Με θεα στους πολιτισμους του κοσμου

Μουσικές, χοροί, γλώσσες, γεύσεις, χρώματα από διαφορετικές γωνιές του κόσμου συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ «Cosmopolis», που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος από το Δήμο Καβάλας και τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Ανάπτυξης. Η Καβάλα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο ωραίων στιγμών, αναμνήσεων και περιοχών, με αποκορύφωμα τη Χερσόνησο της Παναγίας, την Παλιά Πόλη, όπου και έλαβε χώρα η φετινή διοργάνωση. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο το βράδυ της Κυριακής. Πολλά ήταν τα άτομα, τόσο Καβαλιώτες όσο και επισκέπτες των γύρω περιοχών, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν στις 20 του μήνα και περιελάμβαναν μουσικές, χορούς και άλλες παρουσιάσεις, ακόμη και γευστικά-γαστρονομικά παρασκευάσματα από σεφ, οι οποίοι μαγείρεψαν παραδοσιακές νοστιμιές των χωρών, που αντιπροσωπεύουν.

Η οργάνωση του Φεστιβάλ στηρίχθηκε εξ’ αρχής σε μια κεντρική ιδέα: την ανάγκη της διατήρησης της διαφορετικότητας των πολιτισμών και της αρμονικής συνύπαρξης τους. Το μήνυμα που πέρασε μέσα από τις εκδηλώσεις είναι η αντίδραση απέναντι στην τάση ομοιογενοποίησης και ισοπέδωσης του λόγου και της σκέψης των λαών.

Η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να σημαίνει ομογενοποίηση. Σημαίνει σεβασμό στις ιδιαιτερότητες που έχουν προκύψει από διαδικασίες που χάνονται στους αιώνες. Οι μουσικές του πλανήτη καταγράφουν μέσω της διαφορετικότητας τις συγγένειες ανάμεσα στους λαούς. Αυτό επιδίωξε το Διεθνές Φεστιβάλ «Cosmopolis» στην Καβάλα που για τρίτη χρονιά έβαλε ακόμα πιο βαθιά τις ρίζες όχι μόνο στην πόλη, αλλά και για το ποιοτικό φεστιβαλικό γίγνεσθαι του ελληνικού καλοκαιριού. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν η Νότιος Αφρική, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία).

Το «Cosmopolis» υπερασπίζεται την επικοινωνία των λαών μέσα από την ανταλλαγή και το διάλογο των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους και μάχεται τη μονοτονία του ομοιόμορφου. Η ανταπόκριση του κόσμου και στις τρεις διοργανώσεις ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον του Φεστιβάλ.

Η Χερσόνησος της Παναγίας το διάστημα 20-24 Αυγούστου αποτέλεσε το «χωνευτήρι» για ένα μείγμα ετερόκλητων παραδόσεων, αφού έξι χώρες και φυσικά η Ελλάδα παρουσίασαν μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, δημιουργώντας ένα μοναδικό «Έθνικ» μωσαϊκό.

Την τελετή λήξης των εκδηλώσεων έκανε ο δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης, ο οποίος και υποσχέθηκε πως η επόμενη φεστιβαλική διοργάνωση, του 2004, θα είναι ακόμη πιο προσεγμένη και θα περιλαμβάνει πάμπολλες εκπλήξεις. Η τελευταία βραδιά ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα, ο Βασίλης Σαλέας εντυπωσίασε το κοινό με το κλαρίνο του και με τον τρόπο αυτό έπεσε και η αυλαία του Φεστιβάλ.

Στο φετινό φεστιβάλ προβλήθηκαν ειδικά αφιερώματα με ταινίες από τον γαλλικό, τον ελληνικό, τον πολωνικό και τον βραζιλιάνικο κινηματογράφο σε υπαίθριο σινεμά, ενώ οι μικροί φίλοι του «Cosmopolis» παρακολούθησαν παραστάσεις θεάτρου σκιών και ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών, μέσα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια και παραμύθια τους δοσμένα με παιδαγωγικό τρόπο.

Οι διοργανωτές φρόντισαν ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια συνολική γνωριμία της κουλτούρας κάθε χώρας με παζάρια που πρόβαλαν τη λαϊκή τέχνη τους. Ακόμη, οι γεύσεις, τα εθνικά προϊόντα και οι διατροφικές τους συνήθειες είχαν την τιμητική τους, καθώς στήθηκαν υπαίθρια εστιατόρια σε μια δική τους γιορτή όπου ο καθένας μπορούσε να δοκιμάσει, να μάθει και να συγκρίνει τις τοπικές κουζίνες και τα μυστικά τους.

Οι φυλακές του Φρουρίου της Καβάλας λειτούργησαν ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας εικαστικές εκθέσεις, ενώ στις εκδηλώσεις το παρόν έδωσαν μη κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η WWF , ο Αρκτούρος, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, η ΕΚΠΟΙΖΩ κ.α.

Το αντάμωμα των λαών έδωσε άλλο χρώμα και παλμό στη Χερσόνησο της Παναγίας, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις καθώς δικαίωσε τις προσδοκίες των επισκεπτών. Άλλωστε, το «Cosmopolis» αποζητά τη γιορτή της ζωής, της πολυχρωμίας και των εμπειριών, η μεγάλη προσέλευση για ακόμη μία χρονιά απέδειξε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και μεγαλύτερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Γλυκιά η γεύση που άφησε στους κατοίκους της Καβάλας και στους επισκέπτες από άλλες περιοχές το «Cosmopolis», αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ευχή όλων η εξέλιξη του να είναι ακόμη καλύτερη.

Μπάμπης Καλπάνης

Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Παπαδόπουλο Θεόδωρο για την παραχώρηση φωτογραφιών από το «Cosmopolis».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.