Με «Καλινκα» και σημαια την τεχνη

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε τέλος προχθές η φιλοξενία των εβδομήντα αριστούχων σπουδαστών Σχολών Μουσικής, Χορού και Θεάτρου της Ρωσίας και της Καλμικίας στο Νομό Έβρου, στο πλαίσιο υλοποίησης της πρότασης συνεργασίας στον τομέα του σχολικού τουρισμού από τη Ρωσία, που είχε θέσει ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης στη διάρκεια συνάντησής του τον περασμένο Φεβρουάριο με τον τότε Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βίκτορα Μπόικο.

Σε μια φιλική ατμόσφαιρα, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Alexander Beach Hotel, έγινε η αποχαιρετιστήρια βραδιά, όπου οι αριστούχοι σπουδαστές από την Μόσχα και την Καλμικία παρουσίασαν τον πλούσιο πολιτισμό τους μέσα από λαϊκά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Τον ενθουσιασμό του από την παρουσία των παιδιών δεν παρέλειψε να εκφράσει ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση αυτή, προκειμένου να έρθει κοντά στη ρώσικη κουλτούρα και να απολαύσει την ιδιαίτερη παρουσίασή της από τα παιδιά. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι οι Έλλήνες και οι Ρώσοι μοιάζουν πάρα πολύ, διακρίνονται από αίσθημα φιλοξενίας και έχουν αμφότεροι πλούσιο πολιτισμό. Επίσης, τόνισε με έμφαση ότι τα παιδιά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στη χώρα τους. Αφού ευχαρίστησε τους δασκάλους των δύο φιλοξενούμενων ομάδων για την εξαιρετική τους δουλειά, τόνισε ότι οι φιλικές σχέσεις που έχουν συνάψει θα πρέπει να συνεχιστούν και να αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω συνεργασία. Τέλος, τους ευχήθηκε καλό ταξίδι και καλή αντάμωση στο άμεσο μέλλον.

Οπως προανήγγειλε ο ίδιος, το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τη Μόσχα αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από το νομό Έβρου και θα έχει επαφές με εμπορικούς και τουριστικούς φορείς.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των εκπροσώπων των δύο ομάδων και συγκεκριμένα, του κ. Λέφ Κοντορόβιτς, Καθηγητή της Μουσικής Ακαδημίας Τσαϊκόφσκι, διακεκριμένου ηθοποιού της Ρωσίας και διακεκριμένου επιστήμονα της τέχνης και του κ. Αλεξάντερ Μπασάνωφ, Σύμβουλου του Προέδρου της Καλμικίας σε θέματα πολιτισμού. Τόσο ο κ. Κοντορόβιτς, όσο και ο κ. Μπασάνωφ έστειλαν μέσα από τους χαιρετισμούς τους μηνύματα συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας στον τομέα του σχολικού τουρισμού.

Ο πνευματικός πλούτος της Ρωσίας μέσα από μια συναυλία

Με τα κλασικά έργα του Ραχμάνινωφ, του Σμιντ, αλλά και με τα λαϊκά ρώσικα τραγούδια, όπως είναι το «Τραγουδώ και περπατώ», τα γνωστά σε όλους «Βράδια της Μόσχας» και «Καλίνκα» μάγεψαν το κοινό τα μέλη του Στούντιο της χορωδίας «Η μαγεία της μουσικής» της Εθνικής ορχήστρας της Ρωσίας, υπό την διεύθυνση του κ. Λεφ Κοντορόβιτς, ο οποίος εντυπωσίασε όλους με την συναρπαστική του φωνή.

Το ταμπεραμέντο του λαού της Καλμικίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι παραβρέθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς, όπως ο «Χορός του αποχαιρετισμού», τα «Αετόπουλα» και το «Τσιτσερντίκ» που παρουσίασε το παιδικό λαϊκό χορευτικό συγκρότημα «Χαρούμενο καρουσέλ».

Επίδοση επιστολών για τη συνέχιση συνεργασίας

Μετά τη συναυλία ο Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης επέδωσε επιστολές στους εκπροσώπους των δύο ομάδων, οι οποίες απευθύνονται στο ΥΠΕΞ Ρωσίας, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας με τις χώρες του εξωτερικού, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Καλμικίας και στον Διευθυντή της Ορχήστρας κ. Κοντορόβιτς και επεσήμανε ότι «με τις επιστολές αυτές ζητάμε τη συνέχεια της συνεργασίας και να προετοιμαστεί το έδαφος για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε το Νοέμβριο στη Μόσχα».

Το τέλος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην ανταλλαγή αναμνηστικών και δώρων. Στα παιδιά χαρίστηκαν μπλουζάκια, ηλεκτρονικοί δίσκοι και βιβλία που περιγράφουν την ιστορία της περιοχής. Στον Νομάρχη η αντιπροσωπεία της Καλμικίας χάρισε ένα «χαντάκ» (κασκόλ μεταξωτό κεντημένο) και ένα βιβλίο γνωριμίας με την περιοχή, ενώ τα μέλη της ομάδας από τη Μόσχα χάρισαν μπλουζάκια με την ταυτότητα της Εθνικής Ορχήστρας της Ρωσίας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.