Με μικρο καλαθι το φετινο τουριστικο πεδιο στην περιφερεια αλλα με σχεδιο για το μελλον

Θ. Τσώνης: «Προέχει να μείνουμε υγειονομικά ασφαλείς αυτό από μόνο του είναι ένα δυνατό χαρτί για τις επόμενες χρονιές στο κομμάτι του τουρισμού»

Θανάσης Τσώνης, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού 

«Με αφορμή  την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης-Λήμνου επιχειρούμε συνεργασία με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

«Είναι πια καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης και να κάνουμε από κοινού κάποιες στοχευμένες δράσεις»

Η Δευτέρα 15 Ιουνίου με την άρση των περιορισμών καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα από συνοριακούς σταθμούς σήμανε και τυπικά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι εικόνες σχηματισμού ουρών για είσοδο στη χώρα από επισκέπτες όμορων χωρών έδωσε ένα πρώτο στίγμα αισιοδοξίας. Ωστόσο πρόκειται για μια περίοδο, που, προϊούσης της πανδημικής συνθήκης, είναι ρευστή και αβέβαια ακόμη ως προς της εξέλιξή της. Γι’ αυτό και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm, εμφανίστηκε ρεαλιστής ξεκαθαρίζοντας πως «τα τουριστικά νούμερα δεν θα φτάσουν σε καμία περίπτωση τα περσινά».

Ο ίδιος άλλωστε έδωσε έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις προαναγγέλλοντας μάλιστα και συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ προκειμένου οι εμπλεκόμενοι του κλάδου από την περιοχή μας να αποκτήσουν επιπλέον υγειονομικά εχέγγυα από αυτά που απαιτούνται.

Όσο ρευστή όμως κι αν είναι η πραγματικότητα του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, δεν αποτρέπει την Περιφέρεια από την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που στόχο έχει να αφήσει παρακαταθήκες για το μέλλον και να οργανώσει αφενός σε επίπεδο περιφέρειας έναν κοινό βηματισμό συνεργασίας με τους δήμους αφετέρου σε επίπεδο διαπεριφερειακό δράσεις «ανταλλαγής» με αφορμή τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης και Λήμνου.

Θανάσης Τσώνης όμως εφ’ όλης της ύλης…

ΠτΘ: κ. Τσώνη τη Δευτέρα είχαμε το «άνοιγμα» των συνόρων για επισκέπτες από όμορες χώρες. Είχατε ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στους συνοριακούς σταθμούς της περιφέρειάς μας. Ποια εικόνα αποκομίσατε;
Θ.Τ.:
Τη Δευτέρα δημιουργήθηκαν ουρές, όπως και την Τρίτη, σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, από Βούλγαρους και Ρουμάνους επισκέπτες τόσο στη Νυμφαία όσο και στο Ορμένιο, ενώ παραμένει κλειστός ο συνοριακός σταθμός του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Ξάνθης λόγω τοπικής καραντίνας. Γενικότερα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των Ρουμάνων και Βούλγαρων ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα μας. Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση τη Δευτέρα κυρίως στον Προμαχώνα, με κάποιους Σέρβους επισκέπτες, που οφείλεται σε κάποιες αλλαγές που έγιναν στους κανονισμούς της χώρας και αποτυπώνονται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής. Οι εν λόγω κανονισμοί απαγόρευαν μέχρι τις 30 Ιουνίου την είσοδο κάποιων πολιτών τρίτων χωρών, εκτός Ε.Ε. από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Αυτό δημιούργησε μια αναστάτωση, βέβαια δεν ήταν εμπλεκόμενο το υπ. Τουρισμού, αλλά δύο άλλα συναρμόδια υπουργεία. Εκεί έγινε επέμβαση κατευθείαν  από την Περιφέρεια ΑΜΘ, από τον κ. Μέτιο και εμένα, αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα σήμερα να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Έχει δοθεί προφορική εντολή από τις πρώτες πρωινές ώρες στα συγκεκριμένα τελωνεία και γίνεται κανονικά η είσοδος των Σέρβων τουριστών στην περιοχή.

Πλατφόρμα πιστοποίησης για τους εμπλεκομένους με τον τουρισμό το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την Ιατρική του ΔΠΘ

ΠτΘ: Ποιοι είναι οι στόχοι της περιφέρειας για τη φετινή τουριστική περίοδο;
Θ.Τ.:
Αυτό που προέχει φέτος και το τονίζω και θα το τονίζω συνέχεια, είναι να δείξουμε ατομική υπευθυνότητα. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που μας έχει δώσει το υπουργείο. Αυτό που προέχει φέτος είναι η υγειονομική ασφάλεια. Σίγουρα τα τουριστικά νούμερα δεν θα φτάσουν σε καμία περίπτωση τα περσινά, αλλά προέχει να μείνουμε υγειονομικά ασφαλείς γιατί αυτό είναι ένα δυνατό χαρτί και ένα τουριστικό προϊόν από μόνο του, για τις επόμενες χρονιές που θα ακολουθήσουν. Πάνω σε αυτό το κομμάτι εργαζόμαστε και σαν περιφέρεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από τις πιστοποιήσεις που δίνει το υπουργείο Τουρισμού μέσα από την πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στο site του και εκπαιδεύονται οι ξενοδόχοι και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για να πάρουν το πιστοποιητικό Health First, το οποίο τους πιστοποιεί ότι έχουν εκπαιδευτεί πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα, εμείς προχωρήσαμε σε μια συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα με την Ιατρική Σχολή ώστε να ανεβάσουμε το επόμενο διάστημα  μια πλατφόρμα όπου θα μπορεί να εκπαιδεύεται ο κάθε ενδιαφερόμενος που ασχολείται με τον τουριστικό κλάδο. Δηλαδή αφορά και την εστίαση και τις μεταφορές, έτσι ώστε να λύνει τυχόν απορίες επάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να δίνει στους ενδιαφερόμενους του κλάδου μια έξτρα πιστοποίηση, που θα αποτελεί ένα επιπλέον εχέγγυο στη νέα εποχή που διανύουμε.

Συνεργασίες σε διαπεριφερειακό και ενδοπεριφερειακό επίπεδο

ΠτΘ: Αυτές τις μέρες είχατε και μια τηλεδιάσκεψη με αυτοδιοικητικούς πρώτου βαθμού της ΠΑΜΘ. Τι συζητήθηκε;
Θ.Τ.:
Κάνουμε συνεχώς συναντήσεις, όχι μόνο σε επίπεδο περιφέρειας. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Βορείου Αιγαίου κ. Νύκτα, με αφορμή  την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Σκοπεύουμε την εν λόγω σύνδεση να την επεκτείνουμε και να συμπεριλάβουμε μέσα και άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί μια αλληλεπίδραση. Είπαμε λοιπόν ότι θα υπάρχει ανταλλαγή κόσμου σε πολιτιστικές δράσεις που αντίστοιχα η κάθε περιφέρεια πραγματοποιεί, και σε δεύτερη φάση μια ανταλλαγή προϊόντων, γιατί ήρθε πια ο καιρός να κάνουμε μια σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Και οι δύο περιφέρειες βγάζουν καταπληκτικά προϊόντα τα οποία είναι πιστοποιημένα, με αποτέλεσμα ο γαστρονομικός τουρισμός, πάνω στον οποίο εργάζεται και το υπουργείο, να είναι ένα πολύ καλό πεδίο, επί του οποίοι οι δύο περιφέρειες μπορούν να έχουν αλληλεπίδραση.

Ως προς αυτό που με ρωτήσατε, πραγματοποιήσαμε μια τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους, και αιρετούς επιφορτισμένους με τον τουρισμό, των οποίων οι δήμοι έχουν παράκτιο μέτωπο στην περιφέρειά μας. Στόχος  μας είναι να ενοποιήσουμε, να συνδέσουμε και να χτίσουμε στις ήδη εκάστοτε δράσεις των δημάρχων και όλων των παραγόντων, γιατί ήρθε πια ο καιρός να λειτουργούμε συντονισμένα ως τοπική αυτοδιοίκηση. Γνωρίζοντας ότι και οι αυτοδιοικητικοί πρώτου βαθμού έχουν κάποια προγράμματα, κάποιες δράσεις πάνω στο τουριστικό κομμάτι, εκτιμώ ότι είναι πια καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε από κοινού κάποιες στοχευμένες δράσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι η ποιότητα και το άλλο ο αριθμός των επισκεπτών. Όταν μιλάμε για ποιότητα μιλάμε για έναν συγκροτημένο σχεδιασμό που δεν θα έχει ξαναδεί ο τόπος, και στόχο έχει να ενοποιήσουμε όλο αυτό το παράκτιο μέτωπο της περιφέρειας που είναι περίπου 90 χιλιόμετρα, ξεκινάει από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου συνεχίζει στη Ροδόπη, στην Ξάνθη και καταλήγει στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.  Αυτό εκτιμούμε πως θα οδηγήσει σε έναν πολλαπλασιασμό των επισκεπτών. H συνάντηση της Δευτέρας ήταν η πρώτη και είναι η απαρχή τέτοιων συναντήσεων, ώστε να προχωρήσουμε στον συντονισμό και υλοποίηση του σχεδιασμού, σε συνεργασία με τους δήμους.

ΠτΘ: Τέλος, τι γίνεται με το κομμάτι των αεροδρομίων της περιφέρειάς μας;
Θ.Τ.:
Σταδιακά γίνεται η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων. 1 Ιουλίου ανοίγουν κάποιες πτήσεις. Ευτυχώς για την περιφέρειά μας ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  που έχει είναι η διασυνοριακότητα και η εγγύτητα με όμορες βαλκανικές χώρες. Οπότε εμείς ουσιαστικά φέτος επιχειρούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημά μας, γιατί ο οδικός τουρισμός είναι ένας ασφαλής τρόπος μετακίνησης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.