Μαθηματα ζωης που μονο μια παρτιδα σκακι μπορει να διδαξει

O Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής «επανασυστήθηκε» στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis με το 1ο Ατομικό Πρωτάθλημα Rapid

Το σκάκι δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να αντλήσει κανείς μαθήματα ζωής, μιας και απαιτείται δουλειά και χρόνος από κάθε παίκτη ώστε να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο. Κάθε νέα παρτίδα έχει κάτι να διδάξει κι αυτό είναι το συναρπαστικό.
 
Από τον τρόπο που κινείται το κάθε κομμάτι μέχρι και τους πιθανούς συνδυασμούς καθρεπτίζεται η εμπειρία του ανθρώπου που πήρε μία απόφαση έχοντας μεθοδεύσει μελετημένες στρατηγικές. Στο σκάκι δεν αρκεί, όμως, το ταλέντο. Χρειάζεται ο κατάλληλος δάσκαλος που θα ξεκινήσει από τους βασικούς κανόνες φτάνοντας μέχρι την εκμάθηση δύσκολων στρατηγικών.
 

Επιδιώκοντας, λοιπόν, να δώσει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής διοργάνωσε σε συνεργασία με το Εμπορικό Κέντρο Kosmopolisτο 1ο Ατομικό Πρωτάθλημα Rapid. Οι αθλητές αγωνίστηκαν σε ένα γκρουπ ανεξαρτήτου ηλικίας, σύμφωνα τους κανονισμούς της ΕΣΟ και της FIDE. Το σύστημα αγώνων ήταν Ελβετικό 5 γύρων και δόθηκαν διαθέσιμα ως χρόνος σκέψης 15 λεπτά για κάθε παίκτη. Αναμνηστικά μετάλλια συμμετοχής απονεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ έπαθλα έλαβαν οι Παναγιώτης Λόγου (πρώτος), Χρήστος Γιαμπουτζίδης (δεύτερος), Θεοχάρης Κωνσταντινίδης (τρίτος) και χρυσό μετάλλιο η Θεώνη Κωνσταντινίδου. 

Νίκος Φωτεινιάς «Με μία νίκη το παιδί κερδίζει αυτοπεποίθηση, ενώ η ήττα του δίνει το κίνητρο να δουλέψει παραπάνω» 

Το Ατομικό Πρωτάθλημα Rapidδιοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη της σκακιστικής σεζόν προκειμένου να «επανασυστηθεί» ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής στο ευρύ κοινό της πόλης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο γραμματέας του ομίλου, κ. Νίκος Φωτεινιάς. Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία των τμημάτων, εξήγησε ότι «βρισκόμαστε τις απογευματινές ώρες στο Πολυλειτουργικό Κτήριο Κομοτηνής, όπου διδάσκονται τα μαθήματα. Το τμήμα αρχαρίων ξεκινά στις 17.00 ενώ στις 19.00 ακολουθούν οι πιο προχωρημένοι σκακιστές. Η κατάταξη στα παιδιά έχει γίνει βάσει ηλικίας, ενώ στην συνέχεια βλέπουμε την δυναμικότητα του κάθε παίκτη και χωρίζεται αναλόγως με τις φιλοδοξίες του, αν θέλει ή όχι, δηλαδή, να συμμετέχει στα αγωνιστικά του συλλόγου. Δίνουμε πολλούς αγώνες εκτός πόλης, ενώ συμμετέχουμε και στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα».
 
Θέλοντας να παρουσιάσει συνοπτικά τα οφέλη του σκακιού στην ανθρώπινη σκέψη, την στρατηγική ικανότητα και τη δυνατότητα πρόβλεψης, ο ίδιος εξήγησε ότι «με μία νίκη το παιδί κερδίζει αυτοπεποίθηση, ενώ η ήττα του δίνει το κίνητρο να δουλέψει παραπάνω. Προσπαθούμε να του μάθουμε να είναι συγκεντρωμένο, αφού υπάρχουν παιχνίδια στο περιφερειακό τουρνουά που διαρκούν μέχρι και πέντε ώρες. Χρειάζονται ειδικές ικανότητες για να ανταπεξέλθει σε αυτό. Επιδεξιότητα, συγκέντρωση, προσπάθεια να γίνεται κανείς όλο και καλύτερος και αυτοέλεγχος είναι απαραίτητα. Όλα αυτά είναι εφόδια που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ανταπεξέλθει και στην καθημερινή ζωή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.