Με κλεισιμο των αγορων και συναντησεις στην Αθηνα αντιδρουν οι φορεις της Θρακης στα διοδια της Μεστης

Μέχρι και 3,5 με 4 ευρώ το ύψος των διοδίων σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, τον υπουργό Οικονομικών, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού θα επιδιώξει να έχει στις 31 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία από τη Θράκη στην Αθήνα προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση κατασκευής διοδίων στη Μέστη ζητώντας παράλληλα την υλοποίηση αναλογικής χρέωσης διοδίων. Αυτό αποφάσισαν φορείς που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο επιμελητήριο Έβρου.
 
Παράλληλα την ημέρα της συνάντησης αποφασίστηκε οι αγορές σε όλη τη Θράκη να κατεβάσουν ρολά ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Οι αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης και Έβρου, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, οι τέσσερις δήμαρχοι του Έβρου, εκπρόσωποι εμπόρων και επαγγελματιών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του ΤΕΕ Θράκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμη και εκπρόσωποι από τις τέσσερις Μητροπόλεις της Θράκης , δήλωσαν πως η δημιουργία νέων διοδίων θα αποτελειώσει οικονομικά κατοίκους και επιχειρήσεις. Συμφώνησαν να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, με την ευχή, ωστόσο, να βρουν ευήκοα ώτα σε κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και Εγνατία, σε περίπου 2 βδομάδες από τώρα.
 
Σύμφωνα με τα όσα εκτέθηκαν στης σύσκεψη ο νέος σταθμός στη Μέστη θα κόψει στα δύο τη Θράκη και θα είναι ένας από τους συνολικά 4 νέους που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στη διαδρομή από Αλεξανδρούπολη ως Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας το σύνολο των διοδίων στα 7! Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 2,40 που είναι σήμερα τα διόδια σε κάθε σταθμό, ο ιδιώτης που θα την αναλάβει, μπορεί να ανεβάσει το τίμημα ως και 3,5-4 ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε, στα αιτήματα των φορέων θα περιλαμβάνεται και μη παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη, διεκδικώντας τα έσοδα της Οδού, ύψους περίπου 1 δις το χρόνο, να δίνονται για τη βελτίωση και συντήρηση της οδού και τη δημιουργία υποδομών, όπως ΣΕΑ, πάρκινγκ και WC που ενώ συμβατικά υποχρεούται, ακόμη δεν έχει κατασκευάσει σε πολλά σημεία.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι αντιπροσωπεία των φορέων θα συναντηθεί και σήμερα, προκειμένου να ετοιμάσουν το σχετικό, επίσημο κείμενο των θέσεών τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.