Με αναφορα στις ριζες οι νεοι ατενιζουν το μελλον

Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Νομό Καβάλας, στις κατασκηνώσεις Νέας Περάμου του Δήμου Ελευθερών από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας θα γίνουν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Γιώργο Παρχαρίδη, την Πρόεδρο του Συντονιστικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρύσα Μαυρίδου, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, κ. Χαράλαμπο Κωτίδη, ενώ θα γίνει και παρουσίαση των ερωτηματολογίων από την Τρίτη Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα.

«Στόχος μας είναι να έρθουν κοντά οι νέοι από όλη την Ελλάδα και να γνωριστούν. Εξάλλου, αν κατάφερε κάτι η Παγκόσμια Ομοσπονδία, είναι να φέρει κοντά τον ένα με τον άλλο να μας γνωρίσει, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να κάνουμε από κοινού δράσεις και έτσι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στους στόχους μας», δήλωσε η Πρόεδρος του Συντονιστικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρύσα Μαυρίδου, μιλώντας για τους στόχους της συνάντησης.

Θεματική του συνεδρίου

Το όλο εγχείρημα δεν αποτελεί μόνο ένα τόπο συνεύρεσης και γνωριμίας των νέων. Ανταλλάσσουν ακόμη απόψεις, συζητούν προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και χορεύουν και τραγουδούν, συνεχίζοντας έτσι την ποντιακή παράδοση.

Η θεματική του συνεδρίου είναι κάθε χρόνο και διαφορετική. «Φέτος αφορά στην παράδοση και στο πώς οι νέοι δρασηριοποιούνται μέσα από αυτήν και κυρίως το ενδιαφέρον τους για αυτήν». Έτσι ομιλητής φέτος θα είναι ο Θεοδόσης Κυριακίδης, υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας με θέμα «Οι ποντιακές σπουδές στον 21ο αιώνα», καθώς και ο Γιάννης Κασκαμανίδης, εκπαιδευτικός με θέμα «Πολιτισμικές πρακτικές και πρακτικός λόγος: παραγωγή νοήματος για τους νέους ποντιακής καταγωγής». Τέλος θα μιλήσει η κ. Στυλιανή Λέτσιου, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Η Ρωσοφωνία στους Έλληνες Παλιννοστούντες τρίτης γενιάς». «Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι ίδιοι οι νέοι καθορίζουν το θέμα. Η θεματολογία ορίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο της Νεολαίας της Παμποντιακής και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο και φέρει το κύριο βάρος της διοργάνωσης. Υπάρχουν πολλοί εθελοντές νέων οι οποίοι και θα φιλοξενήσουν τους νέους και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια οι νέοι να γνωρίσουν τον τόπο μας, αλλά και να περάσουν και καλά», τονίζει η κ. Μαυρίδου. Έτσι, οι νέοι θα ξεναγηθούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ενώ θα παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση από την ποντιακή θεατρική Σκηνή Δράμας με τίτλο «Μια μέρα στον Πόντο».

Ουσιαστικότητα των συναντήσεων

«Όποιος έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον τις τρεις προηγούμενες συναντήσεις θα έχει διαπιστώσει ότι αξίζει να γίνονται, γιατί όσες φορές ακούσαμε τους νέους να μιλούν πραγματικά, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε και έχουν να πουν και να καταθέσουν προτάσεις που εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να κάνουμε πράξη, γιατί δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα λόγια. Η Παμποντιακή κάνει πράξη τα λόγια. Κατ’ αρχήν κάνει πράξη την αποκέντρωση με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην περιφέρεια και από την άλλη οι νέοι μας δίνουν και μηνύματα, αλλά και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.