Μαραθωνια συνεδριαση, σολομωντειος λυση για τους κοινοχρηστους χωρους

Εγκρίθηκε, με μια λύση της τελευταίας στιγμής για τους ανεμοθώρακες η νέα Κανονιστική

Εγκρίθηκε, μετά από μια μαραθώνια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, η Κανονιστική Απόφαση για τη χρήση παραχωρούμενων κοινοχρήστων χώρων Δήμου Κομοτηνής.
 
Η μεγάλη διάρκεια της συζήτησης οφείλονταν αφενός στο μεγάλο αριθμό επιμέρους θεμάτων που υπήρχαν από διάφορους καταστηματάρχες, αφετέρου στις λεπτομέρειες της κανονιστικής που αφορούν τους ανεμοθώρακες.
 
Το Κανονιστικό πλαίσιο φιλοδοξεί να ρυθμίσει και να ακυρώσει τα όποια φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού από τη δραστηριοποίηση στην πόλη, με τον Δήμο να ελπίζει πως θα προκύψει ένα modus vivendi με μια ευρέως αποδεκτή διάταξη, που θα δίνει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και στον πολίτη να κινείται στους κοινόχρηστους χώρους. 

«Βόμβα» Τακά έφερε τη λύση 

Η κανονιστική ήρθε στο συμβούλιο μετά από μια αρκετά μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης, μιας και είχε σχηματιστεί μια ομάδα εργασίας για το θέμα, με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων. Επίσης πραγματοποιήθηκε επιτροπή διαβούλευσης και στη συνέχεια πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με αλλαγές και προσαρμογές να γίνονται σε κάθε βήμα της διαδικασίας.
 
Έτσι στο κείμενο που εισάχθηκε προς συζήτηση τη Δευτέρα είχε εγκολπώσει πολλές από αυτές τις αλλαγές, αλλά είχε ακόμα εκκρεμότητες, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν το θέμα της δυνατότητας τοποθέτησης ανεμοθωράκων στους χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.
 
Το ζήτημα είχε να κάνει με τεχνικούς όρους, όπως η προσωρινότητα των ανεμοφρακτών, και αν μπορούν να θεωρηθούν προσωρινές κατασκευές, αν μπορούν να είναι στερεωμένες αλλά όχι πακτωμένες, αλλά και της γενικότερης προσέγγισης που πρέπει να ακολουθηθεί με βάση το νόμο αλλά και τη θέση της Πολεοδομίας, που είναι αυτή που θα κληθεί να βεβαιώσει τυχόν παραβάσεις που θα καταγράψει η αστυνομία.
 
Πάντως παρόλο που η συζήτηση για το θέμα κράτησε σε μάκρος, με εισηγήσεις και τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές καθώς και δημοτικούς συμβούλους, καταλυτική ήταν η παρέμβαση του νομικού Συμβούλου του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημοσθένη Τακά, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει νομολογία του ΣτΕ που μιλά για αποσπώμενες και μη αποσπώμενες κατασκευές, επιτρέποντας τις πρώτες.
 
Η τοποθέτηση προκάλεσε, πέρα από τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων επιχειρηματιών, και αίσθηση ανάμεσα στους συμβούλους, μιας και ένα θέμα το οποίο τους απασχόλησε εις μακρόν, τελικά αποδείχτηκε σχετικά εύκολο, νομικά τουλάχιστον, στη λύση του. 

Τι προβλέπει η κανονιστική για τους ανεμοθώρακες 

Μετά από αυτό η πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου πρότεινε να αναβληθεί το θέμα για την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκαθαριστεί η διατύπωση που θα χρησιμοποιηθεί με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, όμως τελικά αποφασίστηκε να προχωρήσει η ψήφιση της κανονιστικής.
 
Σε αυτή λοιπόν το μέγιστο ύψος των ανεμοθωράκων καθορίστηκε στα 2 μέτρα, ενώ στην απόφαση θα περιληφθεί ότι επιτρέπονται προσωρινές (όχι πέρα του εξαμήνου) κατασκευές, εφόσον είναι αποσπώμενες από το έδαφος.
 
Με αυτό το θέμα να έχει ξεπεραστεί, τα υπόλοιπα ήταν μικρότερες αλλαγές και διαφορές, κυρίως τεχνικής φύσης, οι οποίες και τελικά επιλύθηκαν, με τον κανονισμό να γίνεται αποδεκτός από το συμβούλιο.
 
Στη συνέχεια συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα που αφορούσαν ρυθμίσεις σε καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες να εισηγούνται αλλαγές ή επιπλέον προβλέψεις στην κανονιστική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.