Μαλακο χιονι στη Ροδοπη
Το πρώτο καλό χιόνι έπεσε το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της Ροδόπης καθώς τέθηκαν υπό έλεγχο άμεσα όλα τα προβλήματα. Προσπάθειες συντονισμένες ανάμεσα σε δήμους, κοινότητες και νομαρχία επέτρεψαν την μετακίνηση στα περισσότερα σημεία, αν και οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι ο ορεινός όγκος δεν είναι εύκολα προσβάσιμος ειδικά για τα συμβατικά αυτοκίνητα.
Η Ροδόπη μπορεί να μην είχε διακοπές στα τηλέφωνα ή την ηλεκτροδότηση αλλά είχε ένα «τηλεοπτικού» ενδιαφέροντος περιστατικό καθώς πέντε κυνηγοί επέλεξαν την Κυριακή και τα 1.100 μ. υψόμετρο για να βγουν για κυνήγι και κόντεψαν να μετατραπούν σε θηράματα. Η παρέμβαση του δήμου Ιάσμου, της νομαρχίας Ροδόπης και της Πυροσβεστικής τους επέτρεψε να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς
Οργάνη: κλειστοί οι δρόμοι προς καλύβες
«Αρχικά είχε αποκλειστεί όλη η κοινότητα. Από το πρωί της Κυριακής ανοίγαμε δρόμους αλλά έκλειναν. Ο δρόμος Οργάνης – Άνω Βυρσίνης άνοιξε αλλά υπάρχουν σημεία δεξιά κι αριστερά με προβλήματα. Κάποια χωριά είναι αποκλεισμένα και τα συνεργεία επιχειρούν ν’ ανοίξουν τους δρόμους» μετέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου το μεσημέρι της Δευτέρας. Συμβούλευσε τους οδηγούς που κινούνται στο δρόμο Οργάνης – Γρατινής να είναι προσεκτικοί γιατί υπάρχει πάγος.
Η χιονόπτωση σταμάτησε και η ηλιοφάνεια της Δευτέρας διευκόλυνε το έργο της αποκατάστασης. «Υπάρχουν κάποιοι μικροί δρόμοι που οδηγούν σε στάβλους και είναι κλειστοί και υπολογίζουμε ότι θ’ ανοίξουν τις επόμενες μέρες.
Η συγκοινωνία μέχρι την Οργάνη διεξάγεται με μεγάλη προσοχή» σημείωσε ο κ. Εμίνογλου, προσθέτοντας ότι τα σχολεία έμειναν κλειστά ενώ και οι υπάλληλοι που δεν κατοικούν στην περιοχή ενημερώθηκαν να μην προσέλθουν στην κοινότητα. Χθες, εκτιμούσε ότι η αποκατάσταση των δρόμων θα ολοκληρωνόταν, με στόχο να λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία.
«Ανέβηκε και η αλατιέρα της νομαρχίας αλλά το χιόνι πάγωσε πάλι. Ανοίγουμε το δρόμο για την Κύμη, την Κάτω Βυρσίνη, τον Κόβαλο και τα Καλύβια, που είναι και τα τελευταία αποκλεισμένα χωριά». Ο πρόεδρος της κοινότητας σημείωσε ότι η κίνηση με 4Χ4 είναι πιο εύκολη, ενώ τα μικρά οχήματα χρειάζονται αλυσίδες. «Όσο ανεβαίνουμε από την Οργάνη και πάνω οι δρόμοι είναι μεν ανοιχτοί αλλά παρουσιάζουν προβλήματα γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς. Αν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και βέβαια οι οδηγοί να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες».
Την Κυριακή φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, αλλά ο αέρας κόπασε την επομένη, ακολουθώντας την ύφεση που παρουσίασαν τα καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Εμίνογλου μετέφερε ότι στο φυλάκιο αποκλείστηκαν κάποιοι φαντάροι κι έμειναν για λίγο χωρίς καύσιμα, αλλά φρόντισαν από την κοινότητα να τους προμηθεύσουν. Επίσης, ένα αυτοκίνητο βγήκε από το δρόμο, ευτυχώς χωρίς θύματα, προβλήματα που οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι δεν γνωρίζουν καλά το δρόμο.
Το χιόνι ξεπέρασε κατά πολύ το μισό μέτρο σε κάποια σημεία. Τα φαινόμενα ήταν φυσιολογικά για την εποχή και την περιοχή. Ο πρόεδρος ανέφερε και τη συνεισφορά της νομαρχίας Ροδόπης στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Ο δήμαρχος Αρριανών Χασάν Μεμέτ μετέφερε ότι είχαν χιονοπτώσεις στα ορεινά του δήμου. Χιόνισε στο Αγιοχώρι, τη Στροφή και την Πλαγιά, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Την Δευτέρα έριξαν αλάτι με φορτηγό και με φτυάρια. Το βράδυ της Κυριακής αντιμετώπισαν προβλήματα γιατί ο πάγος έφτασε στην ανηφοριά και η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν δύσκολη. Ένα λεωφορείο δεν πήγε στην Πλαγιά, αλλά η υπόλοιπη κυκλοφορία ήταν κανονική.
Τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά.
Κέχρος: Δεν επικοινωνούν οι οικισμοί
Στον Κέχρο χιονίζει από το Σάββατο και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν αποκλεισμένοι και οι 11 οικισμοί. «Την Κυριακή προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο Κέχρου – Νέας Σάντας. Στη Χλόη άνοιξε ο δρόμος από το πρωί της Δευτέρας» μετέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου Χαφούζ Χοτζά Καντίρ, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειές τους να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σ’ ένα περιστατικό με μια ασθενή που χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο Κομοτηνής τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα. «Κατάφερε ν’ ανέβει ασθενοφόρο στη Νέα Σάντα και να μεταφέρει τη γυναίκα». Όπως ενημέρωσαν από το νοσοκομείο η γυναίκα δεν είχε τίποτε σοβαρό.
Ο κ. Χαφούζ Χοτζά σημείωσε το ενδιαφέρον τους για τα καλύβια και τα μαντριά των κτηνοτρόφων, πολλά εκ των οποίων είναι κλειστά. Να σημειωθεί ότι η κοινότητα διαθέτει τρία μηχανήματα αποχιονισμού σε διαρκή ετοιμότητα. «Εάν δεν περάσει το μηχάνημα από μια περιοχή η κυκλοφορία δεν είναι εφικτή ούτε με αλυσίδες. Μέχρι τον Κέχρο φτάνουν τα αυτοκίνητα, αλλά οι οικισμοί δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους. Ευτυχώς δεν είχαμε σφοδρούς ανέμους, γι’ αυτό και δεν κόπηκαν το ρεύμα ή τα τηλέφωνα».
Ροδόπη:
ελεγχόμενη η κατάσταση
Ο δήμαρχος Ιάσμου Σταύρος Καζάκης εξήγησε ότι το χιόνι δεν προκάλεσε προβλήματα στους οικισμούς αν και σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου έφτασε το ένα μέτρο, ενώ μίλησε και για το περιστατικό με τους κυνηγούς. «Σε μια καλύβα έμειναν αποκλεισμένοι πέντε κυνηγοί οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν με τα δικά τους αυτοκίνητα. Ο δήμος ειδοποιήθηκε κι έστειλε το γκρέιντερ να καθαρίσει μέχρι ενός σημείου, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσε να καθαρίσει.
Ήρθε το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το απαραίτητο προσωπικό και μετέφεραν αισίως στον Ίασμο τους πέντε κυνηγούς. Το υψόμετρο στην περιοχή που αποκλείστηκαν είναι περίπου 1.100 μέτρα».
Ο Ίασμος είχε έντονη χιονόπτωση αλλά δεν κράτησε.
Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης βρέθηκε στην ορεινή Ροδόπη με την κακοκαιρία και περιέγραψε την εικόνα στον ΠτΘ. «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και το πρόβλημα εστιάζεται από άποψη προσβασιμότητας στην περιοχή του Κέχρου όπου το βράδυ της Κυριακής είχαμε μεγάλο παγετό με αποτέλεσμα την έντονη ολισθηρότητα.
Δεν μπορεί να γίνει καμία μετακίνηση χωρίς τη χρήση αλυσίδων. Στην Οργάνη δουλεύουν τα μηχανήματά μας, όπως επίσης και στο δρόμο Δαρμένη, Ραγάδα, Εσοχή». Το πρωί της Δευτέρας εκτιμούσε ότι μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας θα δημιουργούσαν πλήρη προσβασιμότητα στην Οργάνη.
«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους δημάρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων. Την Κυριακή είχαμε το συμβάν με τους πέντε κυνηγούς από τη Διαλαμπή και τον Ίασμο. Πραγματοποιήσαμε μια επιχείρηση με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και κατορθώσαμε να τους μεταφέρουμε στα σπίτια τους».
Ο κ. Γιαννακίδης βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος,είδε και διαπίστωσε πως οι κυνηγοί είχαν καλή διάθεση. «Είχαν χιούμορ γιατί το περιστατικό είχε καλή έκβαση. Καλό είναι όμως ν’ αποφεύγονται παρόμοιες κινήσεις από τη στιγμή που είχαμε γνώση των καιρικών φαινόμενων».
Ο κ. Γιαννακίδης θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην καλή κατάληξη του προβλήματος.
Τα σχολεία παρέμειναν χθες κλειστά σε όλη την ορεινή Ροδόπη.
Σάπες:
άμεση κινητοποίηση
Όταν ξεκίνησε η χιονόπτωση στις Σάπες παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα σε οικισμούς, αλλά όπως εξηγεί ο δήμαρχος Γιώργος Πιλιλίτσης κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός του δήμου, παράλληλα με την αρωγή της νομαρχίας. «Ο δήμος Σαπών έβγαλε από την Κυριακή δύο γκρέιντερ, όπως επίσης δύο αλατιέρες.
Δεν έχει αποκλειστεί ούτε μία στάνη και οι δρόμοι που συνδέουν χωριά είναι ελεύθεροι. Αποφύγαμε το αλάτι εντός Σαπών λόγω του ότι προξενεί βλάβες στην άσφαλτο και το τσιμέντο.
Την Κυριακή, από τον οικισμό των ομογενών μέχρι τη Στρύμη και τη Διώνη με τα γκρέιντερ και τις αλατιέρες αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα.
Πάγος παρατηρήθηκε στη Νέα Σάντα επειδή είναι σε υψόμετρο όπως και στις στάνες των κτηνοτρόφων».
Το πρωί της Δευτέρας έριξαν αλάτι στα δημοτικά σχολεία και το γυμνάσιο Σαπών, στο Κέντρο Υγείας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το γηροκομείο, το νηπιαγωγείο.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
