Με αυστηρα μετρα το σημερινο χριστουγεννιατικο τραπεζι

Πως θα γίνονται οι επισκέψεις στα σπίτια

Σήμερα ανήμερα Χριστουγέννων βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τον εορτασμό.

Το σχέδιο προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μπλόκα στα διόδια, σε κομβικά σημεία και στις εισοδους- εξόδους από την πόλη και τον νομό. Έλεγχοι επίσης προβλέπονται σε σταθμούς λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ακόμα και σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τι ισχύει

Με αυστηρά μέτρα πραγματοποιείται σήμερα η Θεία Λειτουργία παρουσία πιστών στις εκκλησίες της χώρας. Η εκτέλεση λειτουργιών στις εκκλησίες παρουσία πιστών προβλέπεται για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας. Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό «6».

Πώς θα γίνουν οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις

Μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, και θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτρέπονται, παρά μόνο για την επανένωση οικογενειών, για λόγους υγείας, για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία ή επαγγελματικούς λόγους.

Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Οι έξι εξαιρέσεις

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτρέπεται. Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής: Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία -Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας) Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1) Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ένα αυτοκίνητο;

«Ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως 4 άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όχι μόνο για να κάνουν ελέγχους στα μπλόκα και να βεβαιώνουν παραβάσεις, αλλά και για να διευκολύνουν την κίνηση των αυτοκινήτων, εφόσον απαιτηθεί από «μαζική μετακίνηση» πολιτών την παραμονή και ανήμερα των Εορτών, συμπλήρωσε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.