Με σημαιοστολισμο της πολης και καλαθια τοπικων προιοντων υποδεχτηκε η Κομοτηνη 125 στελεχη ευρωπαικων ΟΠΕΚΕΠΕ

Περί τα 125 στελέχη από όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, που επιτελούν έργο αντίστοιχο του ελληνικού ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισαν να συρρέουν στην Κομοτηνή από χθες το πρωί, για να λάβουν μέρος στην 35η Συνδιάσκεψη, η οποία φιλοξενείται στην πόλη μας και ειδικότερα στο Μέγαρο Μουσικής. Στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, έχουν προγραμματιστεί περί τις 120 εκδηλώσεις με διεθνή χαρακτήρα και αντίκτυπο, εκ των οποίων μόνο η Συνδιάσκεψη των ΟΠΕΚΕΠΕ διοργανώνεται εκτός Αθηνών και εκτός Ζαππείου. Το γεγονός ότι η Κομοτηνή κατάφερε να μπει «σφήνα» και να προκαλέσει «ρήγμα» στον συγκεντρωτικό σχεδιασμό των υπευθύνων της Ελληνικής Προεδρίας, αποτελεί από μόνο του έναν σοβαρό λόγο για να αντιμετωπίσουν οι θεσμικοί φορείς, αλλά και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, ως μια μεγάλη πρόκληση τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Εκτός του ότι αυτές τις μέρες η προσοχή όλης της Ευρώπης θα είναι στραμμένη στην πόλη μας, σε πρακτικό επίπεδο η φιλοξενία της 35ης Συνδιάσκεψης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι-αξιωματούχοι και μέλη διοικήσεων των ΟΠΕΚΕΠΕ της Ευρώπης- τα εκλεκτά σε ποιότητα προϊόντα της θρακικής και ευρύτερα της ελληνικής γης.

Στόχος η προβολή της περιοχής και των τοπικών της προϊόντων

Για το σκοπό αυτό, ήδη οι ευρωπαίοι επισκέπτες, που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης, έχουν παραλάβει ως δώρα διάφορα ελληνικά προϊόντα-«σημαίες» από όλη την Ελλάδα και ειδικότερα από Ροδόπη και τη Θράκη. Ταυτόχρονα, στα διαλείμματα της Συνδιάσκεψης οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν εκλεκτές επιλογές από την τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εδώ παραμονής τους οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει σειρά επισκέψεων και ξεναγήσεων, με σταθμούς το εργοστάσιο της μπύρας «Βεργίνα», τον υγροβιότοπο της Βιστωνίδας, την παραλιακή ζώνη του Φαναρίου, αλλά και τα μουσεία της περιοχής, τα οποία θα μείνουν ανοιχτά για επισκέψεις μέχρι αργά το βράδυ. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάδειξης και προβολής του τόπου μας, κυρίως όμως των αγροτικών προϊόντων, που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των συνέδρων.

Για να αποφέρει αποτελέσματα αυτή η στρατηγική, κρίσιμο ρόλο παίζει η συνεννόηση και η αγαστή συνεργασία των θεσμικών αρχών και φορέων, που έχουν εμπλέκονται και υποστηρίζουν τη διοργάνωση. Ήδη για τη δημιουργία καλαθιών τοπικών προϊόντων, που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες, υπήρξε μια άψογη συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους, σύμφωνα με τον συντοπίτη μας διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη. Το ίδιο συνέβη και με το δήμο Κομοτηνής, που ήδη με το σημαιοστολισμό της κεντρικής πλατείας της πόλης, επιχείρησε να δημιουργήσει μια γιορτινή ατμόσφαιρα ενόψει της υποδοχής των ευρωπαίων συνέδρων. Το ζητούμενο πλέον είναι από σήμερα το πρωί, που γίνεται η επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης, μέχρι αύριο που θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης, να κυλήσουν τα πάντα κατ’ ευχήν, ώστε οι επισκέπτες να αναχωρήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Κυριάκος Μπαμπασίδης «Εάν δεν υπήρχε το Μέγαρο Μουσικής δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υλοποιήσει την πρότασή μας, όσο καλά τεκμηριωμένη κι αν ήταν»

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες ο κ. Μπαμπασίδης, έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, τόσο στη φάση της διεκδίκησης της διοργάνωσης, όσο και στην προσδοκώμενη επιτυχία αυτής. «Εάν δεν υπήρχε το Μέγαρο Μουσικής δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υλοποιήσει την πρότασή μας, όσο καλά τεκμηριωμένη κι αν ήταν», παρατήρησε. «Είναι μεγάλη η δυναμική, που δημιουργεί αυτό το ευτύχημα», προσέθεσε, «το να υπάρχει το Μέγαρο Μουσικής στην πόλη μας».

«Πλεονέκτημα ότι η Κομοτηνή βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» του πρωτογενούς τομέα»

Ο κ. Μπαμπασίδης ανατρέχοντας στο χρονικό της σύλληψης της ιδέας για διοργάνωση της Συνδιάσκεψης στην Κομοτηνή, αλλά και της μετεξέλιξής της σε ολοκληρωμένη πρόταση προς τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατήρησε ότι το προβάδισμα το οποίο απέκτησε, με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτή, οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή μας εμφανίζει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας. «Είναι μία αγροτική περιοχή, μία περιοχή εξελίξιμη», παρατήρησε, «και βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» του πρωτογενούς τομέα, όπως και η γεωγραφική της θέση». «Είναι προσβάσιμη περιοχή», συνέχισε, «διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια σε κοντινή απόσταση, διαθέτει κουλτούρα και εμπειρία σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, λόγω του πανεπιστημίου, και τέλος έχει ένα καταπληκτικό Μέγαρο Μουσικής, που ήταν και το κομβικό σημείο για να ολοκληρωθεί αυτή η ιδέα και να πάρει «σάρκα και οστά». Αφού λοιπόν αρχίσαμε να βλέπουμε «με θετικό μάτι» και αφού η διοίκηση εμπιστεύθηκε την ιδέα, που είχα, δουλέψαμε συστηματικά και αθόρυβα όλο το καλοκαίρι που πέρασε. Τον Οκτώβριο και τυπικά οριστικοποιήθηκε η πρότασή μας, που έτυχε πολύ θετικών σχολίων, και έτσι δώσαμε το ραντεβού για την Κομοτηνή. Από τότε πέρασε ένα εξάμηνο και το επιτελείο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεννόηση με την Αναπτυξιακή Ροδόπης ήταν και είναι σε συνεχή επαφή, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα, που θέλουμε να έχουμε».

«Ήταν μεγάλο το ρίσκο να γίνει μια τέτοια Συνδιάσκεψη έξω από την Αθήνα, αλλά δε θα δίναμε το στίγμα ενός Οργανισμού, που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα»

Κλείνοντας, ο κ. Μπαμπασίδης αναγνώρισε ότι «ήταν μεγάλο το ρίσκο, που πήραμε, να γίνει μία τέτοια Συνδιάσκεψη έξω από την Αθήνα και από την εμπειρία του Ζαππείου, γιατί εκεί τα πράγματα είναι αυτοματοποιημένα και δε θα έπρεπε να σκεφτόμαστε άλλες πτυχές της διοργάνωσης». «Εκεί όμως δε θα δίναμε το στίγμα ενός Οργανισμού, που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα», αντέτεινε, επισημαίνοντας ότι «διοίκηση του Οργανισμού και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θέλαμε να αποδείξουμε ότι είναι ευκολότερο να συζητήσουμε για τον πρωτογενή τομέα στην ύπαιθρο, επιτόπου εκεί όπου υπάρχει παραγωγή και βιομηχανία που μπορεί να αξιοποιήσει την παραγωγή, εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέονται από τον πρωτογενή τομέα, άνθρωποι που έχουν επενδύσει και θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν τη ζωή τους πάνω στον παραγωγικό τομέα».

Κρίσιμα αγροτικά θέματα θα συζητήσουν οι σύνεδροι, στην Κομοτηνή θα βρεθεί ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ

Σημειώνεται ότι από πλευράς περιεχομένου οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη των ΟΠΕΚΕΠΕ της Ευρώπης θα βάλουν στο «μικροσκόπιο» κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν τους ανθρώπους της παραγωγής. Για το σκοπό αυτό σήμερα το βράδυ αναμένεται να βρίσκεται στην Κομοτηνή και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

 

Στάθης Κεφαλίδης «Πρόκληση η διοργάνωση, για να αποδείξουμε ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε μόνο υποδομές, αλλά μπορούμε να τις λειτουργήσουμε»

«Για εμάς ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση και «σηκώσαμε το γάντι», ώστε να έρθει η 35η Σύνοδος των αρχών πληρωμής στην Κομοτηνή και στο Μέγαρο Μουσικής», υπογράμμισε εκ μέρους του Μεγάρου ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης, κ. Στάθης Κεφαλίδης. «Αλλά «σηκώσαμε το γάντι»», επανέλαβε, «γιατί είχαμε και εμπιστοσύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί είναι ένας πολύ καλά οργανωμένος φορέας, επίσης ήταν μια πρόκληση να αποδείξουμε ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε μόνο υποδομές, αλλά μπορούμε να τις λειτουργήσουμε, ώστε να προσελκύουμε μεγάλα συνέδρια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.