Μαη με Ιουνη η λειτουργια του Παιδικου Χωριου SOS στην Αλεξανδρουπολη

Παρουσίαση του βιβλίου του Ειδικού Παιδαγωγού- Κοινωνικού Λειτουργού Θεολόγη Χατζηπέμου «Κατανοώντας τα προβλήματα των παιδιών» έγινε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου – Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ψυχοπαιδαγωγικό οδηγό ευαισθητοποίησης και διαχείρισης για γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για την ανέγερση του Παιδικού Χωριού

SOS Θράκης.

Παρών στην εκδήλωση ο Κώστας Σέκερης, πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, ο οποίος ανέφερε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενισχύσεων ιδιαίτερα του νέου Παιδικού Χωριού στην Αλεξανδρούπολη. «Το βιβλίο που θα παρουσιασθεί είναι παιδαγωγικής φύσεως, ο φίλος μας και συνεργάτης Θεολόγος, χρησιμοποιώ πάντα το μικρό του όνομα, γιατί έτσι είναι γνωστός και αγαπητός στον κόσμο, θα παρουσιάσει το βιβλίο του, ένα βιβλίο αφιερωμένο στο παιδί το οποίο έχει πρακτικές συμβουλές για τους γονείς. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβασθεί».

Για θετικό κλίμα στη Θράκη απέναντι στα Παιδικά χωριά έκανε λόγο ο κ. Σέκερης. «Υπάρχει ένα κλιμάκιο ανθρώπων που μας αγαπούν και μας στηρίζουν με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία και η τοπική κοινωνία μας αγκαλιάζει περισσότερο».

Ενημερώνοντας είπε ότι οι κτιριακές υποδομές του Παιδικού χωριού στην Αλεξανδρούπολη έχουν τελειώσει και ότι απομένουν μερικές επί πλέον προσθήκες. «Έχουμε δύο τύπους δραστηριοτήτων, ο ένας τύπος είναι το κλασικό παιδικό χωριό, όπως στην Βάρη, στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης και η δεύτερη δραστηριότητα είναι το άνοιγμα προς την κοινωνία που αφορά στην συμβουλευτική δραστηριότητα στο γύρω κόσμο. Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν παραπέρα τους προσφέρουμε διάφορα επαγγελματικά ανοίγματα. Αυτή η δραστηριότητα θα ξεκινήσει σε δυο μήνες περίπου. Το παιδικό χωριό με τα παιδιά που θα μένουν μέσα σε αυτό, υπολογίζω ότι θα ξεκινήσει περίπου στο Μάη με Ιούνη». Όπως είπε η πρώτη δραστηριότητα αφορά τουλάχιστον σαράντα παιδιά ενώ όσον αφορά στη φιλοξενία των παιδιών μέσα στο Παιδικό χωριό υπάρχουν έξι σπίτια με περίπου έξι παιδιά το κάθε σπίτι, περίπου τριάντα παιδιά.

«Τα δύο τελευταία χρόνια ερχόμενοι τακτικά εδώ θα έλεγα ότι αυτή η επαφή μας είναι θετική. Πραγματικά έχουμε συγκινηθεί από την αγάπη του κόσμου και αυτό είναι βασικό για να ριζώσουν τα παιδικά χωριά διαφορετικά αν δεν είχαμε αυτή την υποστήριξη ο σπόρος πάνω σε πέτρα δεν φυτρώνει»,
τόνισε ο κ.Σέκερης

Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχε και η γνωστή δημοσιογράφος από την εκπομπή «Πάμε πακέτο» Βίκυ Χατζηβασιλείου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «είναι μια πρωτοβουλία καταρχάς του κ. Χατζηπέμου, ο οποίος είχε την έμπνευση να γράψει κάτι χρηστικό για γονείς και ειδικούς και για ανθρώπους που ασχολούνται γενικώς με τα παιδιά και δεύτερον η πρωτοβουλία ανήκει στους ανθρώπους του δήμου Κομοτηνής, που επέλεξαν να αγκαλιάσουν αυτή την εκδήλωση. Τα χρήματα αυτού του βιβλίου θα πάνε όλα στην προσπάθεια ανέγερσης του Παιδικού Χωριού στη Θράκη στην Αλεξανδρούπολη», ενώ σημείωσε τη χαρά της για το συντονισμό της εκδήλωσης.

«Κατανοώντας τα προβλήματα των παιδιών» είναι ο τίτλος του βιβλίου που παρουσιάστηκε στην πόλη μας. Μιλώντας για αυτό, ο κ. Θεολόγης Χατζηπέμου τόνισε ότι πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου, «μια έκδοση που εξαντλήθηκε πριν παρέλθει ένας χρόνος και πιστεύουμε ότι αυτό το βιβλίο πέτυχε το σκοπό του, γιατί πέτυχε τη μέθεξη με τους αναγνώστες. Οι αναγνώστες αγάπησαν αυτό το βιβλίο, γιατί έχει πειστική δομή αλλά και γιατί τα έσοδα, όπως είπε και η κ. Χατζηβασιλείου, θα πάνε εξ ολοκλήρου στα Παιδικά χωριά της Ελλάδος. Είναι ένα βιβλίο που ευαισθητοποιεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τους απενεχοποιεί και τους βοηθά στο να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν τα προβλήματα των παιδιών».

Ο κ. Χατζηπέμου απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορούν να κατανοηθούν τα προβλήματα των παιδιών ανέφερε ότι μέσα στο βιβλίο αυτό «περιγράφονται συμπτώματα και ενδείξεις που κάποιος γονέας μπορεί να καταλάβει αν το παιδί του έχει δυσκολία. Δεν δίνουμε συνταγές γιατί συνταγές δεν υπάρχουν. Αυτό που κάνουμε όμως είναι να τους κινητοποιήσουμε, ώστε να κατανοήσουν τις δυσκολίες και αν υπάρχουν προβλήματα να τα κατανοήσουν και να ζητήσουν βοήθεια ειδικού».

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά στις βασικές ανάγκες του παιδιού, τις ψυχοκοινωνικές του ανάγκες, η δεύτερη ενότητα τις μαθησιακές δυσκολίες, η τρίτη που αναφέρεται στην πρώτη μέρα στο δημοτικό σχολείο και μιλά για το άγχος του αποχωρισμού, ακολουθεί η υπερκινητικότητα, η ενότητα διαζύγιο και παιδί, η επιθετικότητα και ο φοβισμός καθώς επίσης ο τραυλισμός και η νυχτερινή ενούρηση.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα η κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που οι τελευταίες έρευνες λένε ότι 3-10% παιδιών παρουσιάζουν κάποια στιγμή ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους και περίπου 10% προβλήματα στη μαθησιακή τους ικανότητα, μαθησιακές δυσλειτουργίες, όλοι οι γονείς να έχουμε ένα τέτοιο οδηγό αναγνώρισης αυτών των συμπτωμάτων και βοήθεια για την αντιμετώπισή τους».

Από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κοτσάκης ανέφερε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων. «Ο δήμος πέρα από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είναι της φιλοσοφίας ότι θα πρέπει να υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις, που θα δημιουργούν προβληματισμό στους δημότες, και ο οποίος προβληματισμός έχει σχέση με τη στήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Σε αυτή την προσπάθειά μας έχουμε εντάξει και αυτή την εκδήλωση. Θεωρώντας ότι μέσα από τέτοιες ευαισθητοποιήσεις ψάχνουμε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα που αναφέρεται κύρια στα παιδιά θα πρέπει πάλι να σκεφτούμε ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν προβλήματα».

Ουζγκιούρ Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.