Με το αιτημα τριτου δασκαλου

Με το συνθημα «Όχι, στην υποβάθμιση του σχολείου μας!», οι μαθητές του 3/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ν.Καλλίστης απείχαν σήμερα από τα μαθήματα, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με το αίτημα του τρίτου δασκάλου. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Καλλίστης Δέσποινα Σαματά μίλησε στον ΠτΘ για την σχετική απόφαση και τα αίτια που οδήγησαν σ’ αυτήν.

Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήταν ήδη στο 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ν.Καλλιστης και συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις για να αποφασίσουν τις μετέπειτα ενέργειες τους, ύστερα και από την επαφή που είχαν με τον Δήμαρχο Αιγείρου κ. Ευάγγελο Λίτσο.

«Στην αρχή της κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς ξεκινάμε σαν 3/θέσιο, και είναι οργανικά 3/θέσιο το σχολείο μας. Στην διάρκεια καταλήγουμε να λειτουργούμε ως 2/θέσιο. Πέρυσι για παράδειγμα μας φέρανε δασκάλα ένα μήνα πριν κλείσει το σχολείο. Φέτος πάλι ήρθανε τρεις δάσκαλοι, όπως μας είχανε υποσχεθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς ότι το σχολείο θα παραμείνει 3/θέσιο.

Οι δύο δασκάλες όμως μας λένε ότι παίρνουν απόσπαση και μας μεταφέρουν ότι θα έρθουν αναπληρωτές. Τελικά αντί για δύο, ήρθε μόνο μια αναπληρώτρια. Μαζί με τον δάσκαλο που ήδη διδάσκει έχουμε στην ουσία πάλι σύνολο δύο δασκάλους»
, μετέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονένων και Κηδεμόνων κ. Δέσποινα Σαματά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετό καιρό στο 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καλλίστης. Κατά τις μετέπειτα επαφές του ο Σύλλογος μετέφερε το αίτημα για έναν ακόμα δάσκαλο και είχε την υπόσχεση ότι θα συμπεριληφθούν στις πρώτες πιστώσεις.

«Στις πρώτες πιστώσεις βλέπουμε ότι δεν έχουμε συμπεριληφθεί. Έρχονται οι δεύτερες πιστώσεις, πάλι τα ίδια. Μέσω Δημάρχου γίνεται η όλη συνεννόηση, αλλά και στις δεύτερες πιστώσεις βλέπουμε ότι πάλι δεν έχουμε συμπεριληφθεί. Τώρα μας μετέφεραν ότι ζητάνε άλλες τρεις πιστώσεις για τον Ν.Ροδόπης και λένε ότι πιθανότητα είμαστε και εμείς. «Το πιθανότατα» όμως, επειδή έχουμε δει πολλά να γίνονται εδώ και 2-3 χρόνια, δεν αρκεί και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Τα παιδιά που πάνε Γ΄ τάξη Δημοτικού έχουν αλλάξει 6-7 δασκάλους. Πόσο ακόμα να περιμένουμε;», κατέληξε η κ. Δέσποινα Σαματά, αναφερόμενη και στην ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου. «Όλοι οι γονείς είναι σύμφωνοι, αποφασίσανε όλοι και με τις υπογραφές τους εδώ να προβούνε τα παιδιά σε αποχή από τα μαθήματά τους. Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί. Μέχρι να έρθει εκπαιδευτικός».

Β. Βασιλειάδης: «Θα στείλω και δεύτερο υπεράριθμο εκπαιδευτή»

Κατά την συνομιλία μας με τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης κ. Βασίλη Βασιλειάδη σχετικά με το αίτημα του 3/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ν. Καλλίστης αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο, με το οποίο καθορίζεται ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία. «Το νομικό πλαίσιο, συγκεκριμένα ο νόμος 1566/85 στην παράγραφο 4 αναφέρεται στην αντιστοιχία εκπαιδευτικών μαθητών στα μονοθέσια και διθέσια σχολεία που είναι ένα προς είκοσι πέντε. Δηλαδή για 25 μαθητές πρέπει να υπάρχει ένας δάσκαλος.

Αυτό προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο. Κατά συνέπεια το συγκεκριμένο σχολείο ήδη είναι υπερστελεχωμένο. Γιατί έχει 25 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς. Με δύο δασκάλους ο ανώτατος αριθμός είναι 50»
δήλωσε σήμερα ο κ. Βασιλειάδης σημειώνοντας και τις ενδεχόμενες μελλοντικές ενέργειες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Για το συγκεκριμένο σχολείο και για το σύνολο των σχολείων της περιοχής μας – γιατί εγώ αποδεδειγμένα είμαι μέλος της τοπικής κοινωνίας – εάν προκύψουν οι αναμενόμενες πιστώσεις από μέρους του Υπουργείου που έχω ζητήσει, αναμφίβολα θα στείλω και δεύτερο υπεράριθμο εκπαιδευτικό στο συγκεκριμένο σχολείο. Επίσης η δυνατότητα αυτή θα προκύψει εάν κάποιος εκπαιδευτικός, κυρίως δασκάλα επιστρέψει από άδεια κύησης, λοχείας ή μακρόχρονη αναρρωτική άδεια που έχει λάβει και όντας υπεράριθμοι, από μέρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από ανάλογη εισήγησή μου, θα διατεθεί πρωτίστως στο Σχολείο της Νέας Καλλίστης.

Εάν υπάρχει και δεύτερη δυνατότητα θα στείλουμε και στα άλλα σχολεία, όπως των Προσκυνητών»
. Ακολούθως ο κ. Βασιελιάδης τόνισε και παρόμοιες ενέργειες του στο παρελθόν.

«Στο σχολείο των Αγίων Θεοδώρων που έχει μόνο 11 μαθητές και κατά νόμο επιτρέπεται η τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού, στείλαμε και δεύτερο. Γιατί κατά την προσωπική μου άποψη είναι πρόβλημα δυσχερές και για τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές και τους γονείς», αξιολογείται από τον προϊστάμενο, ο οποίος αναφέρει και το γεγονός ότι το σύνολο των σχολείων των οικισμών του Ν. Ροδόπης, συνολικά 28, είναι πλήρως υπερστελεχωμένα και στελεχωμένα.

«Επί 28 σχολείων των οικισμών, δύο σχολεία είναι πλήρως στελεχωμένα και 26 σχολεία συγκρινόμενα με τον νόμο 1566/85 είναι υπερστελεχωμένα. 26 από τα 28 σχολεία έχουν περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό και αυτό είναι ενδεχόμενο να υποστώ πειθαρχικό έλεγχο από μέρους του Υπουργείου».

Όσο για το νομικό πλαίσιο το οποίο ορίζει την αντιστοιχία εκπαιδευτικού και μαθητών σε 1 προς 25 ο κ. Βασιλειάδης κατά την δήλωσή του επεσήμανε ότι δεν το εφάρμοσε απόλυτα για να λειτουργήσει υπέρ των μαθητών. «Όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ καθήκοντα προϊσταμένου θα έπρεπε να υποβαθμίσω αυτά τα σχολεία που έχουν περιορισμένο αριθμό μαθητών. Αλλά δεν το έκανα. Τώρα από μέρους μερικών γονέων διαπιστώνονται ανάλογες απόψεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι πρόθυμος να δώσει στην δημοσιότητα την κατάσταση των 28 σχολείων των οικισμών που είναι υπερστελεχωμένα και στελεχωμένα.

Εκφράζοντας την άποψη ότι «καλό είναι τα σχολεία της περιοχής να έχουν υπερβολικό προσωπικό» ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε και την αιτιολογία που προβάλλει για να μην ελέγχεται πειθαρχικά. «Αναφέρω ότι στον νομό μας υπάρχουν μαθησιακές δυσχέρειες, όχι λόγω των εκπαιδευτικών, αλλά λόγω της έντονης πληθυσμιακής ιδιαιτερότητας».

Ε. Λίτσος: «Στηρίζω το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων»

Ο Δήμαρχος Αιγείρου κ. Ε. Λίτσος κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία στήριξε το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Νέας Καλλίστης για ένα τρίτο εκπαιδευτικό και τον αγώνα τους για να διατηρήσουν 3/θεσιο το σχολείο. «Βέβαια πιστεύω ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βιάστηκε λίγο να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Γιατί το θέμα βαίνει προς διευθέτηση. Απλά περιμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει τις πιστώσεις για τους αναπληρωτές. Τότε θα δούμε που κατανεμήθηκαν αυτοί οι αναπληρωτές για να πούμε εάν το αίτημά μας που είναι κοινό, ικανοποιήθηκε ή όχι. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγείρου εδώ και 2-3 χρόνια προσπαθεί να διατηρήσει τα σχολεία της Νέας Καλλίστης και του Φαναρίου να είναι τριθέσια» δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Λίτσος, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης πιστώσεων από το Υπουργείο Παιδείας.

Όσο για την σχετική απόφαση «σε 10-15 θα πρέπει να έχει έρθει η έγκριση» τονίστηκε από τον Δήμαρχο Αιγείρου.

Ντιλέκ Χαμπίπ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.