Με μια ζεστη αγκαλια-σχεδια δεξιωθηκε η Καβαλα την Ανθολογια μικροδιηγηματος «Με μια σχεδια»

Την Παρασκευή στον Θερινό Κινηματογράφο «Ζέφυρος» και σε διοργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Την πιο  ζεστή αγκαλιά τους άνοιξαν οι Καβαλιώτες, με διάμεσο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  Καβάλας, για την Ανθολογία μικροδιηγήματος  «Με μια σχεδία ─ 100 λέξεις σε 100 ώρες  για τη “Σχεδία”», στον Θερινό Κινηματογράφο «Ζέφυρος»,  με επικεφαλής τη διευθύντρια  βιβλιοθηκονόμο  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Κατερίνα Κουμανίδου, την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κ. Φωτεινή Καλλιανιώτη,  τη φιλόλογο κ. Θεοπούλα Τσαπάνη ως συντονίστρια και  τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Λεμοντζή ως αναγνώστη  κειμένων  της Ανθολογίας.
Μια ζεστή αγκαλιά με παρόντες τους αγαπητούς, ιδιαιτέρως και στην Κομοτηνή,  Καβαλιώτες συγγραφείς,  κ. Κοσμά Χαρπαντίδη που εκπροσώπησε και τον  δήμαρχο  Καβάλας, τον αξιότιμο  κ. Θεόδωρο  Μουριάδη,  και κ. Διαμαντή Αξιώτη  που ετοιμάζει το νέο του μυθιστόρημα το οποίο αναμένουμε πώς και πώς, αλλά και την κ. Μάγκυ Κριθαρέλη της «Βιογραφίας του πατρογονικού» της.

Αλλά και με τα κείμενα των  Καβαλιωτών συγγραφέων που φιλοξενήθηκαν στην Ανθολογία και διάβασε με τον μοναδικό του τρόπο ο κ.Παύλος Λεμοντζής,  μεταξύ των οποίων αυτά του  Διαμαντή Αξιώτη, του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, του Χάρη Μιχαλόπουλου, της Θεοπούλας Τσαπάνη, της Ευδοκίας Φανερωμένου, που επίσης εργάζεται για την έκδοση  ενός παραμυθιού,  της Αριάδνης Χαρπαντίδου, μέχρι πρότινος «Κομοτηναίας» και νυν «Θεσσαλονικιάς», και της Άννας Παληκίδου, μαζί με τα κείμενα των δυο άλλων συγγραφέων του πάνελ, Σπύρου Κιοσσέ και  Φωτεινής Ναούμ.

Θεοπούλα Τσαπάνη: «Σήμερα που μπορεί να άλλαξαν πολλά στη ζωή μας, μια επιθυμία παραμένει σταθερή: το πέρασμα από τη μοναξιά του ατόμου στην πανδαισία της ομάδας»

Μια μοναδική στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και πολύ καλά οργανωμένη βραδιά, που ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της φιλολόγου κ. Θεοπούλας Τσαπάνη και καλοδιαλεγμένους, απολύτως ταιριαστούς σ’ αυτήν τη με χαρακτήρα  κοινωνικής αλληλεγγύης εκδήλωση, στίχους του παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουΐς, σε μετάφραση Τζένης Καραβίτη, ως εξής:

«Να σκέφτεσαι τους άλλους…
Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.
Όταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.
Όταν τ’ αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.»

Στη συνέχεια και, αφού παρουσίασε τους διοργανωτές φορείς της εκδήλωσης, αλλά και τους συμμετέχοντες στο πάνελ συντελεστές της Ανθολογίας,  σημείωσε την αξία  της συμμετοχής  σε μια «προσπάθεια εμπνευσμένη από την ανάγκη για την ενίσχυση της “Σχεδίας” , την ενίσχυση των ανθρώπων με το κόκκινο γιλέκο!
Γιατί ο άνθρωπος δεν ξεχνάει την κοινωνική του φύση και αντιμετωπίζει το ζοφερό κάθε φορά παρόν με αισιοδοξία μέσα από τη δημιουργία, τη συνεννόηση και την  ομοψυχία.

Σήμερα, λοιπόν που μπορεί να άλλαξαν πολλά στη ζωή μας, μια επιθυμία παραμένει σταθερή: το πέρασμα από τη μοναξιά του ατόμου στην πανδαισία της ομάδας.
Μια ομάδα λοιπόν ανθρώπων είναι μαζί μας απόψε για να μας μιλήσει για το ταξίδι τους με τη “Σχεδία”, τους στόχους που έθεσαν στην αρχή της προσπάθειάς τους και πού τελικά τους οδήγησε αυτό το ταξίδι, με εμάς μαζί τους συνταξιδευτές».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του δήμου Καβάλας και καταξιωμένο συγγραφέα  κ.Κοσμά Χαρπαντίδη, καθώς και από τον  συγγραφέα κ. Διαμαντή Αξιώτη το έργο του οποίου  κοσμεί τα ελληνικά γράμματα.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο κ.Σπύρος Κιοσσές, στον οποίο οφείλεται και η ιδέα της Ανθολογίας, ο οποίος  αναφέρθηκε στη ΜΚΟ Διογένης* που εκδίδει το περιοδικό «Σχεδία» και υλοποιεί μια σειρά δράσεων για τους άστεγους, ο κ. Χάρης Μιχαλόπουλος που ανέδειξε γραμματολογικά χαρακτηριστικά της Ανθολογίας, ως ένα πρώτο εγχείρημα το οποίο αποτυπώνει την κρίση  που γέννησε  σε κοινωνία και ανθρώπους η εμφάνιση του κορωνοϊού,  η κ. Φωτεινή Ναούμ που παρουσίασε το χρονικό γέννησης της Ανθολογίας ξεκινώντας με την κήρυξη της καραντίνας, και τέλος η κ. Ξανθή-Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη που εστίασε στην πορεία του εγχειρήματος, σημειώνοντας ότι οι μέχρι τώρα παρουσιάσεις της αποδεικνύουν  ότι η αλληλεγγύη είναι βαθύ μας βίωμα.

Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των ομιλιών παρεμβάλλονταν οι αναγνώσεις των κειμένων των Καβαλιωτών συγγραφέων , και ότι ο Δήμος Καβάλας, μέσω του εκπροσώπου του κ. Κοσμά Χαρπαντίδη, ανακοίνωσε τη συνδρομή του στην προσπάθεια μέσω αγοράς αριθμού τευχών της Ανθολογίας.

Τέλος,  εντυπωσιακή ήταν  η πυκνή παρουσία εκπαιδευτικών με έντονο ενδιαφέρον και συγγνωστή τη στήριξη στο εγχείρημα, αλλά και η παρουσία καθηγητών του ΔΠΘ, όπως ο καβαλιώτης κ. Άγγελος Παληκίδης με τη σύζυγό του Δήμητρα, η κ. Σέβη Χατζηφωτίου και ο κ. Γιώργος Τσομής.  Περισσότερο συγκεκριμένα την εκδήλωση παρουσίασης της Ανθολογίας  στην Καβάλα, τίμησαν με την παρουσία τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη τους σε όλους αυτούς που περιπλανώνται στα σκοτεινά νερά της σύγχρονης κορωναϊκής κοινωνίας της φτώχειας και της ανεργίας, μεταξύ άλλων οι: κ. Bίκη Γιαρίμπαμπα, Δήμητρα Κελέση Μαρία Σαββίδου, Αλεξάνδρα Γερακίνη, Μπία Ταπουρίδου, Φωτεινή Μαδεμλή, Χρυσούλα Μίσχου, Αικατερίνη Μυλωνά, Αναστασία Σίσκου, Χαρίκλεια Μπουφινά, Θεοδώρα Λιαπάτη, Ελένη Αγγελάκη, Γλυκερία Παπαχρήστου, Μιχάλης Καβούκης, Ελένη Πισόκα, Συμέλα Ασλανίδου, Φιλιώ Γρηγοριάδου, Παυλίνα Λεμονίδου, Κατερίνα Σεμελίδου, Αλεξάνδρα Λαδά, Μαρία Δαούτη, Φανή Νταμπόση, Νάντια Κολιού, Αγνή Μουτζόρογλου, Μάγδα Κοσμίδου και Ναπολέων Κουκουζίκας.

Υ.Γ.: Η Ανθολογία στηρίζεται ένθερμα και από την ΜΚΟ «Διογένης», τον Χρήστο Αλεφάντη και την Ελεωνόρα Ορφανίδου. Πήγε λοιπόν Λευκάδα, αλλά παρουσιάστηκε και στην Αθήνα στο στέκι της «Σχεδίας» από τον κ. Νικόλαο Βουλέλη, διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως συμπληρωματική δραστηριότητα του αγώνα, του tour κατά κυριολεξία, στον οποίο έχουν επιδοθεί τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, με την κινητοποίηση και τη στήριξη των συναδέλφων τους λογοτεχνών στην περιφέρειά μας, όπως αυτή της ένταξης εκδήλωσης παρουσίασης της Ανθολογίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας με πρωτοβουλία της ποιήτριας κ. Πολύνας Μπανά.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε τη στήριξη των  περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης που γνωστοποίησαν τις εκδηλώσεις παρουσίασης στην ΑΜ-Θ, καθώς και όσων αθηναϊκών  ανέδειξαν την Ανθολογία. Μεταξύ άλλων και η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η εφημερίδα «Καθημερινή» δια του ένθερμου υποστηρικτή τής προσπάθειας από την αρχή, δημοσιογράφου κ. Νίκου Βατόπουλου.

*Βλ. περισσότερα: https://www.shedia.gr/about-us/.

Φωτογραφίες

1. Οι  «συνταξιδιώτες» στη βιβλιοπαρουσίαση της Ανθολογίας «Με μια σχεδία», ήτοι οι κ. Θεοπούλα Τσαπάνη, Σπύρος Κιοσσές, Χάρης Μιχαλόπουλος, Φωτεινή Ναούμ, Ξανθή-Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη και ο Καβαλιώτης Παύλος Λεμοντζής, που ανέγνωσε μοναδικά  μικροδιηγήματα από την Ανθολογία

2. Πλήθος Καβαλιωτών κατέκλυσαν τον Θερινό Κινηματογράφο «Ζέφυρος» –τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις– και υποδέχτηκαν με την πιο θερμή αγκαλιά την Ανθολογία…

3. …ενώ μεταξύ αυτών υπήρξαν και πολλοί συμμετέχοντες-συνσυγγραφείς της Ανθολογίας, όπως ο καταξιωμένος συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης, που συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς και την επιτροπή αξιολόγησης για το εξαιρετικό τους εγχείρημα

4. Η Ανθολογία «Με μια σχεδία» συνεχίζει το ταξίδι της πάντοτε με σταθερούς συνοδοιπόρους της τους εξαίρετους συνεργάτες των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης». Μεταξύ αυτών, η κ. Άννα Παληκίδου, φιλόλογος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΕΦ/ΔΠΘ, που η συμβολή της στην Ανθολογία  υπήρξε σημαντική

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.