Με το βλεμμα στην επομενη ημερα, ο Β’ γυρος των εκλογων της κεντροαριστερας

Λευτέρης Νεδέλκος, εκπρόσωπος Ν. Ανδρουλάκη «Η συμμετοχή του κόσμου επιβάλλει στο σύνολο των υποψηφίων να είναι παρόντες την επόμενη μέρα»

Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μεγάλη νικήτρια του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που σημαδεύτηκε από την μεγάλη προσέλευση των πολιτών που ξεπέρασε τις 210.000.
 
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου που  ανήρτησε η επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου, με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), η κ. Γεννηματά μπήκε θριαμβευτικά στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 41,27% των ψηφισάντων ενώ ο κ. Ανδρουλάκης συγκέντρωσε 51.736 ψήφους που μεταφράστηκε στο 24,73% των ψήφων.
 
Οι δύο  υποψήφιοι δίνουν εκ  νέου ραντεβού την προσεχή Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, με το σύνολο όσων κατήλθαν στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή, με τα εκλογικά κέντρα να παραμένουν τα ίδια – για την Ροδόπη: στον Δήμο Κομοτηνή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γιώργος Παυλίδης» στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης, στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών, στον Δήμο Ιάσμου στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου και στον Δήμο Φιλύρας – Αρριανών στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Φιλύρας –  όπως αντίστοιχα και η διαδικασία, με μοναδική αλλαγή τον αριθμό των υποψηφίων, δίχως επίσης της εκ νέου καταβολή συνδρομής. 

Λευτέρης Νεδέλκος «Ο νέος φορέας η πιο ελπιδοφόρα επιλογή του κόσμου» 

Το εγχείρημα της ανάδειξης του νέου επικεφαλής της κεντροαριστεράς τουλάχιστον κατά την πρώτη Κυριακή κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο σε πανελλαδικό επίπεδο, αν κρίνει κανείς τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο και από άποψη οργάνωσης, γεγονός που υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ», αποδίδοντας τα εύσημα στην επιτροπή Αλιβιζάτου και ο εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στη Ροδόπη κ. Λευτέρης Νεδέλκος.
 
Ο κ. Νεδέλκος χαρακτήρισε τη διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς ως «την πιο ελπιδοφόρα επιλογή του κόσμου» απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και μια ευκαιρία για τον κόσμο «να δει από μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία το πώς θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει κάθε δυσάρεστο γεγονός» για να επισημάνει πως ανεξαρτήτως του ποιος θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας, σε ποσοτικά δεδομένα στόχος του νέου φορέα είναι η ενδυνάμωση του εγχειρήματος που θα μεταφραστεί και σε διψήφια ποσοστά στις επόμενες εθνικές εκλογές.
 
Ο ίδιος στάθηκε υπέρ της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας της προσεχούς Κυριακής, σε ένδειξη πένθους για την εθνική τραγωδία στην Αττική, πρόταση την οποία έκανε και ο κ. Ανδρουλάκης, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή όπως τόνισε από την κ. Γεννηματά και την επιτροπή Αλιβιζάτου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη μέρα των εκλογών, την συμμετοχή του κ. Ανδρουλάκη και των υπολοίπων υποψηφίων στο νέο φορέα, ανεξαρτήτως επικεφαλής σημείωσε πως «η συμμετοχή του κόσμου επιβάλλει στο σύνολο των υποψηφίων να είναι παρόντες». «Δεν μπορεί κανένας να βγει την επόμενη ημέρα και να πει, επειδή δεν βγήκα αρχηγός του νέου φορέα θα σηκωθώ και θα φύγω. Το επιβάλλει η συμμετοχή του κόσμου, που εξασφάλισε και την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είτε είναι ο επόμενος πρόεδρος της κεντροαριστεράς, είτε δεν είναι, θα συνεργαστεί και με την κ. Γεννηματά και με τον κ. Καμίνη και με τον κ. Θεοδωράκη και με τον κ. Ραγκούση και με τον κ.Μανιάτη κ.ο.κ. και όλοι μαζί θα φτιάξουμε το επόμενο κόμμα της κεντροαριστεράς, ενωμένο, δυνατό, να μπορέσει να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο και γιατί όχι να παράξει μια γόνιμη αντιπολίτευση και αργότερα να κυβερνήσει». 

«Ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να αποτάξει τα βαρίδια που βάρυναν και το κόμμα και την Ελλάδα» 

Απατώντας στην κριτική που ασκείται για  το «αντίστροφο» του σύνηθες της διαδικασίας, υπό την λογική της εκλογής επικεφαλής και έπειτα της παρουσίασης του προγράμματος, της στόχευσης και του οράματος του νέου φορές, ο κ. Νεδέλκος τόνισε πως το σημείο αυτό αποτέλεσε σημείο ρήξης του κ. Ανδρουλάκη με την κ. Γεννηματά, καθώς στο συνέδριο του 2015 είχε αποφασιστεί το συνέδριο του κόμματος να προηγηθεί της εκλογής του νέου επικεφαλής, με την Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο να αποφασίζει να προχωρήσει διαφορετικά.
 
«Η διαφωνία μας και η διαφωνία του κ. Ανδρουλάκη έγκειται κυρίως στο γεγονός της αποφυγής της δημιουργίας ενός προσωποπαγούς κόμματος. Δηλαδή, έχουμε τον νέο φορέα, δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός. Δεν υπάρχει το πρόγραμμά του και καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει.  Όπως είπε και ο κ. Ανδρουλάκης δεν γίνεται να δημιουργήσουμε ξανά ένα προσωποπαγές κόμμα το οποίο στην ουσία θα διατηρείται στο πολιτικό προσκήνιο εξ αιτίας του αρχηγού του. Είναι ένας παράγοντας από τις παθογένειες που σίγουρα μας έστειλαν πολλά χρόνια πίσω, και γι' αυτό το λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης κατεβαίνει υποψήφιος, γιατί θέλει να αποτάξει τα βαρίδια που σίγουρα βάρυναν και το κόμμα και την Ελλάδα» υπογράμμισε. 

«Ένα κόμμα μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και συστήματα ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη» 

Άλλωστε όπως επεσήμανε βασική αρχή του Ν. Ανδρουλάκη για τη δημιουργία του νέου φορέα, είναι να δημιουργηθεί ένα κόμμα, μακριά από τους κομματικούς μηχανισμούς και τα συστήματα. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να επιτευχθεί. Καλώς ή κακώς έχουμε μιλήσει για τα καλά του παρελθόντος και για το ΠΑΣΟΚ, οπότε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ξανά, με τους ίδιους κομματικούς μηχανισμούς, με τους ίδιους επαγγελματίες πολιτικούς, θα είναι δώρο άδωρον» τόνισε και συνέχισε « το βασικό του σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας με νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν εμπειρία στην πολιτική με νέους επιστήμονες, με νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι από τη γενιά της κρίσης.  Με αυτούς τους ανθρώπους ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να προχωρήσει μπροστά, και γιατί όχι να αποτελέσει τον βασικό πόλο και τη βασική επιλογή των ανθρώπων για το μέλλον και ίσως και να κυβερνήσει».
 
Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη περί «οικογενειοκρατίας» ο κ. Νεδέλκος υπογράμμισε πως οι δηλώσεις παραφράστηκαν. «Ο κ. Ανδρουλάκης ήθελε να μιλήσει στους παλαιότερους ψηφοφόρους θέλοντας να πει, ότι δεν μπορεί να έρχονται να ψηφίζουν όπως ψήφιζαν στο παρελθόν, με τα “παλιακά” κριτήρια του ονόματος. Ένα όνομα βαρυσήμαντο, όπως είναι το όνομα Γεννηματάς, δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι ανάγκες των ανθρώπων είναι εντελώς διαφορετικές. Ωστόσο η κ. Γεννηματά έκανε, κατά την προσωπική μου άποψη τουλάχιστον, αρκετά σημαντικά πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.