Μαθητες συζητησαν για το μελλον τους και ανεδειξαν τα ταλεντα τους

Στο μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κομοτηνή

Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο κατά κανόνα από μαθητές της πόλης μας, αλλά και πολιτική συζήτηση γύρω από ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, στη νεολαία, αλλά και στην προσφυγιά, περιλάμβανε το μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Νέοι και νέες, αλλά και αρκετοί μεγαλύτερων ηλικιών, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από παραδοσιακά μέχρι ροκ, ποπ και χιπ χοπ τραγούδια, αλλά και να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν για το πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος… 

Κωνσταντίνος Αντάρας «Θέλησή μας να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας στο σχολείο, αλλά και να αλλάξουμε τη ζωή μας την ίδια»

Αυτό άλλωστε ήταν και το σύνθημα του φεστιβάλ: «Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη». «Το φεστιβάλ πατάει σε δύο βασικούς άξονες, στη θέλησή μας να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας στο σχολείο, αλλά και να αλλάξουμε τη ζωή μας την ίδια», τόνισε εκ μέρους του τομεακού συμβουλίου της ΚΝΕ Ροδόπης ο Κωνσταντίνος Αντάρας. «Γιατί κανένας από εμάς δε θέλει να ζήσει στο μέλλον που μας ετοιμάζουν», προσέθεσε, «ένα μέλλον με 200-300 ευρώ και εργασιακά δικαιώματα τσακισμένα, ένα μέλλον στο οποίο καθημερινά θα παλεύουμε για την επιβίωση. Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι αυτή τη ζωή, αυτό το μέλλον δεν το θέλουμε και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης». 

«Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να τον γνωρίσουμε»


Το φεστιβάλ έλαβε χώρα στον απόηχο της έκδοσης της επικαιροποιημένης πρότασης του ΚΚΕ για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο. «Είναι ένα σχολείο ενιαίο και δωδεκάχρονο, υποχρεωτικό για όλους, σχολείο με τελείως διαφορετική εικόνα από το σχολείο που βλέπουμε σήμερα», σημείωσε σχετικά ο κ. Αντάρας. «Ένα σχολείο το οποίο θα βοηθάει όλους τους νέους να αναπτύξουν πολύπλευρα την προσωπικότητά τους», συνέχισε, «σχολείο που θα τους ετοιμάζει να γνωρίσουν τον κόσμο. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να τον γνωρίσουμε. Σε αντίθεση με σήμερα, που είναι ένα σχολείο στο οποίο κυνηγάς καθημερινά σκόρπιες γνώσεις, με υποχρηματοδότηση, χωρίς καθηγητές, σε αίθουσες οι οποίες δεν είναι σίγουρα κατάλληλες για διδασκαλία σε πολλές περιπτώσεις, με 30αρια τμήματα. Και ειδικά για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, που αντιμετωπίζονται σαν «παιδιά ενός κατώτερου θεού» και τους προετοιμάζουν να γίνουν φθηνό εργατικό δυναμικό. Είναι και ένα ζήτημα για τους γονείς όμως. Αντιλαμβάνεται και ο καθένας τον ρόλο του σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό το φεστιβάλ δίνει μήνυμα ανάτασης, μήνυμα ανατροπής απέναντι σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνουμε καθημερινά». 

«Αν και το κίνημα ήταν στα κάτω του τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα από το προηγούμενο διάστημα»

Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο, που έχουν οι νέοι στις διεκδικήσεις και τους αγώνες της εποχής μας, ο κ. Αντάρας παρατήρησε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το κίνημα συνολικά σύρθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην εναλλαγή μιας κυβέρνησης σωτηρίας, η οποία θα έσκιζε τα μνημόνια, όπου η ελπίδα θα ερχότανε και τελικά ήρθε το τρίτο μνημόνιο». «Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, που πρέπει να τη δούμε», προσέθεσε, «γιατί το κίνημα ήταν στα κάτω του τα προηγούμενα χρόνια». «Πάντως, υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα από το προηγούμενο διάστημα», συνέχισε, «και ένα πολύ θετικό μήνυμα είναι ότι το ασφαλιστικό δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, έχει μπλοκαριστεί. Είναι πολύ θετικό μήνυμα και για τη νεολαία και για τον εργαζόμενο λαό. Και πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, ενόψει ειδικά της 48ωρης απεργίας που ετοιμάζεται για όταν θα τολμήσουν να φέρουν το νέο νομοσχέδιο για ψήφιση». 

«Αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι μικροί-μικροί και οι μεγαλύτεροι αγώνες έχουν αποτελέσματα»


Καταλήγοντας ο κ. Αντάρας διεμήνυσε πως «οι αγώνες, όσο κι αν περνάει και στη νεολαία ότι δεν έχουν αντίκρισμα, αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι μικροί-μικροί και οι μεγαλύτεροι αγώνες έχουν αποτελέσματα». «Και μέσα από τον αγώνα έχουμε κατακτήσει και σα νεολαία και συνολικά σαν λαός ό,τι έχουμε και μας το παίρνουν πίσω», προσέθεσε. «Μιλήσαμε για το ασφαλιστικό», συνέχισε, «που άμα το πάρουμε ιστορικά, διαπιστώνουμε ότι κατακτήθηκε με αγώνες του εργαζόμενου λαού. Δεν μπορούμε να ξεγράψουμε την αποτελεσματικότητα των αγώνων, αλλά είναι το βασικό ερώτημα: «αγώνας προς ποια κατεύθυνση;». Αγώνας για την εναλλαγή κυβέρνησης είναι αγώνας μάταιος και προδιαγεγραμμένος. Αγώνας λοιπόν με κατεύθυνση ανατροπής, αγώνας στον οποίο γνωρίζεις τις αιτίες του προβλήματος και παλεύεις για την ανατροπή τους. Και εμείς αν θέλετε τις γνωρίζουμε. Είναι αυτό το σύστημα, ο καπιταλισμός- όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους αυτή η λέξη- είναι το σύστημα των μονοπωλίων, το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Απέναντι σε αυτό το σύστημα εμείς στρέφουμε τους αγώνες μας και νομίζουμε ότι αν συνολικά ο λαός στρέψει τους αγώνες του σε αυτήν την κατεύθυνση, θα έχει αποτελέσματα που θα ακολουθούν και την εξέλιξη της κοινωνίας και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Και να μας επιτρέψουν επιτέλους να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των μονοπωλίων για φτηνό εργατικό δυναμικό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.