Με απολυτη επιτυχια πραγματοποιηθηκε η 24ωρη απεργια των επαγγελματιων

Το 80% περίπου άγγιξε η συμμετοχή του επαγγελματικού κόσμου του νομού Ροδόπης στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο, η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, το 95% έφτασε η συμμετοχή των επαγγελματιών στον Δήμο Σαπών, το 100% στην Ξάνθη, την Καβάλα και τις Σέρρες. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση οικονομικά συμφέροντα, όπως: συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, ταμεία ασφάλισης φιλάνθρωπου χαρακτήρα, πλήρη έλεγχο και ολιγοπώληση της αγοράς. Τα αιτήματά τους επιδόθηκαν με ψήφισμα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στο νομάρχη Ροδόπης για γνωστοποίηση και περαιτέρω προώθηση στην κεντρική εξουσία.

Στις 9:00 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης προσήλθαν χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και τα Προεδρεία των Σωματείων και Συλλόγων, καθώς και πλήθος επαγγελματιών συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο, η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Μετά από συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν τον χώρο των μικρομεσαίων διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά -όπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας- ότι οι επιχειρήσεις υποβάλλονται σε πολιτικές διωγμού και οικονομικής αφαίμαξης. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λύσει έστω και ένα από τα καυτά προβλήματά τους και ότι είναι αναγκασμένοι να υψώσουν μαχητική φωνή διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό αγωνίζονται για:

• Την εξασφάλιση θεσμοθετημένης χρηματοδότησης για το 2ο μεγαλύτερο ταμείο στην Ελλάδα, τον ΟΑΕΕ (ανάλογη αντιμετώπιση με το ΙΚΑ).

• Την εκπλήρωση δεσμεύσεων για κάλυψη των ελλειμμάτων.

• Την αλλαγή του ληστρικού τρόπου υπολογισμού συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση.

• Την αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης των μετά το 1993 ασφαλισμένων συναδέλφων.


Απαιτούν την άμεση ανάκληση του άρθρου 14 του Ν. 3697/08, που αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ενώ διεκδικούν ανυποχώρητα και αποφασιστικά τη λύση των προβλημάτων.

Ακολούθησε η πορεία προς τη Νομαρχία Ροδόπης, όπου οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες προχώρησαν στην συμβολική κατάληψη αυτού του δημόσιου κτιρίου, ενώ το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επέδωσε στον νομάρχη, Άρη Γιαννακίδη, το προαναφερόμενο ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε ότι όλη η κοινωνία θα πρέπει να είναι αλληλέγγυα στον αγώνα του επαγγελματικού κόσμου. «Ο επαγγελματικός κόσμος δεν έχει ξαναζήσει τέτοια εικόνα με την οικονομική δυσπραγία. Οι άνθρωποι κυρίως έχουν προτάξει το συνταξιοδοτικό τους πρόβλημα. Δίκαια βγήκαν στους δρόμους και καλώ όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί η κεντρική εξουσία καταλαβαίνει μόνο μια γλώσσα, την κοινωνική πίεση».

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ικανοποιητική η συμμετοχή στην απεργία

Το 80% περίπου άγγιξε η συμμετοχή του επαγγελματικού κόσμου του νομού Ροδόπης στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, Αργύρη Αργυρόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, το 95% έφτασε η συμμετοχή των επαγγελματιών στην πόλη των Σαπών, το 100% στην Ξάνθη, την Καβάλα και τις Σέρρες.

Ο κ. Αργυρόπουλος
ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, μέλη της, καθώς και τον φορέα των Αστικών Λεωφορείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον υπερνομάρχη Ροδόπης – Έβρου, το νομάρχη Ροδόπης, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, τον πρόεδρο Συνταξιούχων Τ.Ε.Β.Ε., τους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την συμπαράστασή τους και τον Αστυνομικό διευθυντή για την πολύτιμη βοήθειά του.

Από την απεργία απείχε μόνο το Σωματείο Αρτοποιών και Κλιβανέων, έχοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι «δεν μπορούν να απεργήσουν για να θησαυρίσουν κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους». Επίσης, κατηγόρησε για μη δημοκρατική αντιμετώπιση του αγώνα των επαγγελματιών ακπό τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Πέτρο Λιανουρίδη, ο οποίος «χθες έκανε κάτι το οποίο δεν είναι δημοκρατικό, καθώς επισκέφθηκε τα καταστήματα της Κομοτηνής, όπου ενημέρωσε τους καταστηματάρχες να ανοίξουν στις 11:00. Η απεργία είναι 24ωρη, από κει και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Στο πλευρό των επαγγελματιών ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον αγώνα του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής στηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του γραμματέα της, Τάκη Χαρίτου. «Οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες νιώθουν βαθιά την κρίση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Την ένιωσαν με τις περαιώσεις επί εποχής Σημίτη, τη νιώθει σήμερα με το νέο κεφαλικό φόρο που ψήφισε για τους επαγγελματίες η σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Χαρίτος ισχυριζόμενος ότι οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες δεν έχουν καμία ευθύνη να πληρώσουν την οικονομική κρίση που μαστίζει σήμερα όλο τον κόσμο. «Αντίθετα, πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια κερδοσκοπούν και σε βάρος των επαγγελματιών».

Ο ίδιος τόνισε την επιτακτική ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος με πρωτοβουλίες, όπως την απόσυρση του νόμου που «επιβάλλει τον κεφαλικό φόρο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν καταρρεύσει, έτσι ώστε «να μπορούν να απολαμβάνουν τις συντάξεις τους αυτοί που σήμερα συνταξιοδοτούνται», καθώς και την λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για τη δημιουργία πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την δράση, την λειτουργία και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.