οι οποίες «αναλαμβάνονται από μέρους της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την στεγαστική αποκατάσταση και την ολοκλήρωση με ταχύτερους ρυθμούς του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες».

Επίσης, ο κ. Αθανασιάδης μίλησε για την ανάγκη εξορθολογισμού των αταξιών, οι οποίες «υπήρξαν κατά το παρελθόν στο θέμα των παλιννοστούντων όπου προκειμένου να υπηρετηθούν εκλογικές σκοπιμότητες ξεκίνησε ανοικοκύρευτα η όλη αποκατάσταση. Χωρίς να δημιουργηθούν βασικές υποδομές, δόθηκαν και μοιράστηκαν στα χαρτιά τα οικόπεδα των παλιννοστούντων και σήμερα προσπαθούμε με αποτελεσματικούς ρυθμούς να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.