«Με ορθανοιχτα ματια»

Εννέα συγγραφείς κλήθηκαν να αποτυπώσουν με το δικό τους βλέμμα την ελληνική πραγματικότητα. Αυτήν που θεωρούν αθέατη ή θαμπή για τους αμύητους. Κάποιος παρουσιάζει τους γλάρους σαν πουλιά που κατασπαράζουν ανθρώπους. Ένας άλλος χρωματίζει το Άγιο Όρος σαν έναν τόπο που έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση κι άλλος αντιτάσσει στο σύνολο την απέραντη απελπισία του ενός.

Οι βλαβερές συνέπειες του αρχαιοελληνικού ονείρου, μια άγρια εκδοχή των βουνών της Ελλάδας, με ξωτικά να κατατρέχουν τους περιπλανώμενους, εθνικοσεξουαλικά σύμβολα που μας ελκύουν και συγχρόνως μας καταπιέζουν, όψεις που συνθέτουν το μωσαϊκό τη συγγραφικής φαντασίας. Αλλά και η πιο ρεαλιστική άποψη που δείχνει σ’ όλο της το εύρος την εξαθλίωση της επαρχίας, την αθλιότητα της Αθήνας αλλά και την ομορφιά τους.

Εννέα φωτογράφοι καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας με εκστατικό, ειρωνικό, σκληρό και κάποτε ρομαντικό τόνο. Σ΄ ένα γόνιμο παιχνίδι αναζήτησης μεταξύ φόρμας και περιεχομένου κρατούν τις αποστάσεις τους, στιγματίζουν, αλλά δείχνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους ακόμα κι αν αυτό που βλέπουν δεν φαίνεται να τους αρέσει. Σπάνια ξαφνιάζονται. Η φωτογραφία δίνει στην εικόνα μια χροιά κατάφασης, μα δεν την αποδέχεται άκριτα, με αποτέλεσμα να αναδύεται μια ελληνική γεωγραφία διαφορετική από εκείνη των καρτ ποστάλ.

Η Ελλάδα περασμένη μέσα από αυτό το καλειδοσκόπιο δεν είναι ιδανική. Έντονη είναι στα διηγήματα η παρουσία του θανάτου η αντίφαση της αναζήτησης με την πραγματικότητα και η διφορούμενη ύπαρξη του έρωτα σε παράλληλη πορεία με την επίμοχθη σεξουαλικότητα. Η αρχική ιδέα του βιβλίου προήλθε από την καθημερινή συνειδητοποίηση του χάσματος που υπάρχει για την εικόνα της Ελλάδας ανάμεσα στους ξένους και τους γηγενείς. Η ανατροπή της εικόνας που έχουν οι ξένοι ήταν ο στόχος, μέσα από τη διαδικασία συγγραφικής καταγραφής και με τη βοήθεια της αμεσότερης εικόνας του φακού – ακόμα κι αν η προσέγγισή του είναι αφαιρετική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως κι η άποψη των Ελλήνων συγγραφέων για το είδωλο που νομίζουν ότι η Ελλάδα παρουσιάζει προς τα έξω.

Γιάννης Μπασκόζος, «Εξπρές», 15/8/2004

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.