Μακρυς ακομα ο δρομος για την εξαλειψη της εμφυλης βιας και του σεξισμου

Προβληματισμοί και προτάσεις στην πρώτη εκδήλωση του Δικτύου Ισότητας ΠΑΣΠ Νομικής ΔΠΘ «Αθηνά Γιαννιού»

Η πρόοδος που έχει γίνει, αλλά και ο δρόμος που πρέπει ακόμα να διανυθεί για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και του σεξισμού, αναλύθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαρτίου, κατά την πρώτη εκδήλωση του Δικτύου Ισότητας ΠΑΣΠ Νομικής ΔΠΘ «Αθηνά Γιαννιού».
 
Άλλωστε την Έμφυλη Βία και τον Σεξισμό, αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα η γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού και δημόσιου βίου.
 
Για αυτό άλλωστε τα μέλη του Δικτύου θέλησαν να παρουσιάσουν την οπτική από διακεκριμένες στον εργασιακό και τον πολιτικό τους χώρο γυναίκες, οι οποίες μάχονται στην πράξη και καθημερινά για τα δικαιώματα τους, ενώ τη συζήτηση πλαισίωσε και ο ψυχολόγος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, το έργο και η προσφορά του οποίου είναι πολυεπίπεδη και αδιαμφισβήτητη.
 

Ελένη Χασιώτη
«Η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι φαινόμενα που περιστέλλουν την χειραφέτηση των γυναικών»

 
Το Δίκτυο Ισότητας ΠΑΣΠ Νομικής ΔΠΘ «Αθηνά Γιαννιού» δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες, σημείωσε η κ. Ελένη Χασιώτη, από την ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής, με σκοπό να αναδειχθούν τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, όπως η έμφυλη βία και ο σεξισμός.
 
«Θεωρούμε ότι είναι αρκετά σημαντικά τα ζητήματα, και φυσικά είναι πολύ σημαντική και η καταπολέμησή τους» σημείωσε, για αυτό και θέλουν να προβληματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους φοιτητές.
 
Η εκδήλωση έχει το δικό της συμβολισμό, μιας και έγινε την παραμονή της ημέρας της Γυναίκας, όταν και σημειώνονται και μνημονεύονται όλοι οι κοινωνικοί αγώνες και κατακτήσεις.
 
«Έτσι το τότε με το σήμερα συνδέονται άμεσα, μιας και η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι φαινόμενα που περιστέλλουν την χειραφέτηση των γυναικών» για αυτό και ελπίζουν σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, όταν το γυναικείο ζήτημα θα πάψει να θεωρείται προσδοκία δικαιώματος και θα θεωρείται κεκτημένο.

 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου
«Δεν υπάρχει κοινωνία που να μπορεί να μιλά για πρόοδο, όταν υπάρχουν ακόμα πολλά φαινόμενα έμφυλης και οικογενειακής βίας»

 
Την ελπίδα πως μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί θα υπάρξει προβληματισμός προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας, το οποίο αποτελεί και σήμερα μια μάστιγα για το γυναικεία πληθυσμό, εξέφρασε η κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου Δικηγόρος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.
 
Η κ. Στογιαννίδου επικεντρώθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν και καθιερώνεται η αρχή της ισότητας των φύλων, ενώ στη συνέχεια έχουμε νομιμοποίηση των αμβλώσεων, την ποινικοποίηση του βιασμού και άλλα.
 
Μόλις όμως το 2006 για πρώτη φορά η χώρα μας υιοθετεί νομικό κείμενο για την προστασία των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας, μιας και μέχρι τότε τα αδικήματα στους κόλπους της οικογένειας τιμωρούνταν με τις κοινές διατάξεις του ποινικού κώδικα.
 
Σήμερα πλέον έχουμε περισσότερες ρυθμίσεις με την υιοθέτηση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όμως απομένουν να γίνουν ακόμα πολλά, γιατί ενώ νομοθετικά υπάρχει πρόοδος, τα φαινόμενα της έμφυλης βίας εξακολουθούν να υπάρχουν παντού γύρω μας.
 
«Έχουν αυξηθεί ακόμα και τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας, μιας ιδιαίτερης μορφής ανθρωποκτονίας κατά γυναικών γιατί είναι γυναίκες, που προδίδουν ότι η κοινωνία μας είναι βαθιά συντηρητική, υπάρχουν έμφυλα στερεότυπα στους ρόλους και τις σχέσεις των δύο φύλων και παραμένει έντονο το φαινόμενο της πατριαρχίας» ανέφερε.
 
Έτσι το ζήτημα είναι και κοινωνικό, και πρέπει και η κοινωνία των πολιτών να αναλάβει τις ευθύνες της προς αυτή την κατεύθυνση, να πάρει πρωτοβουλίες, να μην σιωπεί μπροστά στη βία, αλλά να μιλάμε για αυτή και να προστατεύουμε τα θύματα της βίας.
 
«Δεν υπάρχει κοινωνία που να μπορεί να μιλά για πρόοδο, για ειρήνη, για ανάπτυξη, όταν στους κόλπους της υπάρχουν ακόμα πολλά φαινόμενα έμφυλης και οικογενειακής βίας» τόνισε.
 
Τέλος στάθηκε στον διάχυτο σεξισμό που εντοπίζεται σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με έντονο σεξιστικό αστεϊσμό, ιδιαίτερα έκδηλο στις πρωινές και μεσημεριανές ζώνες της τηλεόρασης.
 
Αυτά τα αστεία δεν είναι χιούμορ, σημείωσε, γιατί αποτελούν την πυραμίδα της έμφυλης βίας, από την οποία αναπαράγονται τα έμφυλα στερεότυπα και οδηγούμαστε στην κακοποίηση της γυναίκας, πρώτα τη λεκτική, μετά τη σωματική, μετά στο βιασμό και τελικά στην γυναικοκτονία.
 

Έλπη Μπλεκάτση
«Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά στην κοινωνία μας, ο λόγος, η εκπαίδευση, να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και να εμπιστευόμαστε περισσότερο τις γυναίκες»

 
Θέμα που καίει, είναι η έμφυλη βία και ο ρατσισμός, σημείωσε η κ. Έλπη Μπλεκάτση Νομικός, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτησάντων στην Νομική ΔΠΘ «Πρωταγόρας».
 
Μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλά βήματα και καταγράφεται πρόοδος στη χώρα μας και τον νομικό τομέα, εντούτοις και με την οικονομική κρίση, και κοινωνικά, το θέμα απασχολεί όλα τα φύλα.
 
Η λύση είναι, σύμφωνα με την ίδια, πρωτίστως νομοθετική, γιατί είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση σε μια κοινωνία όταν υπάρχει το σωστό νομοθετικό πλαίσιο. Κατά βάση όμως, είναι κοινωνική όπως εξήγησε για να συμπληρώσει ότι «οι γυναίκες αντιμετωπίζουν, και στα θέματα εργασίας, και στον κοινωνικό και στον πολιτικό τομέα διακρίσεις».
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρεί η κ. Μπλεκάτση το γεγονός πως δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ούτε στη βουλή έχουν ισότιμη εκπροσώπηση.
 
«Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά στην κοινωνία μας, ο λόγος, η εκπαίδευση, να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και να εμπιστευόμαστε περισσότερο τις γυναίκες» κατέληξε.
 

Χρήστος Σερμπέζης
«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, με διάφορες δράσεις»

 
Στις ψυχολογικές συνέπειες της βίας, επικεντρώθηκε ο κ. Χρήστος Σερμπέζης, Ψυχολόγος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών όπως τις βλέπουν στις γυναίκες του ξενώνα, αλλά και στο θέμα του σεξισμού.
 
Άλλωστε από τον σεξισμό θεωρεί πως ξεκινούν όλες οι άλλες εκφάνσεις, και αυτό βλέπουν στον ξενώνα.
 
Για αυτό άλλωστε και τα μέλη του ξενώνα προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία, με διάφορες δράσεις, ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.