Με αυξημενη δυναμικη τη Εμπορικη Εκθεση «Θρακη 2006

Με αυξημένη δυναμική, η οποία μεταφράστηκε σε μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και εκθετών, ολοκληρώθηκε η 15η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2006», την οποία διοργάνωσε η ΔΕΘ ΑΕ στην Κομοτηνή από τις 25 έως τις 28 Μαΐου. Ειδικότερα, οι επισκέπτες που πέρασαν τις πύλες της φετινής επετειακής έκθεσης ανήλθαν σε 15.900 έναντι 15.150 της περσινής διοργάνωσης, ξεπερνώντας τους αρχικούς στόχους της ΔΕΘ ΑΕ. Σημαντικά αυξημένοι ήταν οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες, που ανήλθαν σε 40 και προήλθαν από Βουλγαρία και Τουρκία, έναντι μόλις 10 της περσινής διοργάνωσης, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των εισιτηρίων.

Περισσότεροι ήταν και οι εκθέτες, ο αριθμός των οποίων διαμορφώθηκε σε 117 έναντι 108 της «Θράκη 2005», ενώ η κάλυψη των διαθέσιμων χώρων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ) ήταν πλήρης, με τις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν τα σταντ τους σε έκταση 2.200 τ.μ. Ενθαρρυντικό χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής έναντι της παρουσίας των κρατικών οργανισμών.

Ενδεικτικό του ρόλου της «Θράκη 2006» ως εργαλείου προβολής των ντόπιων κυρίως εταιρειών αποτέλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης κλείσθηκαν αρκετές εμπορικές συμφωνίες.

Τη «Θράκη 2006» επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, δύο επιχειρηματικές αποστολές 40 ατόμων από τη Βουλγαρία (Κίρτζαλι) και την Τουρκία (Αδριανούπολη και Τσόρλου), οι οποίες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ελληνικές ομολόγους τους, διερευνώντας το έδαφος για ενδεχόμενες συνεργασίες και ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Την ειδική βαρύτητα της φετινής διοργάνωσης υπογράμμισαν τόσο οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών, Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης αντίστοιχα, που πήραν μια γεύση από τη «Θράκη 2006» όσο και οι γενικοί γραμματείς εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Μανούσος Βολουδάκης και του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, Λουκάς Ανανίκας. Τη χαρακτήρισαν δε μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές δράσεις της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε τέσσερις επιχειρήσεις που επί 15 έτη, αδιάλειπτα, συμμετέχουν στην «Θράκη». Πρόκειται για τις «Θρακομεταλλική», «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ροδόπης», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και «Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης». Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της καθιερωμένης επιβράβευσης των καλύτερων συμμετοχών της διοργάνωσης, βάσει της αισθητικής, της λειτουργικότητας και της τεχνολογικής υποδομής, η ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό έδωσε τρία ισότιμα βραβεία στην «Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης», στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και στη «Δομική Θράκης». Οι τρεις ισότιμοι έπαινοι απονεμήθηκαν στις εταιρείες «Ι. Δουκίδης Υιοί ΟΕ», «Star System» και «HAS Τρόφιμα». Τα βραβεία οργανωτή έλαβαν η Τράπεζα Πειραιώς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η νομαρχία Λέσβου.

Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκε και η διοργάνωση της ημερίδας που συνδιοργανώθηκε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Κτηνοτροφία: η μεγάλη πρόκληση», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων. Το αντικείμενο της ημερίδας προσέλκυσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, η οποία έσπευσε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην κτηνοτροφία και μάλιστα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό, ο οποίος εγκαινίασε τις εργασίες της.

Ο κ. Κοντός παρουσίασε τα μέτρα που ελήφθησαν υπέρ των κτηνοτρόφων την τελευταία διετία, αναφερόμενος μεταξύ άλλων: στη δωρεάν έκδοση πολεοδομικών αδειών για την κατασκευή κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στη νομιμοποίηση των παλαιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων από την ATEbank, στην αύξηση μέχρι 100% της επιδότησης επιτοκίου για τις χρηματοδοτήσεις στους νέους κτηνοτρόφους, στη μείωση κατά 25% της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο, στην αναδιοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και στην εκστρατεία προβολής του ελληνικού γάλακτος.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη αποδείχθηκε και η διοργάνωση των αγώνων δεξιοτεχνίας αυτοκινήτων στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, με 35 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προσέλκυσαν 1.500 άτομα, δίνοντας έναν ζωντανότερο τόνο στους χώρους του ΔΕΚΑΜΑΘ, που κατακλύσθηκε από νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Η διοργάνωση των αγώνων έγινε για πρώτη φορά και ο σχεδιασμός της ΔΕΘ ΑΕ προβλέπει την καθιέρωσή τους σε ετήσια βάση. Οι αγώνες δεξιοτεχνίας άνοιξαν με μια εντυπωσιακή επίδειξη από κατόχους πανελληνίων ρεκόρ σε αυτοκίνητα Dragster.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.