Μαθητες της παχυσαρκιας

Τρώνε σνακ, πίνουν ένα ποτηράκι αλκοόλ κάθε τέσσερις μέρες, αθλούνται λίγο και ενώ είναι ενημερωμένοι για την υγιεινή διατροφή, είναι ταυτόχρονα και παχύσαρκοι. Ένας στους τέσσερις μαθητές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι υπέρβαρος. Στις μετρήσεις, που διεξήχθησαν και στις οποίες συμμετείχαν εθελοντικά 437 μαθητές και 422 μαθήτριες ηλικίας 14 έως 19 ετών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 67,2% του συνολικού δείγματος έχουν φυσιολογικές τιμές στη σωματική τους μάζα, το 24% είναι υπέρβαρα και 8,8% είναι παχύσαρκα. Ειδικότερα, τα αγόρια, σε ποσοστό 64,1% είχαν φυσιολογικές τιμές, 26,3% ήταν υπέρβαρα και 9,6% παχύσαρκα. Αντίστοιχα, το 70,4% των κοριτσιών παρουσίασε φυσιολογικές τιμές, το 21,6% ήταν υπέρβαρα και το 8% παχύσαρκα.

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Δούδα, Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ και Επιστημονική Υπεύθυνη του Δικτύου Αγωγής Υγείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι μετρήσεις περιλάμβαναν: αξιολόγηση μορφολογικών χαρακτηριστικών, τεστ φυσικής κατάστασης, ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας, ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών. Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τους δείκτες παχυσαρκίας και τις διατροφικές συνήθειες σε μαθητές/ μαθήτριες Γυμνασίου που συμμετείχαν στην Δημιουργία Δικτύου Αγωγής Υγείας στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Δίκτυο το οποίο αποτελείται από 15 Σχολικές Μονάδες στους Νομούς: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.

Τα παχύσαρκα παιδιά είναι τα λιγότερο δραστήρια

Τα αποτελέσματα της εργασίας επιβεβαίωσαν τη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας στη εφηβική ηλικία, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, όπου η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η μη ελεγχόμενη ενεργειακή πρόληψη σε ποσότητα και ποιότητα τροφίμων οδηγούν στην αύξηση της σωματικής μάζας πέρα από τις φυσιολογικές τιμές. «Μελέτες σε παιδιά και εφήβους», δηλώνει η κ. Δούδα, «έδειξαν ότι τα παχύσαρκα παιδιά ήταν λιγότερο δραστήρια σε σύγκριση με τα μη παχύσαρκα παιδιά και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας ήταν το αποτέλεσμα της αυξημένης ενεργειακής πρόσληψης λόγω περιόδων υπερκατανάλωσης τροφών σε καταστήματα γρήγορου φαγητού σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα». Όπως σημειώνει, η παχυσαρκία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφική ρύθμιση αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμησή της.

Δημιουργήθηκε Σχολικό Δίκτυο Υγείας

Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε το πρόγραμμα «Δημιουργία Δικτύου Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Η δια βίου άσκηση ως μέσο βελτίωσης της υγείας και ενασχόλησης του ελεύθερου χρόνου σε μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας με την έγκριση του ΥΠΕΠΘ. «Σκοπός του προγράμματος», όπως εξηγεί η κ. Δούδα, «ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να κατανοήσουν την ευεργετική επίδραση της δια βίου άσκησης στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μέσα από εκπαιδευτική διαδικασία, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να αναπτύξουν την ικανότητα να επιλέγουν υγιεινούς τρόπους ζωής και να έχουν θετική στάση απέναντι στη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες ψυχαγωγικού χαρακτήρα στον ελεύθερο χρόνο τους, να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και να αναπτύξουν κριτική σκέψη στα ποικίλα διαφημιστικά μηνύματα». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αλλαγή του τρόπου ζωής, που οδηγεί στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας τους, με την αξιολόγηση του επιπέδου της φυσικής τους κατάστασης και την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας.

«Μπορούμε να κάνουμε την άσκηση καθημερινή συνήθεια»

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε να κάνουμε την άσκηση καθημερινή συνήθεια» οι μαθητές με την βοήθεια των καθηγητών τους και των υπευθύνων του Προγράμματος κατανόησαν τα «μυστικά βήματα» που οδηγούν στην απόκτηση ποιότητας ζωής, όπως: η στάση του σώματος, η καλή διάθεση, ο καλύτερος ύπνος, η μείωση και ο έλεγχος του άγχους, η λιγότερη κόπωση και η σχολική απόδοση. Έσπευσαν μάλιστα να καταγράψουν τα συμπεράσματά τους, σύμφωνα με τα οποία: α) Κάθε ενήλικας πρέπει να ασκείται τουλάχιστον 30 λεπτά με μέτρια ένταση καθημερινά. β) Η καθημερινή 30λέπτη άσκηση μπορεί να γίνεται συνεχώς ή σε διαφορετικές ώρες (από δύο 15λεπτά ή τρία 10 λεπτά). γ) Σημαντική ωφέλεια προκύπτει για την υγεία με άσκηση μέτριας έντασης. δ) Πρέπει να επιστρατεύονται μεγάλες μυϊκές ομάδες. ε) Η ελάχιστη ενεργειακή δαπάνη πρέπει να είναι το λιγότερο 500 θερμίδες. ζ) Η αύξηση της έντασης πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ατομικές ικανότητες και η άσκηση μπορεί να έχει τη μορφή φυσικής δραστηριότητας.

Τρώνε σνακ και πίνουν αλκοόλ…

Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας γνωστοποίησε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, το 84,8% των αγοριών και το 89,3% των κοριτσιών έχουν ενημερωθεί για την υγιεινή διατροφή, ωστόσο, το 31,3% των αγοριών και το 37,1% δεν παίρνει πρωινό πριν πάει στο σχολείο, το 75% αγοράζουν τρόφιμα από το κυλικείο, το 46% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες δεν έφαγαν πάνω από 3 φρούτα την ημέρα, αντιθέτως έφαγαν έτοιμα χάμπουργκερ, λουκάνικα, πατατάκια, γαριδάκια και άλλα σνακ σε ποσοστό 61,3% τα αγόρια και 62,6% τα κορίτσια. Το 22% των αγοριών και το 11,9% των κοριτσιών τις τελευταίες τέσσερις μέρες κατανάλωσαν έστω και μια φορά ένα ποτήρι αλκοόλ. Κι όλα αυτά την στιγμή κατά την οποία μόνο το 64,1% των αγοριών και το 45,4% των κοριτσιών δηλώνει ικανοποιημένο με την εμφάνιση του σώματός τους.

Οι υπέρβαροι μαθητές της Περιφέρειας δεν έχασαν στιγμή το κέφι τους, αντιθέτως διασκεύασαν το τραγούδι «Σειρήνες στο Αιγαίο» εμψυχώνοντας έτσι, εαυτούς και συμμαθητές, που θέλουν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά: «Πάνω στην τρέλα μου, πάνω στην εφηβεία μου/ Μπήκα σε πρόγραμμα αγωγής για την υγεία μου», είναι η αρχή της διασκευής και το ρεφρέν που βρίσκεται στα χείλη των μαθητών: «Μέσα στο πρωινό να κοιτάζεις/ Γάλα κι ένα χυμό να ταιριάζεις/ Σε πλούσιο βραδινό αν βουλιάζεις/ Να τ΄ αλλάζεις».

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.