Με στοχο την αναπτυξη της γυναικας

Η ΧΕΝ (Χριστιανική Ένωση Νεανίδων) είναι μια παγκόσμια, εθελοντική, γυναικεία, μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία αγωνίζεται για την ανάπτυξη και την ειρήνη με δικαιοσύνη, την ισότητα όλων των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία.

Σκοπός της είναι η ανάπτυξη της γυναίκας με την πληροφόρηση, την εκπαίδευση και την κατάρτισή της.

Πριν από 30 χρόνια ιδρύθηκε και στην Κομοτηνή το σωματείο της ΧΕΝ. Η ΧΕΝ φροντίζει για τη γυναίκα κάθε ηλικίας και τη νεότητα ανεξαρτήτως φύλου, έτσι ώστε να αναπτύσσεται πνευματικά, ψυχικά και σωματικά και να συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας και της παγκόσμιας κοινότητας σαν μια συνειδητή πολίτης του τόπου της.

Για τις δραστηριότητες της ΧΕΝ Κομοτηνής, για τα προγράμματα που υλοποιεί κάθε χρόνο μέσα από την προσφορά εθελοντριών γυναικών, αλλά και για τα νέα προγράμματα που θα αναπτύξει φέτος μίλησε στον ΠτΘ η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Μαρία Μπατζώνια.

«Η ΧΕΝ στην Κομοτηνή πλησιάζει να κλείσει τα 30 της χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια έχει μια πολύ καλή συμμετοχή γυναικών. Έχει γυναίκες που ξεκίνησαν τη ΧΕΝ πριν από τριάντα χρόνια και οι οποίες μάλιστα είναι από τα ενεργά της μέλη. Προσφέρουν ακόμη γιατί έχουν πιστέψει στους σκοπούς της ΧΕΝ και θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τις δραστηριότητες της ΧΕΝ».

Το τοπικό σωματείο της ΧΕΝ διοικείται από το 12μελές συμβούλιο. Κάθε χρόνο στις αρχαιρεσίες που γίνονται ανανεώνεται το 1/3 των μελών του. Γυναίκες ηλικίας 25-75 ετών συμμετέχουν στα τμήματα της ΧΕΝ, γυναίκες που έχουν πιστέψει στην ιδέα του εθελοντισμού, δεδομένου ότι τα προγράμματα της ΧΕΝ στηρίζονται σε εθελοντές. Βέβαια, στα προγράμματα της ΧΕΝ απασχολούνται και επαγγελματίες γυναίκες, αλλά αυτή τη στιγμή το τοπικό σωματείο απαρτίζεται μόνο από εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Προγράμματα της ΧΕΝ

Αφουγκραζόμενη τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα στην κοινωνία μας και τα οποία χρήζουν επίλυσης, η ΧΕΝ προχωράει στην υλοποίηση των προγραμμάτων της βάσει αυτών. Επομένως, τα προγράμματα της ΧΕΝ προέρχονται μέσα από τις ανάγκες της γυναίκας.

Αναφερόμενη στα τμήματα που λειτουργούν στη ΧΕΝ, η κ. Μ. Μπατζώνια ξεκίνησε την ενημέρωσή της από τα Προγράμματα για τα παιδιά που υπάρχουν στο κέντρο. Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών λειτουργεί η Παιδική Βιβλιοθήκη.

«Η Παιδική Βιβλιοθήκη λειτουργεί σαν δανειστική και σαν βιβλιοθήκη δημιουργικής απασχόλησης με εθελόντρια νηπιαγωγό, στο χώρο της ΧΕΝ, από τις 5:30 μέχρι τις 7:30. Η υπεύθυνή της είναι η κ. Μαρία Θεοχαρίδου, πολύ δραστήρια νηπιαγωγός. Σκοπός είναι τα παιδιά με τη Δημιουργική έκφραση να γνωρίσουν το βιβλίο και επιπλέον να γνωρίσουν το εξωσχολικό βιβλίο και να το αγαπήσουν μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση», ανέφερε η κ. Μπατζώνια, ενώ τόνισε ότι πέρσι συμμετείχαν γύρω στα είκοσι παιδιά.

Επίσης, λειτουργούν Προγράμματα για ενήλικες που περιλαμβάνουν Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης που έχουν οικονομική συμμετοχή, όπως είναι το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ζωγραφικής. «Περίπου είκοσι χρόνια λειτουργεί το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ζωγραφικής με υπεύθυνη την καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Λευκή Χατζηδιαμαντή, η οποία διδάσκει σχέδιο και αργότερα περνάνε στο λάδι, στην ακουαρέλα».

Η εκμάθηση της Ιταλικής και της Αγγλικής γλώσσας είναι επίσης ένα μέρος των προγραμμάτων που υλοποιεί η ΧΕΝ. «Στην Εξυπηρέτηση μελών για πρακτική εξάσκηση της Ιταλικής γλώσσας υπεύθυνη είναι η κ. Πατρίτσια Παπαδοπούλου, εθελόντρια από την Ιταλία, ενώ στην Εξυπηρέτηση μελών για πρακτική εξάσκηση της Αγγλικής γλώσσας υπεύθυνη είναι η κ. Λευκή Ευγενά, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, εθελόντρια από τον Καναδά».

Ομάδα βιβλίου Γυναικών και Νέα ομάδα βιβλίου Γυναικών είναι δύο ομάδες, οι οποίες διοργανώνουν συναντήσεις κάθε βδομάδα όπου διαβάζουν βιβλία με θέματα που έχουν σχέση με τη γυναίκα. «Η Ομάδα βιβλίου Γυναικών είναι πολύ παλιά ομάδα, η οποία αποτελείται ως επί το πλείστον από τα ιδρυτικά μέλη της ΧΕΝ Κομοτηνής. Συναντιούνται κάθε εβδομάδα και διαβάζουν διάφορα βιβλία με θέματα γύρω από τη γυναίκα. Η Νέα ομάδα βιβλίου Γυναικών δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. Αποτελείται από γυναίκες που γνώρισαν πρόσφατα τη ΧΕΝ. Συναντιούνται κάθε εβδομάδα.

Η Νέα Ομάδα βιβλίου ασχολήθηκε πέρσι με το βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά «Οι κόρες του νερού». Είναι ένα βιβλίο που έχει σχέση με τον πολιτισμό στις παραδουνάβιες χώρες. Έτσι, η Ομάδα βιβλίου αποφάσισε σε συνεργασία με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δ.Π.Θ. να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στις 20 Οκτωβρίου 2004 στο κέντρο μας με θέμα τον ελληνισμό των Παρευξείνιων χωρών, όπου θα γίνει μια ομιλία και θα δουλέψουν κάποιες ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με το θέμα».

Τέλος, η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής παρουσίασε τα καινούρια προγράμματα που αναμένεται να υλοποιηθούν φέτος από τη ΧΕΝ. «Υπάρχουν και τα Προγράμματα Προτεραιοτήτων. Ονομάζονται έτσι γιατί η παγκόσμια ΧΕΝ δίνει κάποιες προτεραιότητες και αποφασίζει με τι θέματα θα ασχοληθεί η ΧΕΝ για κάποιο χρονικό διάστημα».

Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών θα υλοποιήσει φέτος δύο νέα προγράμματα: «Γυναίκα και Εργασία» και «Γυναίκα και Υγεία». «Τα προγράμματα αυτά είναι ομάδες που πλαισιώνονται από εθελόντριες. Το πρόγραμμα «Γυναίκα και Υγεία» το είχαμε δουλέψει και παλιότερα και θα το ξαναδουλέψουμε και φέτος. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι ιατρός, μέλος του συμβουλίου. Θα γίνουν κάποιες συναντήσεις και μετά κρίνει η ομάδα και αποφασίζει τους ιατρούς ομιλητές. Όσο για το πρόγραμμα «Γυναίκα και Εργασία», που υλοποιείται από τη ΧΕΝ Κομοτηνής στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της ΧΕΝ Ελλάδος, ετοιμάζεται από τα μέλη του Πανελληνίου Συμβουλίου. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση που προγραμματίζεται για το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Ομιλητές θα είναι ένας δικηγόρος και μια καθηγήτρια από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου μας».

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στη ΧΕΝ με υπεύθυνα ειδικά εκπαιδευμένα άτομα, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι που θα δίνουν στη γυναίκα πληροφορίες και συμβουλές, θα την καθοδηγούν ώστε να έχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην απασχόληση με στόχο να αποφύγει τον επαγγελματικό της αποκλεισμό. Δηλαδή, θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει σχέση με τη γυναίκα άνεργη, τη γυναίκα εργαζόμενη και τη γυναίκα εργοδότρια.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.