Με μηδενικο ενδιαφερον «ανοιξε» η περιοδος πωλησης πετρελαιου στην Ροδοπη

Γέμισαν τις δεξαμενές από την άνοιξη όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο, δεν αναμένεται ενδιαφέρον μέχρι τα Χριστούγεννα

Δυσαρέσκεια για την χαλαρότητα στην τοποθέτηση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα

Μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου πώλησης, μιας και όσοι είχαν την δυνατότητα, γέμισαν τις δεξαμενές τους την άνοιξη, όταν και η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Με την τιμή του πετρελαίου τότε, να έχει φτάσει και τα 70 λεπτά το λίτρο, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο, παρόλο που τελείωνε η περίοδος χρήσης του, ενώ για την διευκόλυνσή τους είχε παραταθεί μέχρι τις 15 Μαΐου η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σημείωσε ο πρόεδρος Πρατηριούχων Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς, να μην υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον προς το παρόν για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό, ίσως κάποια τηλέφωνα για να μάθουν την τιμή, όμως δεν υπάρχουν καθόλου παραγγελίες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν με τα νοικοκυριά να έχουν γεμίσει από πέρυσι τις δεξαμενές τους, ο πρόεδρος Πρατηριούχων Ροδόπης δεν νομίζει πως θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι τα Χριστούγεννα, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες.

Όσο για την τιμή, αυτή κινείται γύρω στα 80 λεπτά το λίτρο, ενώ μπορεί να πέσει και ένα ή δύο λεπτά για τις μεγαλύτερες ποσότητες, πχ πάνω από 1000 λίτρα.

Αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με αφορμή την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ζήτησε με επιστολή της την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει τους καταναλωτές, τους επαγγελματίες  και θα αποτυπώσει την εικόνα ενός κράτους πρόνοιας που  εξασφαλίζει για τους πολίτες του όρους αξιοπρεπούς  διαβίωσης.

Όταν ο φόρος ήταν στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, σημείωσε ο κ. Ταπατζάς, όλοι χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο θέρμανσης. Όμως από τότε αυτός έχει φτάσει στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, για αυτό και πολύς κόσμος έφυγε από το πετρέλαιο, και αναζήτησε άλλους τρόπους να ζεσταθεί. «Αυτό που ζητάμε είναι να πέσει χαμηλά, και για να μπορέσουμε να πουλήσουμε, αλλά και για να έχει το κράτος έσοδα» ανέφερε, μιας και ο υψηλότερος φόρος έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαινόμενα τόσο φοροδιαφυγής, όσο και λαθρεμπορίου.

Άλλωστε η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αποτελεί πάγιο αίτημα των πρατηριούχων, που θεωρούν πως γνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα και για την κίνηση της αγοράς και τα έσοδα.

«Όποιος θέλει μπορεί να στήσει ένα μηχάνημα και να πουλάει ρεύμα»

Ο κ. Ταπατζάς μετέφερε και την δυσαρέσκεια των πρατηριούχων, γιατί δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις τους όσο αφορά στην χωροθέτηση των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα στα πρατήρια.

Ειδικότερα ο ΠΟΠΕΚ είχε τονίσει προς το αρμόδιο Υπουργείο, πως τα πρατήρια καυσίμων και ενέργειας είναι οι κατεξοχήν χώροι τροφοδοσίας οχημάτων με καύσιμα και ενέργεια και πληρούν τις διατάξεις της νομοθεσίας με την παρουσία υπευθύνου λειτουργίας για θέματα διαχείρισης της ασφάλειας. Αντίθετα οι υπόλοιποι χώροι είτε δεν ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε δεν διαθέτουν τις απαραίτητες για την ασφάλεια προδιαγραφές.

Το αίτημα όμως αυτό δεν εισακούστηκε, παρόλο που, όπως τόνισε ο κ. Ταπατζάς, ο χώρος του αυτοκινήτου ανήκει κατεξοχήν στα πρατήρια. «Σε ένα πρατήριο ζητούν μια σειρά από μέτρα ασφαλείας. Στα άλλα σημεία, θα υπάρξουν μέτρα ασφαλείας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Ροδόπης, σημειώνοντας πως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως υπήρξαν περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης και προβλημάτων στα ηλεκτρικά οχήματα. «Το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης το έχουν αφήσει πολύ χαλαρά. Όποιος θέλει μπορεί να στήσει ένα μηχάνημα και να πουλάει ρεύμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας θέμα» ανέφερε, σε αντίθεση με την σχολαστικότητα με τα υπόλοιπα καύσιμα.

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.