Μαθητες του 3ου Δημοτικου παρουσιασαν την ιστορια του σχολειου τους

Η ιστορία ενός από τα πιο παλιά σχολεία της πόλης μας, του 3ου Δημοτικού, μέσα από φωτογραφίες και αντικείμενα ξεδιπλώθηκε χθες βράδυ από τους μαθητές του ίδιου σχολείου. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από την ανέγερση του 3ου Δημοτικού Σχολείου οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος στα πλαίσια του προγράμματος Ευέλικτης Ζώνης παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα,«Ιστορία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής». Πολλοί ήταν αυτοί που προσήλθαν στο χώρο του σχολείου, ανάμεσα τους γονείς, φίλοι και γνωστοί αλλά και εκπρόσωποι φορέων για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν το απόγευμα της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές διάβασαν την ιστορία του σχολείου τους, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους 7 διευθυντές του σχολείου οι οποίοι είναι εν ζωή, 6 προηγούμενοι και ο νυν διευθυντής.
Ενώ ο χώρος της εκδήλωσης ήταν στολισμένος με παλιές φωτογραφίες και αντικείμενα που ανήκαν στην μακρινή ιστορία του σχολείου.

Ο δάσκαλος του Στ2 ο κ. Γούλας Γιώργιος αναφέρθηκε στους σκοπούς της εκδήλωσης. «Η σημερινή εκδήλωση έχει δύο στόχους, ο πρώτος να αναδείξουμε την ιστορία του σχολείου και την προσφορά του μέσα στο χώρο και το χρόνο της τοπικής κοινωνίας και η δεύτερη για να βραβεύσουμε τους διευθυντές του σχολείου οι οποίοι είναι ακόμα εν ζωή».

Στα πλαίσια του προγράμματος της «Ευέλικτης Ζώνης» στην οποία συμμετέχει το 3ο Δημοτικό Σχολείο εδώ και τρία χρόνια οι μαθητές του ΣΤ2 με τη βοήθεια του δασκάλου τους με πολύ κόπο και μεράκι κατάφεραν να ετοιμάσουν μια επιτυχημένη εργασία αφιερωμένη στην ιστορία του σχολείου τους. Συγκέντρωσαν πάρα πολύ πληροφορικό υλικό, το οποίο αφορά φωτογραφίες, κείμενα, αντικείμενα, ή οτιδήποτε άλλο που αφορούσε το σχολείο. «Συγκέντρωσαν πληροφορίες από όλη την Κομοτηνή, από γνωστούς, από φίλους, από συγγενείς, από οποιοδήποτε μέσο ή πηγή πληροφοριών μπορούσαμε να βρούμε και κάναμε μια πολύ ωραία, πολύ αναλυτική εργασία». Στη συγκεκριμένη εργασία γίνεται αναφορά στα ονόματα όλων των διευθυντών του σχολείου από τη αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, όπως και των δασκάλων ανά έτος.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαθητές ήταν περισσότερο στην αρχική προσπάθειά τους να βρούνε υλικό. «Στην αρχή δεν υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο, αλλά με συνεχή προσπάθεια, έρευνες των παιδιών, ψάξιμο σε όλη την Κομοτηνή μπορέσαμε να βρούμε πάρα πολύ υλικό και να το καταγράψουμε». Στο σημείο αυτό ο κ. Γούλας μετέφερε και κάποιες εμπειρίες του που του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, «μας σταματούσανε στο δρόμο κάτοικοι της περιοχής του Σταθμού για να δώσουν και οι ίδιοι στοιχεία, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο».

Στο αρχείο του 3ου Δημοτικού Σχολείου υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες και κανείς προς το παρόν δεν ξέρει σε ποια χρονολογία ανήκουνε. Στο θέμα αυτό έκανε ειδική αναφορά και ο κ. Γούλας κάνοντας έκκληση στους κατοίκους της περιοχής σταθμού να βοηθήσουν στην χρονική κατάταξή τους. «Στο αρχείο του σχολείου έχουμε περισσότερες από 100-150 φωτογραφίες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε σε ποια χρονολογία ανήκουν, καθώς επίσης δεν ξέρουμε τα άτομα που απεικονίζονται. Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να τις δείξουμε για να μπορέσουν να μας πούνε αν κάποιος γνωρίζει τον εαυτό του ή ποια χρονιά είναι η φωτογραφία ή κάποια συγκεκριμένα γεγονότα ώστε σε επόμενη έκδοση της προσπάθειάς μας αυτής να υπάρξει πληρέστερη η ιστορία του σχολείου μας».

Τέλος ο κ. Γούλας εξέφρασε τη χαρά που νιώθει από το γεγονός ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους υπήρχαν άτομα που τα είχε ο ίδιος δασκάλους γιατί και ο ίδιος φοίτησε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. «Είμαι διπλά χαρούμενος γιατί υπηρέτησα στο σχολείο αυτό σαν μαθητής, υπηρετώ σαν δάσκαλος και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με πάρα πολύ ευχέρεια, με τα μέσα και την τεχνολογία που έχουμε πλέον, το έργο των παλιών συναδέλφων».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.