Μαυρο καλοκαιρι στη Ροδοπη…

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές του 2007, οι οποίες προκηρύχθηκαν, υποτίθεται, επειδή συνέτρεχε σοβαρός εθνικός λόγος κατάρτισης και φυσικά εκτέλεσης ενός κρίσιμου προϋπολογισμού, εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης που είναι επικίνδυνα για τη χώρα. Αδυνατεί να παίξει το ρόλο της υπεύθυνης δύναμης που κυβερνά με συνέπεια, υπέρ των λαϊκών προσδοκιών, με διαχειριστική επάρκεια και πολιτική προοπτική.

Η Ροδόπη και όλη η χώρα ζουν ένα μαύρο καλοκαίρι, πράγμα που δεν χρειάζεται έντονη αντιπολιτευτική προδιάθεση και σκοπιμότητα για να το αντιληφθεί κανείς. Ο λαός το υφίσταται αχρεωστήτως και πολλαπλά παραπλανημένος από τις επικοινωνιακές σειρήνες της Ν.Δ.

• Η πρωτοφανής ακρίβεια αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης στις παρέες και αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, καθιστάμενη πλέον ενδημικό κερδοσκοπικό φαινόμενο.

• Η πιο αισιόδοξη προοπτική για τη μεταποίηση και τα εργοστάσια της Θράκης και της Β. Ελλάδας εξαντλείται στην ευόδωση διαπραγματεύσεων με αποτυχημένους επιχειρηματίες, με τους εργαζόμενους σε διαρκή ανασφάλεια και ομηρία και το κράτος να καθεύδει και να παρεμβαίνει κατόπιν εορτής.

• Ο τουρισμός στη Ροδόπη είναι ουσιαστικά άγνωστη λέξη, παρά τις τεράστιες προοπτικές που άνοιξαν για αυτόν (π.χ. εξαιτίας της εισόδου της γειτονικής Βουλγαρίας στην Ε.Ε.) και παρά την αργή αλλά σταθερή πρόοδο γειτονικών νομών, για την οποία βέβαια η κυβέρνηση είναι θεατής που επαναπαύεται στην όποια ευνοϊκή συγκυρία.

• Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι – αλιείς απελπισμένοι αναζητούν σωτηρία από όποια ευκαιρία εμφανίζεται περιστασιακά (π.χ. διεθνής άνοδος της ζήτησης δημητριακών), με την κυβέρνηση όχι απλά απούσα, αλλά ακόμα και τροχοπέδη για την αντιμετώπιση των αναγκών τους, όπως φάνηκε με τον απαράδεκτο χειρισμό του θέματος των επιστροφών του ειδικού φόρου καυσίμων.

• Τα υπό κρατική νεοδημοκρατική «εξυγίανση» ασφαλιστικά ταμεία, βρίσκονται προ του φάσματος της χρεοκοπίας και ήδη άρχισε νέος γύρος συζητήσεων για την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων, με τους αρμόδιους να παρακολουθούν αμήχανοι και χωρίς να ενδιαφέρονται για κάποια πειστική και μόνιμη διαχειριστική ή πολιτική λύση.

• Η ανταγωνιστικότητα της χώρας διεθνώς καταγράφει τη μία βουτιά μετά την άλλη και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ήδη έχει φθάσει σε επίπεδα που θα χαρακτηρίζονταν κομψά «άκρως ανησυχητικά»

• Οι αλχημείες στα δημόσια λογιστικά και η ανοχή της Ε.Ε. δεν αρκούν για να κουκουλωθεί η ανεπαρκής διακυβέρνηση της χώρας μας από τη Ν.Δ., παρά τις πολλές δυνατότητες για την οικονομική της ανάπτυξη και θα αποτελούσε ντροπιαστική εξέλιξη για τη χώρα μας η διενέργεια μιας ακόμη απογραφής ή ελέγχου από την Κομισιόν, η οποία εύλογα δυσπιστεί για τα παράξενα στοιχεία του Υπουργείου του κ. Αλογοσκούφη.

• Η επικείμενη επανάληψη της τυφλής περικοπής δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για μια ακόμα φορά, θα κληθεί ως «αμορτισέρ δαπανών» να απορροφήσει τους κραδασμούς των ελλειμμάτων της πελατειακής και κρατικοδίαιτης νεοφιλεύθερης πολιτικής της Ν.Δ., υποθηκεύοντας έτσι το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.

Ο «επώνυμος/εκλογικός» Προϋπολογισμός του 2008 έχει ήδη εκτροχιαστεί και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την εκτέλεσή του, ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Αλογοσκούφης αντί να αποδεχθεί την αποτυχία του:

• Ρίχνει τις ευθύνες στα «ρετιρέ» των εργαζομένων, μια «καραμέλα» που δεν θα βολεύει για πολύ καιρό ακόμα.

• Κατηγορεί εν έτει 2008, από το βήμα της Βουλής τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

• Αναζητεί «καινοτόμες» ιδέες για να διασώσει το ναυάγιο που αποκαλείται «Κρατικός Προϋπολογισμός 2008», όπως για παράδειγμα επιπλέον φορολογία εκεί απ΄ όπου κανείς δε χρειάζεται να κοπιάσει για να συλλέξει έσοδα (π.χ. τα σήματα των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ.)

• Επιχειρεί επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς με προκλητικά σενάρια περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

• Προωθεί αντεργατικές και αντισυνταγματικές τροπολογίες, που δεν φανερώνουν εποικοδομητική πολιτική έμπνευση, αλλά ιδεολογική περιχαράκωση και διαχειριστική αμηχανία.

• Φροντίζει να φυλάξει τα νώτα της κυβερνητικής παράταξης με την θεσμική «δημοκρατική» καρατόμηση του έντιμου – κατά τεκμήριο – και πεισματάρη όσον αφορά τη δουλειά του κ. Ζορμπά.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση μας αναγκάζει να υπενθυμίσουμε εν μέσω θέρους, ότι οι ευθύνες για τα χάλια της χώρας δεν είναι αόριστες, δεν είναι θολές και αφορούν πρωτίστως για κάποιους – αποκλειστικά για κάποιους άλλους – μια απαράδεκτη Κυβέρνηση. Απαράδεκτη διαχειριστικά και πολιτικά. Και η λύση υπάρχει. Η υιοθέτηση ενός δυναμικού και «πράσινου» μοντέλου ανάπτυξης, η συναίνεση και η συμμετοχή των πολιτών στη διεκδίκηση μιας νέας παραγωγικής αναπτυξιακής ευκαιρίας για τη χώρα, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που διαρκώς εμπλουτίζεται, η στράτευση όλων μας σε έναν νέο και βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης που θα θεωρεί τις προσδοκίες των πολιτών για ποιότητα ζωής και ευκαιρίες προσωπικής και συλλογικής προκοπής, όχι βαρίδι αλλά πλεονέκτημα. Η ανικανότητα της Ν.Δ. και οι όποιες φωνές φθηνού και ξεπερασμένου λαϊκισμού από άλλα κόμματα δεν θα αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και δεν θα αδυνατίσουν την εκτίμηση για τα πολιτικά δεδομένα της εποχής, τα οποία ο ψύχραιμος και αντικειμενικός παρατηρητής θα μπορούσε εύκολα να αποδώσει επιγραμματικά ως εξής:

«Ο τόπος έχει ανάγκη από υπεύθυνη διακυβέρνηση με σεβασμό στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Με σεβασμό στο μέλλον των παιδιών μας. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να ανταπεξέρθει. Νοιάζεται για τους ημετέρους και τους λίγους. Το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη της ευθύνης και της προοπτικής.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.