Μαγεψαν οι “Πυξ-Λαξ” στην Αλεξανδρουπολη

 

Στη συναυλία του Καλοκαιριού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο «Φώτης Κοσμάς» περισσότεροι από 4.000 λάτρεις των «Πυξ-Λαξ» διαφόρων ηλικιών «ταξίδεψαν» με τα τραγούδια του γνωστού συγκροτήματος. Φίλιππος Πλιάτσικας και Μπάμπης Στόκας αποφάσισαν να ενώσουν πάλι τις φωνές τους και να χαρίσουν μοναδικές στιγμές στους θαυμαστές τους, πραγματοποιώντας συναυλίες σε όλη την χώρα, στη μνήμη του Μάνου Ξυδούς, του τρίτου μέλους του συγκροτήματος, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Λίγα λεπτά μετά τις 21.30, που ήταν προγραμματισμένη η ώρα έναρξης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή και δέχθηκαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Η συναυλία άνοιξε με το “Μοναξιά μου όλα” και όλα έδειχναν πως όλοι θα ζούσαν ένα φανταστικό δίωρο. Και πράγματι δικαιώθηκαν.

Μπορεί ο Μάνος Ξυδούς να έλειπε από τη σκηνή, ωστόσο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, επέστρεψε ανάμεσα μας, μέσω των τραγουδιών του. «Εσύ εκεί» μας τραγούδησε ο Μάνος και ευχόμαστε εκεί που είναι να βλέπει τους φίλους του ανά την Ελλάδα και να χαμογελά.

Το πιο ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός πως στη συναυλία βρέθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Άνθρωποι που μεγάλωσαν με τη μουσική του γνωστού συγκροτήματος αλλά και αυτοί που δεν τους πρόλαβαν καν ενωμένους, ωστόσο η αξία των τραγουδιών και η διαχρονικότητα , τους ώθησε στο να βρεθούν στο «Φώτης Κοσμάς» και να τις ακούσουν από κοντά.

Η συναυλία κράτησε περισσότερο από 2.5 ώρες, με τους τραγουδιστές του συγκροτήματος να αποεθώνονται στο τέλος της συναυλίας. Επόμενος σταθμός των «Πυξ-Λαξ» είναι η Θεσσαλονίκη.

Ποιοί είναι οι «Πυξ-Λαξ»

Οι Πυξ Λαξ, είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση από οποιαδήποτε άλλο συγκρότημα στην ελληνική μουσική σκηνή, κάτι που προκύπτει όχι μόνο από τις πωλήσεις των albums τους, αλλά και από τη συνολική τους πορεία. Ιδρύθηκαν το 1989 όταν δύο παιδικοί φίλοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας έδωσαν ηχογραφημένα τραγούδια τους στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ. Αμέσως δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για να γεννηθούν οι Πυξ Λαξ, που πέταξαν μια πέτρα στη λίμνη και προκάλεσαν κύματα μουσικής ευαισθησίας και ευφορίας!

Πρωτοεμφανίζονται το 1990 με το “Τι άλλο να πεις πιο απλά”, με ήχο πρωτότυπο που κινείται μεταξύ του rock και του έντεχνου, δίνοντας φρέσκια πνοή στις παλιομοδίτικες rock συνταγές των 1980s. Το 1991 κυκλοφορούν το “Ζόρικοι καιροί” που περιλαμβάνει το “Πούλα με” και το 1993 το “Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί” που περιλαμβάνει το τραγούδι “Άστη να λέει” με το Βασίλη Καρρά, μία ανατρεπτική συνεργασία, που ξάφνιασε με την πρωτοτυπία της. Με τα χρόνια, το συγκρότημα περιοδεύει, αναπτύσσει μια στενή και πιστή σχέση με το κοινό του, μια σχέση σχεδόν ερωτική, που σημαδεύεται από χιλιάδες εισιτήρια και πωλήσεις δίσκων. Το κοινό ποτέ δε σταμάτησε να ακολουθεί πιστά αυτούς τους «πρίγκιπες» που ανταπέδιδαν με γενναιοδωρία και καλές μουσικές.

Το 1996, επιλεγμένα κομμάτια από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη οι “Παλιές Αγάπες Πάνε στον Παράδεισο”, έγιναν στίχοι για το ομότιτλο τραγούδι των Πυξ Λαξ, από το άλμπουμ “Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες”. Το 1998 κάνουν περιοδεία στην Βρετανία και για πρώτη φορά Έλληνες καλλιτέχνες καταφέρνουν να κάνουν τέσσερις sold-out εμφανίσεις. Ακολουθούν albums που γίνονται πλατινένια και περιέχουν κλασικά πλέον τραγούδια όπως το ”Μία συνουσία μυστική”, “Έπαψες αγάπη να θυμίζεις” και γράφουν μουσική για την ταινία “Μοναξιά μου όλα”. Το 1999 κυκλοφορούν το “Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;” ένα album που γίνεται τρεις φορές (!) πλατινένιο και περιέχει τραγούδια καινούρια και κομμάτια από live εμφανίσεις τους.

Το τέλος έρχεται το 2004 όταν, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν ότι το συγκρότημα διαλύεται. Τότε, θεώρησαν ότι ένας κύκλος έκλεισε, ένιωσαν ότι μετά τον Eric Burdon δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνουν. Έτσι, η τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ γίνεται στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004 στο θέατρο του Λυκαβηττού, ηχογραφείται και κυκλοφορεί με τον τίτλο “Τέλος”. Οι Πυξ Λαξ αποχαιρετούν το κοινό τους, για να μην αναγκαστούν να το προδώσουν αργότερα!

Στις 13 Απριλίου 2010 και ενώ ο καθένας από τα μέλη είχε τραβήξει τον δικό του δρόμο, έφυγε από τη ζωή η ψυχή των Πυξ Λαξ, ο Μάνος Ξυδούς.

Έξι χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι Πυξ Λαξ αποφάσισαν να έρθουν πάλι κοντά στους χιλιάδες οπαδούς τους για πέντε μόνο συναυλίες στην Ελλάδα, σε πέντε μεγάλες πόλεις. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκρότημα θέλησε να ξαναβρεθεί και πάλι μαζί αλλά και να συναντηθεί ξανά με το κοινό του, το οποίο τους ακολουθούσε πιστά και σιωπηλά όλα τα χρόνια της απουσίας του.

Η ιδέα της επιστροφής ξεκίνησε από τον Μάνο Ξυδούς που την εμπιστεύτηκε στον Νίκο Λώρη, βασικό συνεργάτη των Πυξ Λαξ επί 8 ολόκληρα χρόνια (1995 – 2003). Πριν περίπου ένα χρόνο, άρχισαν να το σκέφτονται σοβαρά και εκεί γύρω στο Πάσχα του 2010 την μοιράστηκαν και με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα.

Εκτός από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, η μπάντα θα απαρτίζεται από μουσικούς που βρέθηκαν από την αρχή δίπλα στο συγκρότημα: τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), τη Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν), τον Άλκη Παπαδόπουλο (πιάνο), το Γιώργο Γιαννόπουλο (τύμπανα) και το Νίκο Γιαννάτο (μπάσο).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.