Μαρια Μαρκου: Η γυναικα «διπλα» σε εντεκα αντρες

Η μοναδική αθλήτρια της Εθνικής ομάδας Κύπρου Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο κέρδισε τις εντυπώσεις

Υπάρχει το γνωμικό που λέει πως πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μία σπουδαία γυναίκα. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο, είχαμε την χαρά να συναντήσουμε μία σπουδαία γυναίκα, η οποία δεν βρίσκεται πίσω, αλλά δίπλα σε σπουδαίους άντρες,  ισάξια και εξίσου ανταγωνιστική.
 
Η Μαρία Μάρκου, είναι αθλήτρια της Εθνικής ομάδας Κύπρου Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο αλλά και η μόνη γυναίκα που είχαμε την χαρά να απολαύσουμε εντός του αγωνιστικού «παρκέ» του Κλειστού Γυμναστηρίου της πόλης, από το σύνολο των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας.
 
Η Μαρία εντυπωσίασε το σύνολο των παρευρισκομένων με την αθλητική της παρουσία, καθότι αντιμετώπισε «στα ίσα» τα μέλη των αντίπαλων ομάδων, Ελλάδας και Βουλγαρίας, στους αγώνες που έδωσε η Εθνική ομάδα της Κύπρου, προκαλώντας μάλιστα και δυσκολίες στους αντιπάλους της ουκ ολίγες φορές.
 
«Στο μπάσκετ με αμαξίδιο μία γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με έναν άντρα» τόνισε η ίδια μιλώντας στον «ΠτΘ» μετά το τέλος της διοργάνωσης για να επισημάνει πως σίγουρα το κορμί ενός άντρα είναι συνήθως πιο δυνατό «αλλά αν δουλέψεις δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά».

«Σίγουρα για μένα, ούσα η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε τόσους άντρες είναι λίγο πιο δύσκολο, ωστόσο δεν έχω κανένα ελαφρυντικό να μην  είμαι εξίσου καλή, γιατί είμαστε όλοι ίσοι, τόσο σε επίπεδο δύναμης, όσο και σε επίπεδο ταχύτητας κ.ο.κ.» τόνισε. Η ίδια άλλωστε αποτελεί μέλος της Εθνικής ομάδας της Κύπρου, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της μιας και αποτελεί νεοσύστατη ομάδα, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν τέσσερις συνολικά ομάδες καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. «Υπάρχει μεταξύ μας σεβασμός, εκτίμηση αλλά και κοινή θέληση, να κάνουμε πάντα το καλύτερο» υπογράμμισε ερωτηθείσα σχετικά με την «συγκατοίκηση» με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, για να επισημάνει πως «οι άντρες της ομάδας με προσέχουν».
 
Η ενασχόληση της με το άθλημα δεν είναι τυχαία, καθότι όπως δήλωσε η ίδια ασχολούταν ανέκαθεν με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.  Παράλληλα ασχολείται και με το power lifting εκπροσωπώντας μάλιστα την Κύπρο μαζί με τέσσερις ακόμα αθλητές την παραολυμπιακή ομάδα, η οποία επίσης δημιουργήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και την βοήθεια και της αντίστοιχης ελληνικής ομάδας και του ομοσπονδιακού προπονητή της κ. Ιωαννίδη.
 
Ο αθλητισμός είναι η μεγάλη της αγάπη, όπως τόνισε ωστόσο έχει ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην πληροφορική, με το διδακτορικό να βρίσκεται στα επόμενα σχέδιά της.
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την συμμετοχή της στο Διεθνές Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο στην Κομοτηνή η Μαρία έκανε λόγο για μία υπέροχη διοργάνωση, που  «έφερε κοντά τρεις χώρες και αθλητές με διαφορετικές αναπηρίες, ενώ μας έδωσε και την ευκαιρία να δούμε από κοντά το τι σημαίνει μία διεθνής αθλητική διοργάνωση». 

«Στην Κύπρο πρωταγωνιστεί το ποδόσφαιρο» 

Στην Κύπρο άλλωστε όπως τόνισε το επίπεδο του αθλητισμού τόσο για τα άτομα με αναπηρία όσο και γενικά είναι χαμηλό. « Στην Κύπρο πρωταγωνιστεί το ποδόσφαιρο, με τα υπόλοιπα αθλήματα και ο πρωταθλητισμός σε αυτά να μην τυγχάνουν της ίδιας προσοχής και ενδιαφέροντος. Είναι δύσκολο για όλους τους αθλητές τόσο για τους αρτιμελείς όσο και για όσους αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία, καθότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, από αθλήματα έως κανονισμούς κ.ο.κ. και δυστυχώς δεν υπάρχει και η κατάλληλη γνώση από  ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν» δήλωσε. 

«Στόχος μου οι παραολυμπιακοί αγώνες» 

Κλείνοντας σε ό,τι αφορά τα επόμενα σχέδια της αλλά και τους στόχους της, η Μαρία υπογράμμισε πως αυτός παραμένει εδώ και χρόνια ίδιος. «Και πριν το ατύχημά μου όνειρό μου ήταν να συμμετάσχω στους ολυμπιακούς αγώνες. Εφόσον δεν τα κατάφερα πριν, στόχος μου είναι να τα καταφέρω τώρα στους παραολυμπιακούς» κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.