Με την… «Καμηλα» και τον «Αραπη» γιορταζουν το καρναβαλι στις Φερες

Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου της Καμήλας, παρέλαση καρναβαλιστών, λαϊκό γλέντι με νηστίσιμα εδέσματα, παιδικό μασκέ πάρτι, καθώς και διαγωνισμό κατασκευής χαρταετού και μάσκας περιλαμβάνει το 5ήμερο καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώνει φέτος για 19η συνεχή χρονιά η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Φερών.

Με την αναβίωση του εθίμου του «Αράπη» στην πλατεία Δορίσκου, αλλά χορό και γλέντι με ζωντανή μουσική ξεκίνησε προχθές το 5ήμερο καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Δήμο Φερών, οι οποίες θα κορυφωθούν το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Για 19η συνεχή χρονιά διοργανώνονται οι εκδηλώσεις στο Δήμο Φερών, στα πλαίσια του εορτασμού της Αποκριάς, αρχής γενομένης από το 1989, όταν ξεκίνησε ο θεσμός του Καρναβαλιού σ’ έναν από τους δήμους του γειτονικού νομού Έβρου, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες, με ικανοποιητική ανταπόκριση του κόσμου.

Από πέρσι η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Φερών εγκαινίασε μια καινοτομία, που στόχο έχει τη διατήρηση της παράδοσης, μέσα από την αναβίωση των εθίμων του τόπου. Έτσι, για δεύτερη χρονιά φέτος θα αναβιώσει το έθιμο της Καμήλας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φερών «Η Αγία Σοφία». Επίσης, θα λάβουν χώρα κι άλλες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες της ηλικίες των δημοτών, μεταξύ των οποίων παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού», διαγωνισμός κατασκευής χαρταετού και μάσκας, Αποκριάτικο παιδικό Μασκέ πάρτι και βέβαια η μεγάλη παρέλαση με συμμετοχή αρμάτων και πεζών τμημάτων.

Για τις προετοιμασίες των Καρναβαλικών εκδηλώσεων μίλησε στον ΠτΘ ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Φερών Νίκος Κανδύλης. Ειδικότερα, τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις προετοιμασίες που ξεκίνησαν πριν από 1,5 μήνα με την κατασκευή των αρμάτων στις αποθήκες του Δήμου. «Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη φέτος, γεγονός που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και για τα επόμενα χρόνια». Το Καρναβάλι Φερών πλέον έχει γίνει θεσμός και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης πιστεύει στην επιτυχία της κάθε επόμενης διοργάνωσής του.

Όσο για τη θεματολογία των αρμάτων που θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού, δεν θα μπορούσε να λείψει η κριτική που θα ασκηθεί μέσω αυτών στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Κανδύλη, ενώ αρκετές θα είναι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσουν οι διοργανωτές, χωρίς να θέλουν ωστόσο να μας τις αποκαλύψουν.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

11:00 (Κλειστό Γυμναστήριο Φερών)

Διαγωνισμός κατασκευής χαρταετού και μάσκας, με βράβευση των τριών καλύτερων κατασκευών.

18:00 (Άνω Πλατεία Φερών)

Το Γαϊτανάκι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φερών «Η Αγία Σοφία».

Χορός, γλέντι, πλούσια εδέσματα και ζωντανή μουσική.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

17:00 Πέπλος (Αμφιθέατρο πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Πέπλου)

Αποκριάτικο παιδικό Μασκέ Πάρτι. (Είσοδος δωρεάν)

19:30 (Άνω Πλατεία Φερών)

Βραδιά Νεολαίας

Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

10:30 (Πλατεία Δημοκρατίας)

Η Καμήλα στους δρόμους. Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου από Πολιτιστικό Σύλλογο Φερών «Η Αγία Σοφία».

12:00 Έναρξη μεγάλης παρέλασης.

Εμφανίζονται άρματα και πεζά τμήματα. (Εκκίνηση 25ης Μαρτίου – Κατάληξη Πλατεία Ελευθερίας)

Ακολουθούν το κρέμασμα του καμηλιέρη και Λαϊκό γλέντι συνοδεία νηστίσιμων εδεσμάτων.

15:30 (Επέκταση σχεδίου πόλεως Φερών)

Πέταγμα χαρταετού.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.