Με διαδικαστικα κυριως θεματα συνεδριασε το πρωτο δημοτικο συμβουλιο

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου, με την παρουσία 36 δημοτικών συμβούλων. Με 42 θέματα ημερήσιας διάταξης, τα περισσότερα εκ των οποίων διαδικαστικά, οι τόνοι ανέβηκαν σε ελάχιστες περιπτώσεις. Καταρχήν τέθηκαν στην εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, το ζήτημα την εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας, το οποίο αποδοκιμαστικέ από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, ενώ συμφωνήθηκε η κατάθεση ψηφίσματος για τον πρόσφατα αποβιώσαντα κ. Στέλιο Σταμπουλίδη, στη μνήμη του οποίου, μάλιστα, τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Η πρώτη αντιπαράθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου έλαβε χώρα με αφορμή μια ανακοίνωση, που ανέγνωσε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Σπάρτακος», κ. Νεκτάριος Δαπέργολας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του «Σπάρτακου» επρόκειτο να καταψηφίσει εκ προοιμίου τον διορισμό νέων ΔΣ στην ΔΕΥΑΚ και στη δημοτική επιχείρηση Ν. Τσανακλή, αλλά και τον ορισμό του ΔΣ στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Επιπλέον επρόκειτο να καταψηφίσει τα θέματα, σχετικά με τα προγράμματα δράσης 2009 και 2010 και τους προϋπολογισμούς των δημοτικών επιχειρήσεων για το 2011, ενώ έκανε λόγο και για ελλιπή ενημέρωση περί των θεμάτων της συνεδρίασης, μια πρακτική, που η συνέχισή της και στα επόμενα δημοτικά συμβούλια θα οδηγούσε στην αποχή. Με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση, το λόγο πήραν ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Κοτσάκης, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Χρήστος Μέτιος, που είχε αναλάβει επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Ο κ. Μέτιος στάθηκε σε ορισμένα δημοσιεύματα και φήμες, στις οποίες αναφέρθηκε και ο κ. Δαπέργολας, για ατασθαλίες στη ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής. Μάλιστα, καλώντας το δήμαρχο, κ. Πετρίδη να πάρει θέση σε δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για κλοπές από την απερχόμενη διοίκηση, ο κ. Πετρίδης απάντησε χαρακτηριστικά: «δεν απαντώ τώρα, έχοντας πλήρη συνείδηση και αναλαμβάνοντας την ευθύνη». Μετά την εξομάλυνση της πρόσκαιρης έντασης, που δημιουργήθηκε, και την παροχή ορισμένων διευκρινήσεων, ο κ. Δαπέργολας έκανε πίσω σε ορισμένα σημεία από την αρχική του στάση, ως προς τα θέματα, που συζητήθηκαν.

Σε ένα άλλο από τα θέματα, όπου ανέβηκαν οι τόνοι, ήταν το υπ’ αριθμόν 35, περί υποβολής εκ νέου πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 για υδροδοτήσεις οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρου. Ενώ η πρόταση περιελάμβανε δυο έργα στην αρχική ενημέρωση, υπήρξε τροποποίηση και εν τέλει κατατέθηκε πρόταση με τρία έργα. Ο κ. Κοτσάκης διαμαρτυρήθηκε για αυτήν την αλλαγή της τελευταίας στιγμής, για την οποία δεν ενημερώθηκαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Σε απάντηση αυτού, ο κ. Πετρίδης υποστήριξε ότι δεν είχε ολοκληρώσει την εισήγησή του για το θέμα και χαρακτήρισε προσχηματική την αντίδραση του κ. Κοτσάκη. Από την άλλη μεριά, ο κ. Κοτσάκης υποστήριξε ότι την ολοκληρωμένη ενημέρωση την προκάλεσε ο ίδιος, με την παρέμβαση του. Η πρόταση εν τέλει υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, με τη δημοτική ομάδα του κ. Κοτσάκη να επιλέγουν την αποχή. Κατά τα άλλα, σε κριμένα από τα θέματα αποχή δήλωσαν ο επικεφαλής του «Σπάρτακου», κ. Δαπέγολας, ενώ σε ορισμένα άλλα, όπως οι εγκρίσεις διετούς προγράμματος δράσης και οι προϋπολογισμοί για το 2011, την αποχή επέλεξε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Νίκος Φακιρίδης. Στον ορισμό ΔΣ. για τις δημοτικές επιχειρήσεις, τέλος, ο κ. Δαπέργολας επέμεινε στην καταψήφιση, ενώ ο κ. Φακιρίδης εκδήλωσε με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση για τη μορφή των προσλήψεων του τμήματος πρασίνου και κηποτεχνίας.

Στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης κυριάρχησε ο ορισμός ορκωτών λογιστών, κάτι για το οποίο ο δήμαρχος, κ. Πετρίδης, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, χωρίς να κάνει λόγο για οποιαδήποτε σκιά στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Περαιτέρω, συζητήθηκε το ζήτημα των προσλήψεων δημοτικών υπαλλήλων σε τμήματα του δήμου, αλλά και αυτό της μετάταξης στο δήμο ενός συγκεκριμένου αριθμού προσωπικού από την πρώην νομαρχία Ροδόπης. Τέλος, έγινε και ο ορισμός μελών για τη συγκρότηση των δημοτικών επιχειρήσεων και επιτροπών.

Γιώργος Πετρίδης «Είναι μακριά από εμάς, οι όποιες λογικές δαιμονοποίησης και κυνηγιού μαγισσών»

Ο κ. Πετρίδης κατά την έξοδο του εστίασε αρχικά στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, που αφορά στην κατάρτιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου για συγκεκριμένες υπηρεσίες ου δήμού. Εξήγησε τη διαδικασία, κατά την οποία, μετά τον προγραμματισμό, ακολουθεί έγκριση από την περιφέρεια και υπουργείο εσωτερικών και μετά να προχωρήσεις σε προκήρυξη με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Οι θέσεις για το δήμο Κομοτηνής είναι 70 και έχουν να κάνουν οι περισσότερες με την καθαριότητα.

Στη συνέχεια ανατέθηκε και στο θέμα του ορισμού ορκωτών ελεγκτών, για το οποίο υπήρξε μια σύγχυση με τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Ο έλεγχος από τους δεύτερους, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «γίνεται ή οίκοθεν εφόσον οι ίδιοι θεωρούν ότι πρέπει να πάνε κάπου ή γίνεται μετά από αιτιολογημένη πρόσκληση μέσα από στοιχεία του δήμου που τους καλεί». «Είναι μακριά από εμάς», τόνισε, «οι όποιες λογικές δαιμονοποίησης και κυνηγιού μαγισσών». «Είναι πράγματα», συνέχισε, «που εμείς τα περάσαμε και είμαι συναισθηματικά φορτισμένος γιατί τα δύο πρώτα χρόνια που ανέβαινα τα σκαλοπάτια ένοιωθα βαριά τα γόνατά μου, όπως και άλλοι συνάδελφοι. Δεν θέλαμε από κανένα να συγκαλήψει τίποτα και δεν θα συγκαλύψυμε κάτι, εφόσον προκύψει. Θα γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και, αν προκύψει κάτι σε δεύτερο επίπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον κόσμο να το ελέγξουμε». «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μας δημιουργεί την υποψία ή την υπόνοια», κατέληξε.

Δημήτρης Κοτσάκης «Δε μπορεί κάποιος να καταγγέλλει με βάση φήμες»

Από τη μεριά του, ο κ. Κοτσάκης αναφέρθηκε αρχικά στις φήμες, για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Δαπέργολας στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και διαρρέονται από δημοσιεύματα σχετικά με κλοπές από την απερχόμενη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι «δε μπορεί κάποιος να καταγγέλλει με βάση φήμες», ξεκαθαρίζοντας δε ότι «εγείρεται και θέμα αγωγής». «Εν πάση περιπτώσει», συνέχισε, «ο καθένας, που έχει αυτοσεβασμό, θα πρέπει, όχι ως άτομο, αλλά ως αρχηγός ενός συνδυασμού, να τα διασταυρώνει. Είπα ότι εάν βρεθεί έστω κι ένα στυλό το οποίο αγοράσθηκε με λεφτά του δήμου και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, να μας καταλογισθεί και, μάλιστα, προσωπικά σε μένα. Από εκεί και πέρα τα προσωπικά αντικείμενα ενός δημάρχου, που βρίσκεται τέσσερα χρόνια μέσα σε ένα χώρο είναι δικά του. Είναι κάποια βιβλία που μου έχουν δοθεί προσωπικά από συλλόγους και τα οποία υπάρχουν στη βιβλιοθήκη δεν είναι πρωτότυπα. Αυτό δικαιούμουν να τα πάρω. Όσον αφορά στις φημολογίες αυτές σπιλώνουν τους ίδιους, που τα δημοσιεύουν. Τα υπόλοιπα έχουν παραδοθεί κανονικά με ορκωτούς λογιστές, με διοικητικά συμβούλια. Ο δήμος εξάλλου δεν είναι ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, αλλά είναι οι υπηρεσίες. Από τα χέρια των αιρετών δεν περνά τίποτα».

«Στη διάρκεια της δικής μου θητείας, μας εγκαλούσαν για υπηρεσιακά θέματα, που άπτονταν των 30 και 40 ευρώ»

Περαιτέρω, χαρακτήρισε υπηρεσιακά γενικότερα τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιπαράθεση του με το δήμαρχο, κ. Πετρίδη. Όπως τόνισε, «την Παρασκευή το μεσημέρι τα θέματα περιελάμβαναν άλλα ποσά και σήμερα αναφέρθηκαν άλλα». «Αυτό δεν συνάδει με ένα οργανωμένο δημοτικό συμβούλιο», συνέχισε, «και το κυριότερο είναι ότι μιλάμε, αντί οκτακοσίων εβδομήντα χιλιάδων, για ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες, και μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε για κάτι, που δεν ξέρουμε, κάτι που δεν υπήρχε μέσα στο φάκελο την Παρασκευή το μεσημέρι και υπάρχει την Δευτέρα το πρωί». «Εδώ χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή, με σοβαρότητα», υπογράμμισε. «Στη διάρκεια της δικής μου θητείας», υποστήριξε, «μας εγκαλούσαν για υπηρεσιακά θέματα, που άπτονταν των 30 και 40 ευρώ». «Θα σας θυμίσω», συνέχισε, «ότι κατά την διάρκεια της δικής μου θητείας δεν πήραμε ομόφωνη απόφαση ούτε για τη διάνοιξη ενός δρόμου». «Αυτό δεν θα γίνεται τώρα», δεσμεύτηκε και υπογράμμισε ότι «θα δώσουμε όλη μας τη στήριξη στην δημοτική αρχή, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον οι διαδικασίες, σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου, να είναι άψογες».

Νίκος Φακιρίδης «Θα δουλέψουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο με βάση τα λαϊκά συμφέροντα»

Ο κ. Φακιρίδης σχολίασε την τοποθέτησή του και αρνήθηκε να σχολιάσει άλλων τοποθετήσεις. «Τοποθετηθήκαμε σε σχέση με τον χώρο, που είναι ακατάλληλος», υποστήριξε, «με την ώρα, που είναι ακατάλληλη, και τις συνθήκες, που γίνεται το δημοτικό συμβούλιο». «Αυτά πρέπει να επιλυθούν άμεσα», τόνισε. Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι «θα δουλέψουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο με βάση τα λαϊκά συμφέροντα, που πλήττονται άγρια από την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και από τα μέτρα του «Καλλικράτη»». Εξηγώντας τους λόγους που απείχε από τις ψηφοφορίες, που αφορούσαν προγράμματα δράσης, προϋπολογισμούς και διορισμούς διοικητικών συμβουλίων σε επιχειρήσεις κοινωνικής πρόνοιας ο κ. Φακιρίδης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «είμαστε αντίθετοι στο να υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις στα θέματα αυτά, όπως είμαστε αντίθετοι να διασπάται το ενιαίο της παροχής κοινωνικών και υγιεινομικών υπηρεσιών από την πολιτεία, που είναι υποχρεωμένη να τις παρέχει δημόσια και δωρεάν». «Καταψηφίσαμε», συνέχισε, «τις προσλήψεις σε τομείς δραστηριοτήτων του δήμου, γιατί οι προσλήψεις αυτές αφορούν συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, μια διαδικασία, που είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να μη δέχεται αμαχητί τέτοιες αποφάσεις, εφόσον το προσωπικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες». «Κάναμε και ένα τελευταίο σχόλιο», κατέληξε, «ότι για να γίνει ένα έργο στον πρώην δήμο Αιγείρου, που το έχουν ανάγκη, θα πρέπει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ». «Γιατί λοιπόν να μην έχει ο δήμος τους δικούς ου πόρους για να καλύπτει λαϊκές ανάγκες;», αναρωτήθηκε καταλήγοντας.

Νεκτάριος Δαπέργολας «Ανεπαρκές το τριήμερο μεταξύ της ανακοίνωσης και της σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου»

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σπάρτακος», κ. Δαπέργολας, «θέματα διαδικαστικά τα ψηφίσαμε, αλλά θέματα ουσίας επειδή δεν είχαμε επαρκή ενημέρωση, απείχαμε και τα καταψηφίσαμε». «Θέσαμε το θέμα της διαδικασίας, που υπάρχει», συνέχισε, «και το τριήμερο μεταξύ της ανακοίνωσης και της σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου είναι ανεπαρκές για τα θέματα, που περιλαμβάνει η διάταξη. Πήρα τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει ενημέρωση. Δηλώσαμε ότι για θέματα που δεν έχουμε σαφή εικόνα θα τα καταψηφίζουμε».

«Οι δημοτικές επιχειρήσεις χρειάζονται μάνατζερς και όχι δημοτικούς συμβούλους»

Αιτιολογώντας την καταψήφιση των ορισμών των διοικητικών συμβουλίων στις δημοτικές επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα προσωπικών ζητημάτων, απλά θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΚ και η Νέστορος Τσανακλή χρειάζονται μάνατζερς και όχι δημοτικούς συμβούλους». «Είναι εξ αντικειμένου ανεπαρκείς», συνέχισε, «για να επιλύσουν τα τεράστια προβλήματα επιχειρήσεων, που είναι αποτελματωμένες και καταστραμμένες οικονομικά. Από την άλλη, θέσαμε το θέμα της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, παρότι είμαστε υπέρ του θεάτρου, γιατί θεωρούμε ότι υπολειτουργεί και, ή θα πρέπει να αναβαθμιστεί ή να κλείσει». Τέλος, όσον αφορά θέματα προϋπολογισμών, τόνισε ότι «επιφυλαχτήκαμε να τα καταψηφίσουμε, αφού πρώτα πρέπει να γίνει καταγραφή των οικονομικών του δήμου». «Σύμφωνα με πληροφορίες», κατέληξε, «το έλλειμμα είναι της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως άλλωστε το λέγαμε και προεκλογικά».

Σιμπέλ Μουσταφάογλου «Θα αγωνιστούμε για ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας»

Η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, τέλος, εξέφρασε την αντίθεση της στον τρόπο, με τον οποίο γίνεται η συγκρότηση των Επιτροπών από την συμπολίτευση και την μείζονα αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «σε μια δημοκρατία θα έπρεπε να συμμετέχουν μέλη όλων των συνδυασμών». «Εμείς δεν είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο, για να ασκήσουμε στείρα αντιπολίτευση», τόνισε, «αλλά θα αγωνιστούμε για ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας». «Όπου χρειάζεται», συνέχισε, «θα είμαστε σύμφωνοι στα θέματα, αλλά θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αποφάσεις, που θα βλάψουν την ζωή των συμπολιτών μας και θα είναι μόνο για προσωπικά συμφέροντα των πολιτικών».
Αναφερόμενη, τέλος, στο θέμα του χρυσού είπε ότι «θα είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξή του και θα συμπορευτούμε στους αγώνες αυτών, που είναι αντίθετοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.