Μαρια Πανουσιαδου, «Η “ζωηρη τελεια” ειναι ενα παραμυθι για την πρωτη γνωριμια με τα ειδη των γραμμων (γεωμετρια)»

«Με ένα τέτοιο βιβλίο στα χέρια μας, η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών είναι ελεύθερη να συναντήσει την αστείρευτη δημιουργικότητα των παιδιών»

Γεωργία Βουδούρη, «Μια ζωηρή τελεία», εκδ. «Παρατηρητής της Θράκης», Κομοτηνή 2020, σ. 24 

Τι γυρεύει μια τελεία στον ουρανό, στις ράγες του τρένου, στο βουνό, στον ήλιο; Είναι μια ζωηρή τελεία που σταματημό δεν έχει! Διψά για ζωή, ταξιδεύει και χαίρεται με τα πάντα! Παίζει με τα πουλιά, το φίδι και το σαλιγκάρι. Είναι μια τελεία ζωηρή, μα και θαρραλέα, που δεν φοβάται να αλλάξει σχήμα, μέγεθος και μορφή προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον και να γνωρίσει τον κόσμο, δοκιμάζοντας παράλληλα τις δυνατότητές της.  Είναι σαν ένα παιδί που μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει τον κόσμο και τον εαυτό του.

«Το παραμύθι, γραμμένο σε έμμετρο λόγο, παραμένει ένα κείμενο απλό, χαρούμενο και εύληπτο, με σεβασμό στο κοινό στο οποίο απευθύνεται»

Η «Ζωηρή τελεία» της Γεωργίας Βουδούρη είναι ένα βιβλίο για την πρώτη γνωριμία με τα είδη των γραμμών (γεωμετρία). Γραμμένο σε έμμετρο λόγο, παραμένει ένα κείμενο απλό, χαρούμενο και εύληπτο, με σεβασμό στο κοινό στο οποίο απευθύνεται: τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Η παιγνιώδης διάθεση της συγγραφέως και της εικονογράφου Κωνσταντίνας-Ραφαηλίας Βογιατζή βοηθά την ταύτιση των μικρών αναγνωστών με την ηρωίδα του βιβλίου.

Η εικονογράφηση, πλήρως εναρμονισμένη με το κείμενο και την παιδική ανεμελιά, αποτυπώνει εξαιρετικά τον παιδικό αυθορμητισμό και τη χαρά, ενώ προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης –πού κρύβεται η ζωηρή τελεία; Με αυτόν τον τρόπο αλληλεπιδρούν τόσο με το κείμενο, όσο και με τις εικόνες του βιβλίου.

«Η θεματική του καλύπτει μια ασυνήθιστη περιοχή για παιδικό βιβλίο, τα μαθηματικά»

Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να αξιοποιηθεί θαυμάσια και ως εκπαιδευτικό υλικό για προνήπια-νήπια καθώς και για την Α΄ Δημοτικού. Η θεματική του καλύπτει μια ασυνήθιστη περιοχή για παιδικό βιβλίο, τα μαθηματικά. Δίνει έτσι τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν διαθεματικά τις προμαθηματικές χωροχρονικές έννοιες, όπως για παράδειγμα το πριν-μετά, «Πώς ήταν στην αρχή η τελεία;», «Τι μορφή απέκτησε μετά;», το πάνω-κάτω, «Πού βρίσκεται η ζωηρή τελεία;», καθώς και να αποκτήσουν την πρώτη τους επαφή με βασικές έννοιες της ευκλείδειας γεωμετρίας (σημείο, γραμμές κ.λπ.).

Πέρα όμως από το προφανές, το βιβλίο «Μια ζωηρή τελεία» έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης ως υλικό στην Αγωγή Υγείας. Ειδικότερα, μπορεί να αποτελέσει τον κορμό σχεδίων εργασίας στον Άξονα Περιεχομένου «Διαπροσωπικές σχέσεις – Ψυχική Υγεία» και στις θεματικές ενότητες «Ο εαυτός μου» και «Η σχέση μου με το περιβάλλον». Τα παιδιά, εμπνευσμένα από τη ζωηρή τελεία που αλλάζει μορφές και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τους άλλους (π.χ. πουλιά, σαλιγκάρι), μπορούν να παρατηρήσουν τον εαυτό τους σε σχέση με το δικό τους περιβάλλον και τους άλλους μέσα από παιχνίδια ρόλων, μιμητικά παιχνίδια και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Μπορεί να γίνει προσέγγιση εννοιών όπως η συμπερίληψη και η αποδοχή, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται και συμπεριλαμβάνουν τη ζωηρή τελεία ο ουρανός, ο ήλιος, τα πουλιά, το σαλιγκάρι.

Η αξιοποίηση του βιβλίου ως εκπαιδευτικό υλικό δεν εξαντλείται εδώ. Η παραγωγή προφορικού-γραπτού λόγου, η παραγωγή στίχων και σύνθεση απλών μελωδιών, τα λίμερικ είναι πολλές από τις δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν με βάση το κείμενο της Γεωργίας Βουδούρη. Με ένα τέτοιο βιβλίο στα χέρια μας, η δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών είναι ελεύθερη να συναντήσει την αστείρευτη δημιουργικότητα των παιδιών.

*Η Μαρία Πανουσιάδου είναι εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΔΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση».

**Μπορείτε να βρείτε το παραμύθι «Μια ζωηρή τελεία» είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» και στο email [email protected] είτε τηλεφωνικά στο 25310 72486 είτε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.