Με αυξημενο προυπολογισμο προχωρα το Τοπικο Χωρικο Σχεδιο του Δημου Κομοτηνης

Κοντά στο 1.300.000 ευρώ αναμένεται να ανέλθει το κόστος, μετά την αναθεώρηση από την Οικονομική Επιτροπή

Στο 1.300.000 ευρώ θα ανέλθει το κόστος για την σύνταξη του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ) του Δήμου Κομοτηνής, σχεδόν διπλάσιο από την αρχική πρόβλεψη, το οποίο ενέκρινε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής.

Το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο θα ρυθμίζει τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της εδαφικής έκτασης του Δήμου Κομοτηνής, και θα γίνει με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΑΜΘ.

Αρχικά είχε εγκριθεί στις αρχές του 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 664.915,38 ευρώ. Όμως κατόπιν επανακαθορισμού, με υπουργική απόφαση, του κόστους της εκπόνησης μελέτης, η προεκτίμηση του προϋπολογισμού σχεδόν διπλασιάστηκε.

Οπότε ο Δήμος τροποποίησε τον προϋπολογισμό, και θα στείλει τον φάκελο να ελεγχθεί, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να περάσει ξανά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πριν προκηρυχθεί το έργο.

Άμεσης προτεραιότητας η εκπόνηση του ΤΧΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπόνηση του ΤΧΣ για το σύνολο του «Καλλικράτειου» Δήμου Κομοτηνής χαρακτηρίζεται ως άμεσης προτεραιότητας στο αναθεωρημένο ΠΠΧΣΑΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας του Δήμου Κομοτηνής στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, η Κομοτηνή ορίζεται ως πρωτεύον εθνικός πόλος διαπεριφερειακής εμβέλειας, αποτελεί διοικητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό, εμπορευματικό, εκθεσιακό και πολύπλευρο παραγωγικό κέντρο, ρόλος που κατά το ΠΠΧΣΑΑ προβλέπεται να συνεχισθεί και να ενισχυθεί σημαντικά μέσω της ενδυνάμωσης του διασυνοριακού ρόλου της.

Η εκπόνηση της μελέτης ΤΧΣ θα ρυθμίσει την χωρική ανάπτυξη στο σύνολο της έκτασης του Δήμου και θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των παραπάνω προοπτικών ενίσχυσης του ρόλου της έδρας της Περιφέρειας.

Σαρανταοχτώ μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, για την εκπόνηση του Σχεδίου

Όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα, η εκπόνηση του ΤΧΣ περιλαμβάνει μια σειρά από μελετητικές εργασίες.

Πρωτίστως, περιλαμβάνει την Κύρια Μελέτη του ΤΧΣ, που διαρθρώνεται σε τρείς φάσεις, την Α’ Φάση, που είναι η διάγνωση δυνατοτήτων και προβλημάτων χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης, τη Β’ Φάση όπου γίνεται συνθετική αξιολόγηση των χωρικών, γεωλογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων και διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης και στη Γ’ Φάση που είναι πρόταση χωρικής οργάνωσης, χρήσεων γης και δόμησης.

Η Γ’ Φάση εκπονείται σε δύο Στάδια, ένα Στάδιο που αφορά το σύνολο του περιεχομένου της Γ’ Φάσης και τις διαδικασίες διαβούλευσης που ταυτίζονται με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία περί ΣΜΠΕ και γίνονται από κοινού με αυτές της ΣΜΠΕ, και το δεύτερο Στάδιο που αφορά στην προσαρμογή της μελέτης μετά τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και τη διαβίβαση στο Δήμο των σχετικών κατευθύνσεων από το ΥΠΕΝ.

Μετά και την ολοκλήρωση της Γ’ Φάσης, ακολουθούν οι διαδικασίες έκδοσης του Π.Δ. έγκρισης του ΤΧΣ, μέσα από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων, από την κύρια μελέτη ΤΧΣ, χωρικών ρυθμίσεων, την Ειδική Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλότητας Οικιστικών Περιοχών, ως υποστηρικτική της κύριας μελέτης ΤΧΣ, Μελέτη Οριοθέτησης των τυχόν υφιστάμενων Υδατορεμάτων στις νέες προς πολεοδόμηση οικιστικές περιοχές της πρότασης του ΤΧΣ, ως υποστηρικτική της κύριας μελέτης, μέσω Ειδικής Υδραυλικής Μελέτης σε περιοχές που διαπιστώνεται η αναγκαιότητα οριοθετήσεων υδατορεμάτων.

Ο καθαρός χρόνος εκπόνησης της μελέτης ορίζεται σε δεκαοκτώ μήνες και η συνολική διάρκεια της μέχρι την έκδοση της απόφασης έγκρισης του συνόλου των παραδοτέων της μελέτης ορίζεται σε σαρανταοκτώ μήνες.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για το σχέδιο, μιας και σε αυτούς τους σαρανταοχτώ μήνες θα πρέπει να προστεθεί το διάστημα για την προκήρυξη, το διαγωνισμό και την τελική ανάθεση του έργου, διαδικασία που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ ακόμα και όταν ξεκινήσει, θα πρέπει να υπολογιστεί και επιπλέον χρόνος μέχρι τον έλεγχο και την έκδοση των προβλεπόμενων προεδρικών διαταγμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο θα αλλάξει το ΤΧΣ, το οποίο εγκρίθηκε το 2012, 20 χρόνια μετά από την υποβολή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.