Με παυση χορηγησης φαρμακων με πιστωση απειλουν οι φαρμακοποιοι του Νομου Ροδοπης

Με έντονη διαμαρτυρία ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κομοτηνής καταγγέλλει την πολύμηνη καθυστέρηση του Δημοσίου να πληρώσει τις οφειλές του για φάρμακα που χορηγήθηκαν σε ασφαλισμένους και τονίζει ότι, αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, θα αναγκασθεί να σταματήσει την χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, οι Φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται γιατί από τον Μάιο του 2002, το Δημόσιο καθυστερεί να πληρώσει τις οφειλές του για φάρμακα που χορηγήθηκαν σε ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση να δημιουργεί πρόβλημα στο κεφάλαιο του φαρμακείου, να αδειάζουν τα ράφια και να μην έχουν δυνατότητα οι φαρμακοποιοί να ανανεώσουν το εμπόρευμα, οπότε καθίσταται αδύνατη και η εξυπηρέτηση του κοινού. Από την άλλη μεριά, η έλλειψη κεφαλαίου οδηγεί τους φαρμακοποιούς στην αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους και, τρίτον, εδώ και ένα χρόνο βάσει κοινοτικής οδηγίας εκδόθηκε το Π.Δ. το 137/01, σύμφωνα με το οποίο τα φαρμακεία πρέπει να πληρώνονται εντός 30 ημερών. Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, τα χρήματα αυτά κατά 85% περίπου είναι κεφάλαιο και όχι κέρδος. Τέλος, εκφράζουν την απορία, γιατί οι γειτονικοί νομοί δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο, «θα αναγκασθούμε, αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, να σταματήσουμε να δίνουμε φάρμακα με πίστωση και ο κόσμος θα πληρώνει».

Μετά από επαφές, που είχε ο κ. Τσαπέκος με την Διεύθυνση Υγείας και τα Εντελλόμενα έξοδα και με την Οικονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας, έχει έρθει μία πίστωση, η οποία είναι πολύ μικρή σε σχέση με το ποσό που ζήτησε η Διεύθυνση Υγείας. «Το γεγονός είναι ότι εδώ και πολλούς μήνες τα περισσότερα φαρμακεία είναι απλήρωτα. Ελάχιστα έχουν πληρωθεί. Η δημοσιοποίηση στον τύπο έγινε διότι πολλοί συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι και, εφόσον πάρουμε απόφαση να μην χορηγούμε φάρμακα, να μάθει ο κόσμος και συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ότι το ταμείο τους δεν είναι εντάξει.

Οι επιπτώσεις θα αφορούν μόνο αυτούς
», δήλωσε ο κ. Τσαπέκος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.