Μανωλης Χαλκιαδακης, Προεδρος Συνδεσμου Ημερησιων Περιφερειακων Εφημεριδων «Πληγμα στη διαφανεια και οικονομικη καταστροφη για τις περιφερειακες εφημεριδες θα επιφερει η καταργηση των δημοσιευσεων»

Με αφορμή την επιδιωκόμενη κατάργηση κρατικών δημοσιεύσεων στον έντυπο τύπο - «Οι κανονισμοί και οι κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων προτρέπουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα και όχι περιστολή της» - «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να αποδεχτούμε καταστροφικά για τον κλάδο τετελεσμένα»

Μεγάλη και έντονη ανησυχία προκλήθηκε σε όλο τον περιφερειακό τύπο της χώρας, ημερήσιο και εβδομαδιαίο, από την είδηση ότι με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης όλων των στοιχείων που αφορούν τις συμβάσεις αυτές (διακηρύξεις, προκηρύξεις κλπ) στον έντυπο τύπο, αφού θα αναρτώνται μόνο στο διαδίκτυο.
 
Η ανησυχία έχει να κάνει φυσικά με τη σημαντική οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι περιφερειακές εφημερίδες στις οποίες επί δεκαετίες καταχωρούνταν οι δημοσιεύσεις αυτές. Όσοι γνωρίζουν καλά τα σημερινά δεδομένα στον κλάδο ισχυρίζονται ότι θα είναι πολλές οι περιφερειακές εφημερίδες που θα υποχρεωθούν είτε να αλλάξουν περιοδικότητα είτε να συρρικνωθούν είτε ακόμη και να κλείσουν. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Πολλοί βέβαια λένε ότι αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού η κατάργηση των δημοσιεύσεων αυτών θέτει μεγαλύτερης σημασίας ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και εν τέλει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
 
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτή που θεωρεί αναχρονισμό τις δημοσιεύσεις αυτές στην ψηφιακή εποχή και ισχυρίζεται ότι με την κατάργησή τους θα έχουμε μείωση του επιχειρηματικού κόστους και επιτάχυνση των διαδικασιών.
 
Για να ξεδιαλύνουμε κάπως τα πράγματα απευθυνθήκαμε σε έναν άνθρωπο που εκ της θέσεώς του γνωρίζει καλά το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης. Τον κ. Μανώλη Χαλκιαδάκη, εκδότη των «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ» και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) που εκπροσωπεί τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες ημερήσιες εφημερίδες της περιφέρειας.
 
Μανώλης Χαλκιαδάκης λοιπόν… 

«Με τις μεθοδεύσεις αυτές διευκολύνεται η σύναψη των δημοσίων συμβάσεων στο σκοτάδι ή έστω στο ημίφως»

ΠτΘ: Διαβάσαμε κύριε Πρόεδρε στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης του Νομοσχεδίου το αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΗΠΕ. Γιατί αυτή η έντονη αντίδραση;
Μ.Χ.:
Κατ’ αρχή πρέπει να σας πω ότι δεν αντιδρά μόνον ο ΣΗΠΕ αλλά όλοι οι φορείς του κλάδου, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι. Ο βασικός λόγος, τουλάχιστον για τη δική μας θεώρηση, είναι ότι με τις μεθοδεύσεις αυτές πλήττονται οι βασικές αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης και διευκολύνεται η σύναψη των δημοσίων συμβάσεων στο σκοτάδι ή έστω στο ημίφως. Και επίσης παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση για θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. 

«Η απώλεια ενός θεσμοθετημένου επί δεκαετίες πόρου θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή στη συρρίκνωση ακόμη και μεγάλων και ιστορικών εφημερίδων της περιφέρειας»

ΠτΘ: Δεν ακούγεται κάπως υποκριτική η αιτιολογία αυτή; Μήπως ο καυγάς είναι για το «πάπλωμα» και τα χρήματα που θα χαθούν για σας;
Μ.Χ.:
Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε στον ΣΗΠΕ δεν ξαφνιάζονται επειδή προτάσσουμε το επιχείρημα αυτό. Και φυσικά δεν υποτιμούμε το θέμα στο οποίο αναφέρεστε, αλλοίμονο. Σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές η απώλεια ενός θεσμοθετημένου επί δεκαετίες πόρου θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή στη συρρίκνωση ακόμη και μεγάλων και ιστορικών εφημερίδων της περιφέρειας με προφανείς δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στο χώρο. Μπορούμε άραγε να το αγνοήσουμε αυτό; 

«Η απλή ανάρτηση των δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο δεν πληροί τα εχέγγυα δημοσιότητας που απαιτούνται για την εγκυρότητα της όλης διαδικασίας»

ΠτΘ: Μήπως στην ψηφιακή εποχή που ζούμε είναι αναχρονισμός και περιττή πολυτέλεια η δημοσίευση στον τύπο; Γιατί να μην αρκεί η απλή ανάρτηση στο διαδίκτυο;
Μ.Χ.:
Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη γνωστοποίηση μιας εκδήλωσης ή με ένα οποιοδήποτε δελτίο τύπου. Μιλάμε για δημόσιες συμβάσεις με αυστηρό τυπικό, με προθεσμίες και με όρους και προϋποθέσεις εγκυρότητας σε κάθε στάδιο. Και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η απλή ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν πληροί τα εχέγγυα δημοσιότητας που απαιτούνται για την εγκυρότητα της όλης διαδικασίας. Είναι μια «αφηρημένη» γνωστοποίηση ενδεχομένως σε μηδενικό αριθμό παραληπτών που δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσίευση με βεβαία χρονολογία στον τύπο.

«Η επίκληση μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους είναι αποκαλυπτική για τους πραγματικούς σκοπούς όσων επιδιώκουν χρόνια τώρα την κατάργηση των δημοσιεύσεων αυτών»

ΠτΘ: Δεν περιορίζεται όμως έτσι η γραφειοκρατία και το κόστος;
Μ.Χ.:
Καμιά γραφειοκρατία δεν περιορίζεται. Οι χρόνοι των δημοπρασιών δεν επηρεάζονται σε τίποτα. Όσο για το περίφημο κόστος των δημοσιεύσεων, αυτό είναι ασήμαντο σε σχέση με τους συνήθως θηριώδεις προϋπολογισμούς των συμβάσεων στις οποίες αναφέρονται. Η επίκληση τέτοιου είδους «επιχειρημάτων» είναι νομίζω αποκαλυπτική για τους πραγματικούς σκοπούς όσων επιδιώκουν χρόνια τώρα την κατάργηση των δημοσιεύσεων αυτών.
 
ΠτΘ: Τι εννοείται, όταν λέτε ότι κάποιοι επιδιώκουν χρόνια τώρα αυτή την κατάργηση;
Μ.Χ.:
Δεν βρισκόμαστε ξέρετε για πρώτη φορά σήμερα αντιμέτωποι με το ζήτημα αυτό. Πρόσφατες είναι οι δύο τελευταίες απόπειρες, τον Δεκέμβρη του 2013 και τον Αύγουστο του 2014, όταν ειδικά η δεύτερη αποκρούστηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ψήφισης. Και αποκρούστηκε με την ομόφωνη γνώμη και ψήφο όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών. Και στις δυο περιπτώσεις πρωτοστάτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα μάλιστα, κατά διαβολική σύμπτωση, τον τότε εισηγητή της μειοψηφίας και σήμερα εισηγούμενο το νομοσχέδιο Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη. Δικαιούμαστε νομίζω να ρωτήσουμε τι μεσολάβησε που να δικαιολογεί αυτή την θεαματική αλλαγή στάσης;
 
ΠτΘ: Μήπως μεσολάβησε η τρόικα;
Μ.Χ.:
Κατηγορηματικά όχι. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι κανονισμοί και οι κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων προτρέπουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα και όχι περιστολή της όπως έχουμε στην προκειμένη περίπτωση. 

«Μας ξάφνιασε δυσάρεστα η σπουδή και η ανακολουθία της κυβέρνησης»

ΠτΘ: Υπήρξε διάλογος με την κυβέρνηση πριν τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου;
Μ.Χ.:
Με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη συναντηθήκαμε όλες οι ενώσεις ιδιοκτητών του περιφερειακού τύπου αρκετό καιρό πριν τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν θα άλλαζε στο ισχύον καθεστώς τουλάχιστον έως ότου γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αναζήτηση όρων και προϋποθέσεων αλλά και χρονικού διαστήματος, υπό τα οποία θα μπορούσε να συζητηθεί η πιθανή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς. Γι’ αυτό ομολογώ ότι μας ξάφνιασε δυσάρεστα αυτή η σπουδή και η ανακολουθία της κυβέρνησης.
 
ΠτΘ: Εσείς τι προτείνετε τελικά και ποια στάση θα τηρήσετε;
Μ.Χ.:
Όπως ήδη σας είπα, εμείς προσερχόμαστε στο δημόσιο διάλογο με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις. Ήδη καταθέσαμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης αλλά και στην κυβέρνηση αναλυτικό Υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη πρόταση τροποποίησης του επίμαχου άρθρου 61 του νομοσχεδίου. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και κάθε άλλη πρόταση. Αλλά δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να αποδεχτούμε καταστροφικά για τον κλάδο τετελεσμένα. Σ’ αυτή την περίπτωση όλοι οι φορείς και οι ενώσεις του κλάδου, ιδιοκτήτες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και λοιπό προσωπικό, θα αντιδράσουμε συντονισμένα και μαχητικά. Και δεν θα είμαστε μόνοι μας στον αγώνα αυτόν, να είστε σίγουροι γι’ αυτό.

Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων: Γιατί λέμε όχι στην κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο

Με το Νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα καταργείται άμεσα το από δεκαετίες ισχύον καθεστώς της δημοσίευσης των σχετικών με τις δημόσιες συμβάσεις ανακοινώσεων (διακηρύξεις, προκηρύξεις κλπ), στον έντυπο περιφερειακό τύπο.
Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη, πρόχειρη, επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση.
Αδικαιολόγητη γιατί εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι οποιαδήποτε θεσμική ή οικονομική αναγκαιότητα.
Πρόχειρη και βιαστική γιατί κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί ο διάλογος που ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός υποσχέθηκε στους φορείς του κλάδου.
Επικίνδυνη γιατί θα ευνοήσει ένα απαράδεκτο από κάθε άποψη καθεστώς σύναψης δημοσίων συμβάσεων αδιαφανώς και εν κρυπτώ!
Καταστροφική γιατί θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στον περιφερειακό τύπο της χώρας, όσο και την ενημέρωση των επιχειρήσεων της περιφέρειας, με αποτέλεσμα την πρόκληση υψηλού Δημοσιονομικού κόστους.
Η μεθόδευση αυτή συναντά την καθολική αντίδραση όλων των φορέων του κλάδου, εργοδοτών και εργαζομένων για τους εξής λόγους:
Πρώτον γιατί πλήττει άμεσα τις βασικές και αναντικατάστατες αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπουν ειδικά το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων και ταυτόχρονα παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών της περιφέρειας να πληροφορούνται για αποφάσεις και δραστηριότητες της διοίκησης που αφορούν ή επηρεάζουν τη ζωή τους.
Δεύτερον γιατί η απλή ανάρτηση των σημαντικών αυτών στοιχείων στο διαδίκτυο δεν εξασφαλίζει τα εχέγγυα δημοσιότητας που απαιτούνται για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης και κυρίως αυτά της βεβαίας χρονολογίας, της ευρύτητας της ενημέρωσης και της ασφάλειας της γνωστοποίησης.
Τρίτον γιατί ούτε η γραφειοκρατία θα περιοριστεί, ούτε σοβαρή εξοικονόμηση πόρων θα υπάρξει όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες της αδιαφάνειας. Οι χρόνοι διεξαγωγής των δημοπρασιών δεν αλλάζουν ενώ η δαπάνη για τις δημοσιεύσεις είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των συμβάσεων στις οποίες αναφέρονται. Και είναι γνωστό ότι το θεσμικό και οικονομικό κόστος της αδιαφάνειας είναι πάντα πολύ υψηλό.
Τέταρτον γιατί αποτελεί εγχώρια απόφαση και όχι κοινοτική ή μνημονιακή υποχρέωση. Αντίθετα οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ε.Ε για τις δημόσιες συμβάσεις επιβάλλουν τη διεύρυνση και όχι τον περιορισμό της δημοσιότητας.
Τέλος γιατί ενώ κανείς δεν θα ωφεληθεί ουσιαστικά, ένας ολόκληρος κλάδος θα υποστεί τεράστια ζημιά αφού θα αποστερηθεί έναν βασικό οικονομικό πόρο σε πολύ δύσκολες εποχές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση πολλών περιφερειακών εφημερίδων και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου.
Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα όσα ως αντιπολίτευση διακήρυττε και να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε ήδη υποβάλλει.
Καλούμε τα κόμματα και όλους τους βουλευτές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, να μην στηρίξουν με την ψήφο τους την πολιτική της αδιαφάνειας και των δυσμενών συνεπειών της για τον περιφερειακό τύπο.
Καλούμε τέλος τους πολίτες της περιφέρειας να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην πληροφόρηση αλλά και την ίδια τη φωνή και την έκφρασή τους που είναι διαχρονικά οι περιφερειακές εφημερίδες της χώρας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.