Μαγδα Τσιουμακα-Τσατσαριδου «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστηκε να μπει σε ενα μνημονιο μεσα σε ενα ασφυκτικο περιβαλλον, αλλα εβαλε την υπογραφη και την σφραγιδα του και στο τελος των μνημονιων»

«Όταν κάποιος σου καταστρέφει τη ζωή δεν νομίζω ότι του ζητάς βοήθεια ώστε να σε επαναφέρει σε καλύτερη κατάσταση»

Την καθημερινότητα των πολιτών, η οποία θα αλλάξει στην επόμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ως διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μάγδα Τσιουμάκα – Τσατσαρίδου.
 
Εξέχον στέλεχος της αριστεράς και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και διαχρονικά παρούσα στους αγώνες της, η κ. Τσιουμάκα δηλώνει παρούσα και στην προσεχή «μάχη» των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου με στόχο την ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση την συνέχεια της εξόδου από την κρίση.
 
Με κύριο μήνυμά της προς του συμπολίτες μας να ενημερωθούν και να συγκρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων, η κ. Τσιουμάκα προτάσσει την σαφήνεια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα από το 2015 και καλεί τον κόσμο να μην επιλέξει την οπισθοδρόμηση με την οποία συνυφαίνεται η Νέα Δημοκρατία και το πρόγραμμά της.
 
Ο λόγος στην ίδια όμως…
 
ΠτΘ: κ. Τσιουμάκα δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται την μάχη, είναι όμως η πρώτη φορά που θέτετε τον εαυτό σας στην πρώτη θέση αυτής, με την υποψηφιότητά σας ως υποψήφια βουλευτής Ροδόπης  με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Γιατί την δεδομένη χρονική στιγμή;
Μ.Τ.:
Ακριβώς γιατί αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Στο πλαίσιο αυτό όλοι, από όποια θέση και αν το κάνουν, είτε δηλαδή κατέρχεται κανείς ως υποψήφιος, είτε απλά ασχολείται με τα κοινά, πρέπει να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να συζητήσουμε για ό,τι συμβαίνει στην πολιτική, για την κοινωνική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Όλα αυτά τα ζητήματα νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμα και πολύ χρήσιμα για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, γι' αυτό το λόγο κι εγώ κάνω αυτή την προσπάθεια.
 
ΠτΘ: Σε προεκλογικές περιόδους τα βέλη στρέφονται πάντα σε αυτόν που βρίσκεται στη διοίκηση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι γίνεται και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει το δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία δεύτερη ευκαιρία, υπό την έννοια ότι από το 2015 έως και σήμερα κλήθηκε να φέρει εις πέρας αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων;
Μ.Τ.:
Οι πολίτες έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο, ωστόσο έχω κι εγώ την άποψή μου και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να θυμίσω τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, όταν 800 χιλ. πολίτες από τη μεσαία τάξη πήγαν στην κατώτερη και όσοι έμειναν έχασαν το 35% των εισοδημάτων τους, όταν μπήκαν ένα εκατομμύριο λουκέτα στις επιχειρήσεις, και οι φόροι το 2014 άγγιζαν το 83%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να μπει σε ένα μνημόνιο μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον από τους δανειστές, σε μια χώρα που δεν μπορούσε να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς του επόμενου μήνα, όπως όμως και η έξοδος από τα μνημόνια έγινε με υπογραφή και με σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε, γιατί υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος ο οποίος διαμορφώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει κοινωνική πολιτική.  Ήδη τα τέσσερα αυτά χρόνια έχει βοηθήσει πάρα πολύ τις φτωχοποιημένες κατηγορίες πολιτών και με πολλούς τρόπους κατάφερε να κρατήσει όρθιο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι το οποίο δεν γινόταν πριν.
 
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια αγανάκτηση του κόσμου και συνήθως όποιον βλέπεις απέναντί σου, συνήθως σε αυτόν εκφράζεις και την αγανάκτησή σου. Ίσως αυτό ήταν και ένα θέμα που δημιούργησε και αυτό το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. 

«Τα κοινωνικά μέτρα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια δεν άφηναν εκτός την μεσαία τάξη» 

ΠτΘ: κ. Τσιουμάκα, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως σημαία του προγράμματός του την κοινωνική πολιτική, ενώ την ίδια ώρα δια στόματος πρωθυπουργού, η μεσαία τάξη ήταν εκείνη, που κατά τα τελευταία χρόνια αδικήθηκε, δεδομένων των δυνατοτήτων που υπήρχαν. Σας βρίσκει σύμφωνη η στόχευση της κυβέρνησης την επόμενη μέρα να ενσκήψει πάνω από τις ανάγκες της μεσαίας τάξης;
Μ.Τ.:
Βεβαίως και κάποια στρώματα όπως η μεσαία τάξη, σίγουρα έμειναν λίγο πίσω. Αλλά ωστόσο υπήρχαν μέτρα τα οποία ακουμπούσαν και σε αυτή την κατηγορία των πολιτών. Βέβαια και δώσαμε βάρος στα πιο φτωχοποιημένα στρώματα. Αυτά που έφταναν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτούς έπρεπε να τους προσέξουμε περισσότερο για να μπορέσουν να ζήσουν, να τραφούν, να θρέψουν την οικογένειά τους. Ωστόσο όμως και για τη μεσαία τάξη, αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν εκτός αυτής της κατηγορίας. Επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έκανε τον νόμο για τις 120 δόσεις, έκανε μόνιμες προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία, πέτυχε την αύξηση του κατώτατου μισθού, και πολλά άλλα. Από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έπεσε στο18%. Βέβαια αυτό το ποσοστό αναφέρετε σε θέσεις με συμβάσεις, όχι μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό όμως μπορούσε να κάνει και αυτό έκανε και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε.
 
Από δω και πέρα όμως υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει και προσλήψεις να γίνουν, στοχευμένες και φυσικά κοστολογημένες.
 
Πέραν των προαναφερθέντων υπήρχε αύξηση στις εξαγωγές κατά 15%, όσον αφορά την παραγωγική αναδιαμόρφωση του τοπίου. Υπήρχαν επενδύσεις που αυξήθηκαν σε 80% από το '14 έως το '18. Έχουμε ένα αποθεματικό που είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην Εισφορά Αλληλεγγύης και στην μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% εντός του 2019 με περαιτέρω σταδιακή μείωση τα επόμενα χρόνια.  Αντίθετα βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να λέει μείωση για όλους, που σημαίνει η ίδια μείωση τόσο γι' αυτόν που έχει μικρότερη περιουσία όσο και γι' αυτόν που έχει μεγαλύτερη. Προσωπικά κρίνω ότι μπαίνει ένα σεντόνι μπροστά από όλες τις εξαγγελίες που κάνει η Νέα Δημοκρατία. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα όσον αφορά την επικουρική ασφάλεια. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι θα μειώσει την εισφορά της κύριας σύνταξης,  ώστε μέρος των εσόδων αυτών να κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της επικουρικής, που όμως δεν θα έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά θα ανατεθεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό δεν το λέει ξεκάθαρα, αλλά βγαίνει συμπερασματικά, γιατί δεν μας εξηγεί τι ακριβώς θα κάνει με τη μείωση της εισφοράς της κύριας σύνταξης, ώστε μέρος των εσόδων να πάει στη χρηματοδότηση της επικουρικής. Πάμε για κατάργηση; Πάμε για να δώσουμε την επικουρική, όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες; Τι ισχύει; Ας μας το εξηγήσει. 

«Αν ο κόσμος αποφασίσει να κυβερνήσει η ΝΔ θα έχουμε μία νέα εποχή λιτότητας»

ΠτΘ: Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης;
Μ.Τ.:
Η καθημερινότητα των πολιτών η οποία θα αλλάξει στην επόμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και όσους φτωχοποιήθηκαν την περίοδο 2010-2014.
Με τη Νέα Δημοκρατία θεωρώ ότι θα έχουμε τεράστια οπισθοδρόμηση. Η υγεία, η παιδεία, εν γένει ο δημόσιος τομέας, όπως και τα εργασιακά δικαιώματα, θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια. Εάν ο κόσμος αποφασίσει να κυβερνηθεί από τη Νέα Δημοκρατία νομίζω ότι θα έχουμε μια νέα εποχή λιτότητας. Αντίθετα σε αυτό, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει μια έντιμη πολιτική που έκλεισε τα μνημόνια, πέτυχε την απομείωση του χρέους και άνοιξε ένα διάδρομο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας. Έχουμε την κατάργηση του υποκατώτατου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε αυξημένες παρεμβάσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, όπως επίσης τη μείωση του ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών. Ξεκίνησε το Κτηματολόγιο που ολοκληρώνεται μετά από 25 χρόνια, που βεβαία ξεφεύγει από την καθημερινότητα των πολιτών ίσως, είναι όμως ένα ζήτημα το οποίο για πολλά χρόνια και διαφόρους λόγους μικροπολιτικών συμφερόντων καθυστερούσε.  Οι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί ήδη, είναι στο 41% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, όπως επίσης έχουμε και την οριοθέτηση των αιγιαλών. Αυτά είναι δημοκρατικά εργαλεία που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και ξεφεύγουμε από μικροπολιτικές καταστάσεις που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Όπως και πολλά άλλα θέματα που πρέπει να επεκταθούν. 

«Ο κόσμος να αξιολογήσει τα όσα έγιναν στην καθημερινότητά του αλλά και την γενικότερη πολιτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ» 

ΠτΘ: Αισιοδοξείτε για την κατανόηση του πραγματικού διακυβεύματος των εκλογών από πλευράς των πολιτών; Και αν ναι κρίνεται ως ευκταία την ανατροπή του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών;
Μ.Τ.:
Φυσικά και μπορεί να αλλάξει, εφόσον όμως υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες και η ενημέρωση του κόσμου. Σε αυτό το μικρό διάστημα, αλλά και όλο το προηγούμενο, προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ώστε πριν κρίνει, πριν αποφασίσει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια, να κάνει την αξιολόγησή του. Να κάνει μια αξιολόγηση όχι μόνο στην καθημερινότητά του, που βεβαίως είναι το κυρίαρχο, αλλά και μίας γενικότερης πολιτικής αντίληψης, ενός άλλου μοντέλου, όπως αυτό που πρεσβεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι έγιναν πράγματα για τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ή οι λύσεις που δόθηκαν στα ζητήματα ταυτότητας φύλου, ιθαγένειας παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς, ο νόμος για υιοθεσία και αναδοχή παιδιών που εξελίσσεται με ταχύτατες διαδικασίες, θέματα δηλαδή που ταλαιπωρούσαν πολύ κόσμο, ο οποίος ήταν ήδη στο περιθώριο από την κοινωνία μας από το παλαιό κομματικό κατεστημένο. Αυτά τα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έβαλε στην άκρη. Εκτός από την οικονομία, τα εργασιακά και όλα αυτά τα οποία καθημερινά μας ταλανίζουν, κοίταξε άλλα ζητήματα. Τα κοίταξε όταν μπορέσαμε να έχουμε ένα καθαρό χώρο για να μπορέσουμε να σκεφτούμε και άλλα ζητήματα, μετά την έξοδο από την εποπτεία τον Αύγουστο του 2018.

«Οι πολίτες να αξιολογήσουν την σαφήνεια των προγραμμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ας κρίνουν» 

ΠτΘ: Ποια είναι λοιπόν κατά την άποψή σας τα κριτήρια αυτά με τα οποία θα πρέπει να κατέλθει ο κόσμος στην προσεχή Κυριακή 7 Ιουλίου; Να ψηφίσει κρίνοντας και έχοντας στο μυαλό του τι;
Μ.Τ.:
Εγώ θα ήθελα να θυμίσω ποιος μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Ένας ο οποίος σου δημιουργεί πρόβλημα στη ζωή σου, σου χαλάει το σπίτι σου, καταστρέφει τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου, δεν νομίζω ότι απευθύνεσαι εκ νέου σε αυτόν και του ζητάς βοήθειά ώστε να σε επαναφέρει στην καλύτερη κατάσταση. Ας σκεφτούμε αυτό και ας δούμε τις νέες εξαγγελίες που έκανε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, όσον αφορά το πρόγραμμά τους. Πόση ασάφεια έχουν στο πρόγραμμα τους και πόσο σαφές είναι το καινούργιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας κάνουν και αυτή την αξιολόγηση και ας κρίνουν. Δεν πρέπει να πάμε πίσω, δεν χρειάζεται οπισθοδρόμηση αυτή η χώρα. Η χώρα μας πλέον βγαίνει μπροστά και επομένως πρέπει να πούμε  «όχι» οπισθοδρόμηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.