Με επιτυχια ξεκινησε η χρονια για την θεατρικη ομαδα του Θρακικου Ωδειου

Η αναμενόμενη παράσταση, τα νέα τμήματα και η Λέσχη Φίλων Θεάτρου

Σήμερα και αύριο, Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις  21.00, στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης Κομοτηναίων «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα» θα παρουσιαστεί μια καινούρια παράσταση από την θεατρική ομάδα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής. Η παράσταση θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Ωδείου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.
 
Ο στόχος της διπλός. Αφενός να παρουσιαστεί στο κοινό η δουλειά και οι πολλές ώρες προβών όλων των συντελεστών, αφετέρου να συντελεστεί μία καλή πράξη, που δεν είναι άλλη από τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τις άπορες οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής, που εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα».
 
Πρόκειται για ένα έργο του Ρουμάνου συγγραφέα, Ματέι Βίσνιεκ, σύμφωνα με την κ. Χρύσα Ιωαννίδου, δασκάλα θεάτρου και σκηνοθέτη στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, υπό τον τίτλο «Επιστροφή στο σπίτι» που αποτελεί  μία μαύρη κωμωδία με σκοπό να στηλιτεύσει την ματαιοδοξία των ανθρώπων. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι μία ομάδα νεκρών που, μετά από μία μάχη προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να ανασυνταχθούν και να παρελάσουν.
 
«Αρχικά δεν είχαμε σκοπό να το παρουσιάσουμε, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που θελήσαμε να το μοιραστούμε με το κοινό», ενημέρωσε, «ξεκίνησε σαν μία απλή άσκηση, αφού ο τελικός μας στόχος ήταν η παρουσίαση του ‘Κύκλου με την κιμωλία’ του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο τέλος της χρονιάς». 

Η εμμονή του ανθρώπου σε ασήμαντες λεπτομέρειες               

Όπως εξήγησε η κ. Ιωαννίδου, πρόκειται για ένα έργο μικρής διάρκειας, μιας και διαρκεί μόνο μισή ώρα, χαρακτηρίζεται, όμως από πολλή ένταση. Περιλαμβάνει μουσική και κίνηση, ενώ έχει κατά βάση κοινωνικούς σκοπούς. Περνά ένα διαχρονικό αλλά, ταυτόχρονα και επίκαιρο μήνυμα, την ματαιοδοξία του ανθρώπου και την εμμονή του σε ασήμαντα πράγματα, έναντι της ουσίας.
 
Το Θέατρο, συνέχισε η κ. Ιωαννίδου, απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο του , γεννά ερωτήματα, δεν δίνει λύσεις. Στόχος της ομάδας, εξήγησε, είναι να δημιουργήσει διλλήματα και να «ταρακουνήσει» ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να ζουν με έναν συστηματοποιημένο τρόπο. 

Λειτουργία των τμημάτων του Θρακικού Ωδείου 

Η ομάδα θεάτρου του Θρακικού Ωδείου, εξήγησε η ίδια, αποτελείται από ντόπιους αλλά και φοιτητές με πολύ μεράκι, ιδέες, πρωτοβουλίες και όρεξη για πρόβες. Κάποιοι από αυτούς είναι ερασιτέχνες και ασχολούνται για πρώτη φορά με το θέατρο, συνέχισε αναφερόμενη στη σύσταση της ομάδας, ενώ άλλοι συμμετέχουν ταυτόχρονα και σε άλλα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης. Εάν κάποιος θελήσει να λάβει μέρος στις πρόβες κατά τη διάρκεια της χρονιάς σίγουρα θα εγκλιματιστεί πολύ γρήγορα, υπογράμμισε, υποβοηθούμενος από την αγάπη και τη συνοχή της ομάδας.
 
Οι πρόβες λαμβάνουν χώρα δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Σάββατο και έχουν διάρκεια δύο ώρες έκαστη. Φυσικά καθώς πλησιάζει η μέρα της παράστασης εντατικοποιούνται και οι πρόβες.
 
Η ίδια ως υπεύθυνη της όλης προσπάθειας συχνά καλείται να αναλάβει διάφορους ρόλους, όπως της δασκάλας, της σκηνοθέτη και της ηθοποιού. Η εναλλαγή αυτή μόνο δυσκολία δεν αποτελεί, επιβεβαίωσε, λειτουργεί επιβοηθητικά αφού την βοηθά να ερμηνεύει το ίδιο έργο από διαφορετικές οπτικές.
 
«Η διδασκαλία ενυπάρχει στη σκηνοθεσία, ενώ οι περισσότεροι σκηνοθέτες είναι ταυτόχρονα και ηθοποιοί», είπε χαρακτηριστικά. «Μία ιδιότητα βοηθάει την άλλη», υποστήριξε, «και συχνά η ιδιότητα του ηθοποιού επιδρά θετικά στην ιδιότητα του σκηνοθέτη. Αν δεν ήμουν ηθοποιός δεν θα μπορούσα να καθοδηγήσω ηθοποιούς». 

Η Τέχνη κοντά στον συνάνθρωπο 

Ήδη από την σύσταση της ομάδας τους σκοπός των μελών ήταν να δώσουν στους ανθρώπους αυτό που λείπει από την καθημερινότητά τους, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, έναν τρόπο, δηλαδή, να νοιώσουν καλύτερα μέσω της τέχνης. Πέραν από αυτό μπορούν, επίσης, προσέθεσε, να επικοινωνήσουν με ένα ευρύτερο κοινό τις χαρές τους, τις ανησυχίες τους, τις αγάπες τους, τις λύπες τους…
 

Όλοι μαζί πήραν την απόφαση να δραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα», μιας και, όπως τόνισε η κ. Ιωαννίδου, η αγάπη για τον συνάνθρωπο αποτελεί πάγια κινητήριο δύναμη για την καλλιτεχνική τους δημιουργία. 

Η  Λέσχη Φίλων Θεάτρου 

Η κ. Ιωαννίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Λέσχη Φίλων Θεάτρου που αποτελεί πρωτοβουλία της ιδίας και της κ. Αρετή Ρασσά. «Ο φίλος του θεάτρου είναι αυτός που αγαπάει το θέατρο», σχολίασε, «όσο περισσότερα ξέρεις πάνω σε ένα θέμα τόσο το αγαπάς ακόμα περισσότερο».
 
Ο στόχος της λέσχης είναι να βοηθήσει τα μέλη της να αποκτήσουν πληροφορίες και εικόνες βάσει των αναγκών τους, είπε επεξηγηματικά, ώστε να αγαπήσουν περισσότερο το θέατρο και να το αξιολογήσουν υπό το πρίσμα της κριτικής σκέψεως. Η Λέσχη Φίλων Θεάτρου άνοιξε την πόρτα της με το νέο έτος στα μέλη της που ασχολήθηκαν με την τραγωδία, την κωμωδία και διάσημους συγγραφείς, όπως ο Μολιέρος, ο Σαίξπηρ, ενώ τον προσεχή Φεβρουάριο αναμένεται να περάσουν και σε έργα του Τσέχοφ.
 
Το θεατρικό εργαστήρι του Ωδείου, είπε κάνοντας λόγο για την ανταπόκριση που λαμβάνει η Λέσχη από το ευρύ κοινό, συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις ερμηνεύοντας σκηνές από επιλεγμένα έργα.
 
Ταυτόχρονα με την Λέσχη Θεάτρου, ενημέρωσε, η ίδια, πάντα δραστήρια, οργανώνει σε συνεργασία με την κ. Αρετή Ρασσά και τον ψυχαναλυτή, κ. Ζιάκα ψυχοσωματικά σεμινάρια βιωματικής ανάπτυξης και την παράσταση «Για Πλάκα», της Λίζας Κωνσταντοπούλου με τον σύλλογο Εβριτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.