«Μακαβριο» λαθος στα δημοτικα κοιμητηρια Κομοτηνης

Άνοιξαν άλλο οικογενειακό τάφο, λόγω συνωνυμίας και ίδιου έτους θανάτου

Η συνωνυμία δύο ανθρώπων, που μάλιστα έτυχε να αποβιώσουν το ίδιο έτος, το 2007, αποτέλεσε την αιτία για να προκληθεί πρόσφατα ένα «μακάβριο» λάθος στα δημοτικά κοιμητήρια της Κομοτηνής. Όλα ξεκίνησαν όταν το γραφείο τελετών, το οποίο είχε αναλάβει την κηδεία του ανιψιού ενός εκ των θανόντων το έτος 2007, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το γραφείο των δημοτικών κοιμητηρίων, προκειμένου να δηλώσει τα στοιχεία του και να υποβάλει το αίτημα για ενταφιασμό του στον οικογενειακό τάφο του συγχωρεμένου θείου του. Ο υπάλληλος, που έκανε αναζήτηση στο μηχανογραφημένο πλέον σύστημα των δημοτικών κοιμητηρίων, εντόπισε το όνομα «Αραμπατζής Γεώργιος», στο οποίο είναι καταχωρημένος ο οικογενειακός τάφος, καθώς επίσης το έτος ενταφιασμού, που ήταν το 2007, τα οποία αμφότερα ταυτίζονταν με τα δηλωθέντα από το γραφείο τελετών στοιχεία του πρόσφατα θανόντος. Ακολούθως, δρομολόγησε την προβλεπόμενη διαδικασία και οι υπάλληλοι ταφής-εκταφής των κοιμητηρίων προχώρησαν στο άνοιγμα του επίμαχου οικογενειακού τάφου προκειμένου να γίνει η νέα ταφή.

Η διαπίστωση του λάθους μετά από την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας

Κανείς δε φανταζόταν μέχρι εκείνο το σημείο την τροπή, που έμελλε να πάρει η υπόθεση. Όταν ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία και οι συγγενείς του θανόντος όδευαν προς το εσωτερικό των νεκροταφείων, τότε έγινε αντιληπτό από τους τελευταίους ότι ο τάφος που είχε ανοιχτεί δεν ήταν του δικού τους ανθρώπου. Προκειμένου να ολοκληρωθεί κανονικά η τελετή και επειδή δεν ήταν δυνατό να ανοιχτεί άμεσα ο σωστός οικογενειακός τάφος, οι υπάλληλοι των κοιμητηρίων πρότειναν να ενταφιαστεί ο θανών σε έναν άλλο, ήδη ανοιγμένο τάφο. Όπως και έγινε τελικά…

Η διαπραγμάτευση με τους συγγενείς για τον τρόπο αποκατάστασης του λάθους

Την επόμενη μέρα, ωστόσο, οι συγγενείς του θανόντος απευθύνθηκαν στον αντιδήμαρχο Κομοτηνής, αρμόδιο για τη διαχείριση των δημοτικών κοιμητηρίων, κ. Μανώλη Ταπατζά, αιτούμενοι την αποκατάσταση του «μακάβριου» αυτού λάθους. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Ταπατζάς ενώπιον των μελών του δημοτικού συμβουλίου, όπου κατέληξε τη Δευτέρα το συγκεκριμένο ζήτημα,  η αξίωση των συγγενών ήταν να παραχωρηθεί δωρεάν ο χώρος, όπου ενταφιάστηκε τελικά ο θανών, αλλά και να κατασκευαστεί ο τάφος από τις υπηρεσίες του δήμου. Ο αντιδήμαρχος αντιπρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις, που ήταν κατά πρώτον η μεταφορά του θανόντος στον σωστό οικογενειακό τάφο, κατά δεύτερον η μεταφορά των οστών του συγχωρεμένου το 2007 θείου του στον καινούργιο τάφο, και κατά τρίτον η δωρεάν παραχώρηση του χώρου ενταφιασμού, δίχως όμως την υποχρέωση για κατασκευή του τάφου εκ μέρους του δήμου. Μετά από συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην τελευταία αυτή λύση και το θέμα προωθήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα.
 
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος, κ. Ταπατζάς, αναγνώρισε ότι επρόκειτο για ένα λάθος των υπηρεσιών του δήμου, πλην όμως δικαιολόγησε τους υπαλλήλους με το σκεπτικό ότι είχαμε να κάνουμε με μία ιδιαίτερη σύμπτωση, τόσο ως προς τα ονόματα, όσο και ως προς τον χρόνο ενταφιασμού. Επισημαίνοντας δε ότι από την παραχώρηση του επίμαχου χώρου δεν επιβαρύνεται οικονομικά ο δήμος Κομοτηνής, τόνισε ότι μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για την έγκρισή της.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.