«Με τη συνταγματικη αναθεωρηση θα πρεπει να αναγνωριζεται στη μειονοτητα το δικαιωμα να εκπροσωπειται στη Βουλη αναλογα με τον πληθυσμο της»

Για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα, μιλήσαμε με τον δικηγόρο κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ, ο οποίος πέρα από τη δικηγορία ασχολείται εκ του σύνεγγυς και με την πολιτική αφού εξελέγη βουλευτής στις 20 Ιανουαρίου 1977. Ακολουθούν οι απόψεις του κ. Χατζηιμπράμ σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται να γίνουν στο Σύνταγμα…

«Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά στο θέμα παρά μόνο σε ένα σημείο που μας προβληματίζει. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας από τους 12 θα αυξηθεί στους 30. Ακριβώς αυτό το σημείο αφορά και την δική μου πρόταση…

Όπως είναι γνωστό οι επίσημες μειονότητες της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας εκπροσωπούνται ανάλογα με το πληθυσμό τους στο κοινοβούλιο. Αυτές οι μειονότητες λοιπόν εκλέγουν τους βουλευτές τους με βάση το πληθυσμό τους, οι οποίοι βουλευτές πέρα από τη μειονότητα εκπροσωπούν όλη την κοινωνία στην οποία ανήκουν… Εφόσον αυτό το σύστημα έχει μια γενική αποδοχή στην Ευρώπη γιατί να μην ισχύει και στη δική μας μειονότητα; Γιατί μετά από τη Συνθήκη της Λοζάννης η μειονότητα της Δυτικής Θράκης αναγνωρίζεται ως επίσημη.

Τη στιγμή που θα γίνουν κάποιες αλλαγές και στο Σύνταγμα της χώρας μας πρέπει να αναγνωρίζεται στη μειονότητα το δικαίωμα να εκπροσωπείται στη Βουλή ανάλογα με τον πληθυσμό της, κάτι που αντιστοιχεί το λιγότερο σε 3 βουλευτές.

Αυτοί οι βουλευτές θα εκπροσωπήσουν όλο τον ελληνικό λαό αλλά και την μειονότητα και φυσικά δεν θα λειτουργούν κατά της Ελλάδας… Βέβαια θα επικρίνουν όταν κάτι πάει στραβά.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε ειρηνική πολιτική και προς την κατεύθυνση της απόκτησης των δικαιωμάτων μας. Εξάλλου μέχρι σήμερα οι βουλευτές μας που εξελέγησαν δεν έπραξαν τίποτα κατά της Ελλάδας. Άρα δεν περιέχει τίποτα αρνητικό η πρότασή μου σχετικά με τον βουλευτή Επικρατείας.

Τώρα για να μπορεί να γίνει αυτό πρέπει πρώτα η πρότασή μου να συζητηθεί και να αξιολογηθεί από τα μέλη της μειονότητας στο συντομότερο και εφόσον γίνει αποδεκτή να γίνει η σχετική αίτηση στην κυβέρνηση ή στην επιτροπή η οποία θα κάνει την αναθεώρηση».

Τζουμχουριέτ

27/01/2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.