Με διακρισεις, προτασεις & τις καλυτερες των εντυπωσεων επεστρεψε απο το Φεστιβαλ VITOSHA ο Πολιτιστικος Χορευτικος Συλλογος Θρακων

Εκπροσώπησε τη Θράκη και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας την ελληνική παράδοση

Με μοναδικές εμπειρίες, θετικές εντυπώσεις, προτάσεις και διακρίσεις στις βαλίτσες του επέστρεψε από τη Σόφια της Βουλγαρίας ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής.
 

Οι «Θράκες» βρέθηκαν στη Σόφια το διάστημα 25 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου όντας οι μοναδικοί εκπρόσωποι της χώρας και της περιοχής μας στο 22ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «VITOSHA» το οποίο φέτος συνέπεσε με την τελετή λήξης της Βουλγαρίας στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου πήρε μέρος στο διαγωνιστικό χορευτικό μέρος του Φεστιβάλ, μαζί με αντίστοιχους εκπροσώπους από 20 χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, με 30 συνολικά χορευτές και μουσικούς που παρουσίασαν τις χορευτικές  παραδόσεις σχεδόν όλης της Ελλάδας.
 

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Τζερνικούδης, μιλώντας στον «ΠτΘ» παρά το γεγονός ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και στην γειτονική χώρα τροποποίησαν το αρχικό πρόγραμμα, το διαγωνιστικό κομμάτι του χορού πραγματοποιήθηκε κανονικά  με την παρουσία 11 κριτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, διακεκριμένων χορογράφων, μεταξύ των οποίων και ο Αυστριακής καταγωγής πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης IOV WORLD. 

Διακρίσεις για την ποικιλία των παραδοσιακών στολών και την αυθεντικότητα των όσων παρουσίασαν 

Ο Σύλλογος από την Κομοτηνή διακρίθηκε με βραβείο για την ποικιλία των παραδοσιακών φορεσιών και για την αυθεντική παρουσίαση χορών και δρωμένων με πολλά θετικά σχόλια, με αποτέλεσμα να δεχθεί πληθώρα προτάσεων για την συμμετοχή του σε αντίστοιχα Φεστιβάλ κατά την διάρκεια της επόμενης χρονιάς, όπως τα Φεστιβάλ της Γένοβας και του Μιλάνου, το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Τζερνικούδης εμπεριέχει και χρηματικό ποσό για τους διακριθέντες αλλά και για το Διεθνές Φεστιβάλ της Οχρίδας, που αποτελεί ένα από τα γνωστότερα στην Ευρώπη.
 

Οι προσκλήσεις αυτές έτυχαν θερμής αποδοχής από τα μέλη του Συλλόγου καθώς όπως εξήγησε ο ίδιος είναι μέσα στις βασικές δυνατότητες και επιδιώξεις του Συλλόγου, τα μέλη του οποίου θα κρίνουν σε ποιες εξ αυτών, μπορούν να δώσουν το παρών. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, η συγκεκριμένη αποστολή αποτέλεσε και την πρώτη για την οποία ο Σύλλογος έτυχε οικονομικής βοήθειας από τον Δήμο Κομοτηνής, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την Ποτοποιϊα – Οινοποιία Θράκης τους οποίους και ευχαρίστησε ενώ επεφύλασσε το θερμότερο ευχαριστώ για τα μέλη και τους  χορευτές του συλλόγου «για την προσπάθεια που κατέβαλαν καθώς και για τον χαρακτήρα και το πνεύμα που έδειξαν τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την υλοποίηση του ταξιδιού». 

Οι παράλληλες δράσεις… 

Το ταξίδι περιλάμβανε και επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή της Σόφιας και στο μοναστήρι  Ρίλα, το μεγαλύτερο της Βουλγαρίας και διεθνή προορισμό θρησκευτικού τουρισμού καθώς και  μουσικοχορευτική βραδιά για όλες τις αποστολές που έλαβε χώρα σε ντισκοτέκ, όπου συνδυάστηκε το μοντέρνο με το παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα.
 

Η ελληνική αποστολή, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τζερνικούδης, γλέντησε σε ελληνική ταβέρνα στη Σόφια με τη συνοδεία της ορχήστρας της και της λαϊκής ορχήστρας του μαγαζιού. Στην ελληνική βραδιά βρέθηκαν και πολλοί  Έλληνες, κυρίως επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Σόφια, αλλά  και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ VITOSHA ο κ. Νεστόρωφ.
 
Τέλος ο σύλλογος της Κομοτηνής είχε επαφές και ανταλλαγή δώρων με τη Δήμαρχο της Σόφιας, τον Δήμαρχο της Βίτοσα και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Πολισμού της Βουλγαρίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.