Με τους καλυτερους οιωνους ξεκινα η 1η Περιφερειακη Μαθητιαδα

Σε Κομοτηνή και Καβάλα με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλη την περιφέρεια

Την Τρίτη 2 Μαΐου, παράλληλα με την έναρξη των Ελευθερίων Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί η αφή της φλόγας για την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Θα λάβει χώρα σε δύο πόλεις και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, στο χώρο της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ, την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Μαΐου, και στην Καλαμίτσα Καβάλας, την Παρασκευή 5 Μαΐου σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια αθλήματα.
 
Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακών αθλημάτων ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες δράσεις, με τη συμμετοχή και την παρακολούθηση να είναι ελεύθερες.
 
Στο αγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης- που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων-  δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων της ΠΑΜ-Θ, ενώ οι εκδηλώσεις της Μαθητιάδας θα είναι ανοιχτές για όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, οι μαθητές των οποίων μεταξύ όλων των υπολοίπων εκδηλώσεων θα μπορούν να συμμετάσχουν και σε Παραολυμπιακά Αθλήματα.
 
Σκοπός της διοργάνωσης είναι να διαχυθεί το εκπαιδευτικό μήνυμα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Περιφέρειάς, ώστε να «παιδευτούν» στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.
 
Η Μαθητιάδα συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τον Δήμο Κομοτηνής και τον Δήμο Καβάλας, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Καβάλας, την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας – Θράκης, την XXΙ ΤΘΤ, το Λιμεναρχείο Καβάλας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
 
 
Για την διοργάνωση μίλησαν την Παρασκευή 21 Απριλίου ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής κ. Μαρία Μιχαλοπούλου  η Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου και ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Απόστολος Βαγενάς.

Παναγιώτης Κεραμάρης «Σύνθημά μας είναι “χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της ήττας”» 

«Μεγάλη και δύσκολη πρωτοβουλία» χαρακτήρισε τη διοργάνωση της Μαθητιάδας ο κ. Κεραμάρης, σημειώνοντας πως «πάτησαν» επάνω στο παράδειγμα της Πρώτης Σερρών, όπου ανάλογη διοργάνωση γίνεται εδώ και 12 χρόνια.
 
Έτσι όλοι οι συμμετέχοντες ανέλαβαν την διοργάνωση της εκδήλωσης, στην Κομοτηνή και την Καβάλα, με λαμπαδηδρομίες και στις πέντε πρωτεύουσες της ΠΑΜΘ, ενώ το απόγευμα της 2 Μαΐου θα γίνει η τελετουργική αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Κομοτηνή, μαζί με την έναρξη των Ελευθερίων της πόλης.
 
Είναι μια Μαθητιάδα αθλητισμού και πολιτισμού, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές των γυμνασίων της ΑΜΘ αλλά και επισκέπτες από όλα τα υπόλοιπα σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. «Σύνθημά μας είναι “χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της ήττας”, αυτό θέλουμε να περάσουμε στους μαθητές μας και σκοπός μας είναι η εμπλοκή τους σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού και η ενεργοποίηση της ευγενούς άμιλλας χωρίς το φόβο της αποτυχίας και του αποκλεισμού» τόνισε, αναφέροντας πως στόχος τους είναι η πραγματοποίηση της διοργάνωσης κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, ώστε να λάβει πραγματικά περιφερειακή χροιά.
 

 

Μαρία Μιχαλοπούλου «Ευκαιρία για τα παιδιά να συμμετάσχουν χωρίς άγχος σε πολλά Ολυμπιακά αθλήματα» 

Τους μαθητές στην Κομοτηνή θα υποδεχτεί η ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής στις εγκαταστάσεις της, με την Κοσμήτορα κ. Μαρία Μιχαλοπούλου να σημειώνει πως αναμένονται πάνω από 800 συμμετέχοντες-μαθητές Γυμνασίων, με τους θεατές να αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2.000.
 
Όλοι αυτοί θα γίνουν δεκτοί σε χώρους και εγκαταστάσεις όπου θα πραγματοποιηθούν συνολικά 22 αθλήματα, 5 από τα οποία ομαδικά, αλλά και πολλά άλλα. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι είναι αυτό των παραολυμπιακών αθλημάτων, ένα σημαντικό κομμάτι του Ολυμπιακού κινήματος.
 
Για όλη αυτή την προσπάθεια θα ενεργοποιηθούν περίπου 500 εθελοντές, φοιτητές, καθηγητές της Σχολής, αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε «μια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού που αφορά όλη την περιφέρεια» όπως υπογράμμισε η κ. Μιχαλοπούλου.
 
«Αποτελεί άλλωστε την ευκαιρία για τα παιδιά να συμμετάσχουν χωρίς άγχος σε πολλά Ολυμπιακά αθλήματα», σημείωσε, ευχόμενη πως η επιτυχία της πρώτης αυτής προσπάθειας θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον της διοργάνωσης.

Μαίρη Κοσμίδου «Όσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν σε μικρογραφία την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων» 

Τη σημασία του γεγονότος ότι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο αγωνιστικό κομμάτι, δεν θα είναι αυτοί που είναι πρώτοι στο δικό τους άθλημα, αλλά αυτοί που προσπαθούν να τα καταφέρουν σε ένα σχετικά άγνωστο άθλημα, τόνισε η Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, καθώς και την ομαδικότητα που θα πρέπει να προϋπάρχει για να κάνουν αυτή τη μοναδική διοργάνωση.
 
«Οι μαθητές, αλλά και όλοι όσοι συμμετάσχουν, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν σε μικρογραφία την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, τόσο με την αφή της φλόγας το βράδυ της Τρίτης, όσο και με την τελετή έναρξης και λήξης» σημείωσε, καλώντας όλη την κοινωνία της περιοχής να συμμετάσχει σε αυτή την τελετή.
 
Τέλος σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι ενδιάμεσα στα αθλήματα θα υπάρχει και ο χρόνος των επισκεπτών, να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα αγωνίσματα, που ίσως δεν γνωρίζουν καθόλου.
 

Απόστολος Βαγενάς «Η Μαθητιάδα δείχνει στα παιδιά τον δρόμο της προσπάθειας» 

Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθούν τα «ναυτικά» αθλήματα, όπως η κωπηλασία, η ιστιοπλοϊα, το τρίαθλο, με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Απόστολο Βαγενά να σημειώνει πως η συμμετοχή σε αυτά αναμένεται να φτάσει τους 400 μαθητές, σε μια γιορτή του αθλητισμού, της θάλασσας και των παιδιών.
 
«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση γιατί δείχνει στα παιδιά τον δρόμο της προσπάθειας, γιατί πολλές φορές διστάζουν να κάνουν ακόμα και την πρώτη προσπάθεια» σημείωσε, τονίζοντας πως το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι να έρθουν, να συμμετάσχουν και να το διασκεδάσουν.
 
Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα γλέντι στην πλατεία της Καβάλας στο οποίο θα συμμετάσχουν τόσο οι μαθητές όσο και οι θεατές των αθλημάτων, το οποίο και θα κλείσει τη Μαθητιάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.