Με τιμες εορταστηκε ο προστατης των αστυνομικων, Αγιος Αρτεμιος

Η χάρη του Αγίου Αρτεμίου γιορτάστηκε με τιμές την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου από τους αστυνομικούς της πόλης μας, καθώς, όπως γνωρίζουμε, έχει καθιερωθεί ως Άγιος του αστυνομικού σώματος. Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου αρεστή τόσο ο κ. Δήμος Κοκμοτός, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης, όσο και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης και η περιφερειάρχης κ. Θεοδώρα Κόκλα. Αργότερα, στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε δοξολογία στο μικρό εκκλησάκι της σχολής, ενώπιων των δοκίμων, παρουσία του διοικητή των σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων κ.Λιάκου και του διοικητή του τμήματος δοκίμων Αστυφυλάκων κ.Σύρρου.

«Ο Άγιος Αρτέμιος για εμάς αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα»

Ο κ. Κοκμοτός από τη μεριά του, δήλωσε ότι «σήμερα, σε μια ευχάριστη ανάπαυλα από τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα κατά του εγκλήματος, μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον προστάτη Άγιο Αρτέμιο, ο οποίος για εμάς αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα παράδειγμα που μας οπλίζει με καθημερινή υπομονή και επιμονή στον δύσκολο αγώνα μας». Δεν παρέλειψε να ευχηθεί σε όλους τους συναδέρφους του «χρόνια πολλά και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα κάθε φορά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα».

Η ζωή και το έργο του Αγίου Αρτεμίου

Για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου μίλησε και ο κ. Ιωάννης Σιδηράς, κάνοντας αρχικά μια αναδρομή στη ζωή του, περιγράφοντας τα γεγονότα, που τον κατέστησαν άγιο της Εκκλησιάς μας. Όπως εξήγησε «ο Άγιος Αρτέμιος ήταν πολιτικός και στρατιωτικός στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και ανήκει στην κατηγορία των στρατιωτικών Αγίων, όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Μηνάς και ο Άγιος Γεώργιος. Για τις αρετές του διορίστηκε αντιβασιλέας της Αλεξανδρείας και επί Ιουλιανού του Παραβάτου, όταν πληροφορήθηκε ότι διώκονται οι Χριστιανοί άσκησε δριμύ έλεγχο στον αυτοκράτορα, ο οποίος τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά τον αποκεφάλισε. Ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος είναι θαυματουργός και έχει καταγραφεί ότι θεραπεύει την ασθένεια της κήλης. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή, την καριέρα του και την άνοδό του στα ύπατα αξιώματα του στρατού και της πολιτείας στην υπηρεσία του χριστιανικού ποιμνίου. Η ίδια του η ζωή παρά το γεγονός ότι ήταν μια ζωή καριέρας και αξιωμάτων έγινε ζωή, η οποία υπηρέτησε τον χριστιανικό λαό, ο οποίος υπέμεινε τα πάνδεινα κάτω από τους φρικτούς διωγμούς του ειδωλολάτρου Ιουλιανού».

Η ανακήρυξή του σε προστάτη των αστυνομικών από την ελληνική πολιτεία

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδικασία, κατά την οποία η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να τον ανακηρύξει προστάτη του αστυνομικού σώματος. Συγκριμένα δήλωσε ότι «η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε το πρόσωπο του Αγίου Αρτεμίου του θαυματουργού και μεγαλομάρτυρος επειδή υπήρξε ένστολος ως προστάτη και πολιούχου του Σώματος ενστόλων Ελλήνων αστυνομικών. Βέβαια εξαρχής η ελληνική αστυνομία η οποία ήτο χωρισμένη στην Ελληνική Χωροφυλακή και την Αστυνομία πόλεων που συνενώθηκαν το 1984 στην ΕΛΑΣ είχαν διαφορετικούς προστάτες Αγίους, η μεν Ελληνική Χωροφυλακή την Αγία Ειρήνη που εορτάζει στις 5 Μάη και η δε Αστυνομία Πόλεων τον μεγαλομάρτυρα ένστολο Άγιο Μηνά ο οποίος γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου. Μετά την συνένωση των δύο σωμάτων στ ην ΕΛΑΣ καθιερώθηκε το 1987 από την ελληνική πολιτεία πολιούχος και προστάτης Άγιος ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος».

«Πρότυπο προς μίμηση για τον Έλληνα ένστολο αστυνομικό είναι ο Άγιος Αρτέμιος»

Τέλος, τόνισε τη σημασία της διδαχής όσων υπηρετούν στο αστυνομικό σώμα σήμερα από τη ζωή του Αγίου Αρτεμίου. Όπως υπογράμμισε, «σε καιρούς οικονομικής κρίσεως έντονης εγκληματικότητας όταν δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία ο ένστολος έχει να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τον ρόλο εκείνο που του έχει προσδιορίσει το ελληνικό σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία. Ο Έλληνας ένστολος αστυνομικός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος ή ως εχθρός, αλλά ως προστάτης της τιμής της ακεραιότητας του κάθε πολίτη της περιουσίας του αυτός ο οποίος διασφαλίζει την ασφάλεια την κοινωνική ηρεμία και γαλήνη. Πρότυπο προς μίμηση για τον Έλληνα ένστολο αστυνομικό είναι ο Άγιος Αρτέμιος που αφιέρωσε την καριέρα και την πορεία της ζωής του στο πάσχοντα άνθρωπο, στον πολίτη, στον απλό χριστιανό. Σε μια εποχή ΄που η διαφθορά τα παρακυκλώματα, η εξαθλίωση των ηθών, η καταβαράθρωση θεσμών έχουν γίνει μόνιμη γκρίζα πραγματικότητα που πολλές φορές αγγίζει και κάποιους επίορκους ένστολους μπορεί να αντιμετωπισθεί όταν ο Έλληνας ένστολος αστυνομικός έχει ως πρότυπο τον πολιούχο και προστάτη του Άγιο Αρτέμιο. Σήμερα ίσως περισσότερο παρά ποτέ ο ρόλος του Έλληνα ένστολου αστυνομικού είναι πολύ σημαντικότερος και πολύ πιο σπουδαίος από κάθε άλλη εποχή γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία απαιτούν ένα ένστολο αστυνομικό στον οποίο θα πρστρέχει και θα προσβλέπει ο απλός πολίτης για να βρει την ασφάλειά του, την κοινωνική γαλήνη, έναν αστυνομικό συνεργάτη και συνέκδημο σε μια κοινωνική πορεία που δυστυχώς αυτή την εποχή είναι στρωμένη με αγκάθια και όχι με ροδοπέταλα. Ο σεβασμός, η τιμή και η αναγνώριση του ένστολου αστυνομικού είναι sine qua όρος και προϋπόθεση για να υπάρχει κοινωνική ομαλότητα. Είναι δεδομένο ότι μια κοινωνία που δεν είναι αγγελικά πλασμένη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την παρουσία, το ρόλο και τη δράση του Έλληνα αστυνομικού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.