«Με ορεξη η ΦΕΞ ξεκινησε την νεα χρονια»

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της ΦΕΞ για το 1ο εξάμηνο του 2011. Πολλές είναι οι εκδηλώσεις και γι’ αυτή τη χρονιά, εκδηλώσεις για όλα τα γούστα θα λέγαμε, κινηματογράφος, θέατρο, λογοτεχνία, «βόλτες» στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, αλλά και ταξίδι στην Αθήνα. Αναλυτικότερα,

1)Στις 19/1 ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ και ο καλεσμένος τους συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης συζητούν με το κοινό για το βιβλίο, το θέατρο και την τηλεόραση. Ενώ στις 20/1 ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:00, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Μάρκαρη «Ληξιπρόθεσμα δάνεια». Τα “Ληξιπρόθεσμα δάνεια” αρχίζουν με ένα χαρμόσυνο γεγονός. Ο αστυνόμος Χάριτος παντρεύει την κόρη του. Η χαρά του όμως κρατάει λίγο. Γιατί στις επόμενες μέρες εμφανίζεται ένας δολοφόνος που σκοτώνει τραπεζικούς και ανθρώπους του χρήματος. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Αθήνα γεμίζει με αφίσες που προτρέπουν όσους χρωστάνε στις τράπεζες να μην πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και των πιστωτικών τους καρτών. Επειδή ο άγνωστος δολοφόνος σκοτώνει και ξένους, σε μια εποχή που το γόητρο της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ, ο Χαρ ίτος και η ελληνική αστυνομία τρέχουν και δε φτάνουν.
Τα “Ληξιπρόθεσμα δάνεια” είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, της “Τριλογίας της Κρίσεως”. Και τα τρία μυθιστορήματα έχουν ως θέμα την κρίση που ταλανίζει σήμερα τους Έλληνες.

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, 1 Ιανουαρίου 1937 είναι διεθνώς γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Γράφει στα ελληνικά, τουρκικά και γερμανικά. Εμφανίστηκε το 1965 με το θεατρικό έργο Η ιστορία του Αλή Ρέτζο. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, κινηματογραφικών σεναρίων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων (μετέφρασε και σχολίασε και τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε). Τα μυθιστορήματά του Νυχτερινό δελτίο, Άμυνα ζώνης, Ο Τσε αυτοκτόνησε έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

 

2)Ο σύγχρονος άνθρωπος και οι ψυχολογικές «παγίδες» της εποχής. Αποτελεί μια σειρά πέντε διαλέξεων που ξεκινά στις 26/1 ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, με τον υπότιτλο «Συνομιλόντας με: Κατάθλιψη». Οι διαλέξεις έχουν στόχο να ενημερώσουν και θα προβληματίσουν το κοινό σε θέματα ψυχικής υγείας. Τις διαλέξεις θα παρουσιάσουν οι Μαρίνα Κατσικίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχιλόγος – Οικογενειακή θεραπεύτρια.

 

3)ΣΧΕΔΙΑ, Θεατρικό εργαστήρι ΦΕΞ – Οδός Ονείρων, θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία Σοφίας Σαββίδου τα εξής: Tennessee Williams «Μίλα μου σαν την βροχή», Μαρία Πολυδούρη «Ηχώ στο χάος» και Heiner Muller «Ρημαγμένη όχθη Μήδειας υλικό» από τις «Μορφές από τον Ευρυπίδη». Όλα αυτά Παρασκευή 14, 21 και 28/1 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ στις 21:00.

 

4)Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει από τις 15-23/1 στον πολυχώρο του καφέ Φίλοιστρον, τις βραβευμένες ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.