Με αυστηρα και αντικειμενικα κριτηρια η διανομη των τροφιμων στο Δημο Κομοτηνης

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Σωτηρακόπουλος απαντά στην Ε. Λαφτσή - «Κανένας αιρετός δεν είναι στη διανομή, μόνο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κανένας πρόεδρος από κανένα οικισμό δεν έχει μοιράσει προϊόντα»

Αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που έθεσε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, όσο αφορά τη διανομή τροφίμων και τον τρόπο που διενεργείται στο Δήμο Κομοτηνής, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο οποίος σημειώνει πως θα έπρεπε, πριν γίνονται αυτές οι τοποθετήσεις, να ζητά ενημέρωση από τον ίδιο, μιας και είναι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για το πρόγραμμα.
 
Η κ. Λαφτσή στην ανακοίνωσή της -η οποία όταν αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλάμβανε και φωτογραφία του Αντιδημάρχου Κοινωνικών θεμάτων κ. Νίκου Σωτηρακόπουλου με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μελέτης κ. Χαλήλ Ιζέτ, που είχε τραβηχθεί στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου- μιλούσε για αθέμιτες πρακτικές που εκκινούν από ψηφοθηρικούς λόγους. Και αφού σημείωνε ότι έχουν ενημέρωση ότι γίνεται και κατ’ οίκον διανομή από προέδρους τοπικών συμβουλίων, η κ. Λαφτσή καλούσε αφενός τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές αφετέρου άπαντες τους αιρετούς να απέχουν από τη διαδικασία διανομής.
 
Ο κ. Σωτηρακόπουλος από την πλευρά του, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν γίνονται διανομές από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τα στελέχη της υπηρεσίες, τονίζοντας πως ο μόνος αιρετός που είναι παρών στη διανομή είναι ο ίδιος, ως αρμόδιος για την διανομή, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτή θα γίνεται ομαλά. 

Συνεχής η ενασχόληση των υπηρεσιών του Δήμου με το πρόγραμμα 

Όπως σημείωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, η διανομή που γίνεται αυτή την εβδομάδα είναι η 14η διανομή του Ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής ΤΕΒΑ, που ο Δήμος Κομοτηνής, με τον ίδιο ως υπεύθυνο Αντιδήμαρχο, έτρεξε για όλη τη Ροδόπη, σε άψογη συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους μέσω της σύμπραξης «Συνεργασία για την Ροδόπη». «Χαίρομαι που για πρώτη φορά ακούω, μετά από 2 χρόνια, όταν η κ. Καζάκου είχε κάνει κριτική, κάποιον από την αντιπολίτευση να ασχολείται με το θέμα» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος επισήμανε πως έχουν εισπράξει πολλά συγχαρητήρια για την άψογη διανομή, χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
Τα προϊόντα αυτά έρχονται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, όμως ο Δήμος κατάφερε, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τελείωσαν οι αρχικά προγραμματισμένες διανομές του προγράμματος, να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις ύψους 900.000 ευρώ που είχαν γίνει στους διαγωνισμούς, ώστε να προμηθευτούν επιπλέον προϊόντα, που μοιράστηκαν φυσικά στους δικαιούχους. Αυτές οι 900 χιλιάδες ευρώ, τόνισε, αντί να επιστρέψουν στην Αθήνα ή την ΕΕ, έμειναν στην Ροδόπη, γιατί ανήκουν στους πολίτες της Ροδόπης.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τόνισε, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, από το γραφείο διαγωνισμών, την οικονομική υπηρεσία και την κοινωνική υπηρεσία, λειτούργησαν άψογα για την υλοποίησή του, ενώ μάλιστα τώρα πραγματοποιούν ξανά διαγωνισμό με τις εκπτώσεις του δεύτερου διαγωνισμού. 

Με αυστηρούς κανόνες οι διανομές προϊόντων 

Όσο για την αναφορά στο μοίρασμα τροφίμων από προέδρους οικισμών, ο κ. Σωτηρακόπουλος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι η κ. Λαφτσή δεν πληροφορήθηκε σωστά. Για αυτό και της πρότεινε, αν επιθυμεί, να τον επισκεφτεί ώστε να την ενημερώσει, όπως έχει κάνει πολλές φορές και στην κ. Φελίνα Καζάκου, ώστε να δει πώς λειτουργεί το όλο σύστημα.
 
Άλλωστε όλη η διαδικασία είναι ηλεκτρονική, και ό,τι και αν δώσουν εμφανίζεται αμέσως στο σύστημα, το οποίο παρακολουθείται και από την Αθήνα, ενώ οι δικαιούχοι υπογράφουν, όταν παραλαμβάνουν τα προϊόντα.
 
Η μόνη περίπτωση να υπάρξει παράδοση στο σπίτι είναι μόνο μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, τα μέλη του οποίου μπορούν να κάνουν παράδοση στην πόρτα του δικαιούχου που αδυνατεί να προσέλθει στο χώρο του Πολυλειτουργικού όπου γίνονται οι διανομές.
 
Επίσης στην όλη διαδικασία συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι του Δήμου Κομοτηνής, ή και εθελοντές κατά περιόδους, με τον μόνο αιρετό που βρίσκεται στη διανομή να είναι ο ίδιος, ο οποίος λόγω της ιδιότητας του συντονίζει την όλη διαδικασία και είναι υπεύθυνος ώστε να γίνεται κανονικά η ροή των προϊόντων και να μην εμφανιστούν προβλήματα διαθεσιμότητας.
 
«Κανένας αιρετός δεν είναι στη διανομή, μόνο ο Αντιδήμαρχος. Κανένας πρόεδρος από κανένα οικισμό δεν έχει μοιράσει προϊόντα» σημείωσε, τονίζοντας με νόημα πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει στο γραφείο με τη γραβάτα. «Με ξέρει όλη η κοινωνία της Κομοτηνής, και ως γιατρός στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, και ως Αντιδήμαρχος, δεν κάθομαι στο γραφείο μου, αλλά θα είμαι και κάτω από το φορτηγό, και επάνω από το φορτηγό, και θα σπρώξω ακόμα και το παλετοφόρο, γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Άλλωστε όπως σημείωσε, η λειτουργία του Δήμου δεν παύει να σταματά επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, και το ίδιο ισχύει και για τις διανομές, και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μοιραστούν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα στους πολίτες. «Εγώ δέχομαι την καλόπιστη κριτική, και θα μπορούσε να με πάρει τηλέφωνο να με ρωτήσει τι γίνεται με τις διανομές, και δεν χρειάζεται να σχολιάζεται μια φωτογραφία με τον Ιζέτ, που είναι φίλος, εγώ θα καλούσα και την κ. Λαφτσή να βγάλουμε μια φωτογραφία» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.