Μ.Βοιτσιδης και Τ.Καμαριδης αποτυπωνουν τη δυσμενεστατη κατασταση στα ΜΜΕ
Μαζικές ή μερικές απολύσεις, περικοπές μισθών και μειώσεις ωραρίων, απειλές, εκβιασμοί, τρομοκρατία και ανασφάλεια, εγγραφή των συλλογικών συμβάσεων στα παλαιότερα των εκδοτικών υποδημάτων, είναι κάποιες από τις πτυχές που συνθέτουν το εφιαλτικό τοπίο και στον χώρο του τύπου.
Οι εποχές της ελευθεροτυπίας φαίνεται να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, γεγονός που μαρτυρούν περίτρανα πλέον τα ρεπορτάζ και η αρθρογραφία ενός αντιδημοσιογραφικού και αντιδεοντολογικού «club προθύμων». Που αντί να τηρεί την ακρογωνιαία δημοσιογραφική αρχή της άσκησης κριτικής στην εξουσία (αυτή που αποτελούσε και τον θεμελιώδη λόγο ύπαρξής της), μετατρέπεται σε φερέφωνό της ή σε υπάλληλο των… αναβαθμισμένων εκδοτικών συμφερόντων.
Κατά εκατοντάδες μετρώνται πλέον οι απολυμένοι συνάδελφοι από το σύνολο των Μ.Μ.Ε., εφημερίδες, περιοδικά και ανταποκριτικά γραφεία κλείνουν, απλήρωτοι ή με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο εξακολουθούν να παραμένουν σκυφτοί και ανόρεκτοι μπροστά στα πληκτρολόγιά τους πολλοί εξ όσων δεν είδαν την πόρτα εξόδου. Το ημερήσιο «Βήμα» και η «Απογευματινή» είναι πια ανάμνηση, «Πήγασος», «Λυμπέρης», Δ.Ο.Λ., «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή», «Σκάι» και μια ατέλειωτη σειρά ονομάτων Μ.Μ.Ε. βρίσκονται καθημερινά στο «μαύρο» δελτίο της ενημερωτικής και εργασιακής αποδόμησης.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του κλάδου στέκει ανίσχυρη, όταν βέβαια δεν υποβοηθά με προκλητικούς τρόπους την εξόντωση των δημοσιογράφων. Όπως το να αφήνει απροστάτευτους τους συναδέλφους, το να μην αντιδρά σε μαζικές ή μερικές απολύσεις, να αγνοεί τις φωνές των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε. και να μην παρεμβαίνει σε εξόφθαλμες περιπτώσεις καταστρατήγησης κάθε έννοιας δικαίου ή ακόμα και λογικής… Και βέβαια, μέσα σ’ αυτό το τοπίο επιβιώνουν οι «παπαγάλοι» και οι πρόθυμοι των μονοθεματικών και κομμένων ρεπορτάζ, της κατευθυνόμενης αρθρογραφίας, οι εξοργιστικά παχυλά αμειβόμενοι τηλεοπτικοί αστέρες και όλοι όσοι προκαλούν τη μήνη σύσσωμης της κοινωνίας με τη συμμετοχή τους σε πάσης φύσης διαπλοκές. Αυτοί που κανοναρχούν στο κλίμα γενικότερης απαξίωσης του κλάδου και κάνουν την κοινωνία να μιλά –δυστυχώς συλλήβδην, αφού οι κατευθυνόμενες γενικεύσεις έχουν… πέραση- για «αλήτες – ρουφιάνους – δημοσιογράφους». Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο δεν συμμετέχουν σ’ αυτό το άθλιο παιχνίδι και εργάζονται με αξιοπρέπεια.
Μ. Βοϊτσίδης, «Δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα»
Ο «Παρατηρητής της Θράκης» ανοίγει το μέγα κεφάλαιο της κατάστασης στα Μ.Μ.Ε. που είναι συνυφασμένο με την ίδια τη λειτουργία και την επιβίωσή του. Την επιβίωση όσων –κόντρα στις εποχές και μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες- προσπαθούν να νικήσουν τις συνθήκες ενός εφιαλτικού τοπίου, υπάρχοντας με αξιοπρέπεια και αποδεδειγμένο σεβασμό προς τους αναγνώστες της απομακρυσμένης από τα κάθε λογής κέντρα περιοχής μας.
Στο σημερινό πρώτο ρεπορτάζ, συνομιλούμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης Μάκη Βοϊτσίδη και τον εκδότη-διευθυντή της Ξανθιώτικης εφημερίδας «Θράκη» Τένη Καμαρίδη. Σε δεύτερο ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες, θα φιλοξενήσουμε εκτιμήσεις συναδέλφων από Θρακιώτικα Μ.Μ.Ε., προσπαθώντας να αποτυπώσουμε ολόπλευρα την κατάσταση. Γιατί, μιλώντας για όλα τα άλλα ξεχνάμε συχνά τα δικά μας, την ώρα που η… Δαμόκλειος σπάθη επικρέμεται επί δικαίων και αδίκων…
«Περνάμε μια περίοδο που είναι δύσκολη και θα είναι και τα επόμενα χρόνια» λέει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ. Μάκης Βοϊτσίδης, καταγράφοντας: «Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του τύπου έχει χαθεί. Κι αυτό είναι από τη μια πλευρά οι δημοσιεύσεις του δημόσιου τομέα και κυρίως οι διαφημίσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που ήταν οριακής βιωσιμότητας, σήμερα αντιμετωπίζουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα κι αυτό ισχύει για όλους τους τομείς: για τις εφημερίδες -κεντρικές και περιφερειακές- και για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».
Όσον αφορά στη στάση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ. απέναντι στη διαμορφούμενη κατάσταση, ο πρόεδρός της λέει: «Εμείς, σε τοπικό επίπεδο που είναι δική μας αρμοδιότητα αλλά και σε κεντρικό μέσω της Π.Ο.Ε.Συ., προσπαθούμε να εμποδίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες θέσεων εργασίας. Κάθε πρόβλημα είναι ξεχωριστό, δηλαδή σε κάθε επιχείρηση πας με διαφορετικό τρόπο, αλλά σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να κάνουμε προτάσεις που να είναι λογικές και εφαρμόσιμες». Όσο για το μέλλον, ο κ. Βοϊτσίδης καταλήγει λέγοντας: «Βλέπω ότι, δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα, γιατί δεν υπάρχει μια ορατή προοπτική να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη για να αρχίσει πάλι να υπάρχει χρήμα προς τις εφημερίδες».
Τ. Καμαρίδης, «Ο τύπος και ιδιαίτερα αυτός της επαρχίας βάλλεται πανταχόθεν»
«Η ελευθεροτυπία περνάει ίσως τη χειρότερη περίοδό της» εκτιμά ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Θράκη» Τένης Καμαρίδης, λέγοντας: «Σήμερα ο τύπος και ιδιαίτερα αυτός της επαρχίας βάλλεται πανταχόθεν και δεν πιστεύω ότι είναι συμπτωματικό γεγονός. Τα μεγάλα τραστ των Αθηνών φροντίζουν -με τις γνωστές μεθόδους- να υφαρπάξουν τα κονδύλια της κρατικής διαφήμισης που στην ουσία στηρίζουν τον περιφερειακό τύπο. Με αποτέλεσμα εκδοτικές επιχειρήσεις της επαρχίας να εξασθενούν και να οδηγούνται σε μαρασμό η μία μετά την άλλη, με πρώτες φυσικά τις μικρότερες».
Ο κ. Καμαρίδης σημειώνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο επιχειρηματικό» και απαριθμεί τους κρίκους της υπό αποδόμηση αλυσίδας: «Δεν έχει να χάσει μόνο ο επιχειρηματίας και ενδεχομένως ο εργολάβος του επαρχιακού τύπου. Δυστυχώς έχει να χάσει από αυτές τις εξελίξεις ο απομακρυσμένος από το κέντρο πολίτης. Έχει να χάσει η κοινωνία που παραπληροφορείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα με τα γνωστά “παπαγαλάκια” της Αθήνας και να οδηγηθεί προφανώς σε λάθος κατευθύνσεις. Έχουν να χάσουν αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι εκ των πραγμάτων απειλούνται και αναγκάζονται να βρεθούν χωρίς εργασία. Με λίγα λόγια, μόνο αρνητικές εξελίξεις έχουμε να δούμε από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
Τέλος, ο εκδότης της «Θράκης» επισημαίνει τις κυβερνητικές ευθύνες και διατυπώνει κάποιους εύλογους φόβους: «Το ζητούμενο από την κυβέρνηση –προηγούμενη και σημερινή- ήταν να παρέμβει δια των εκπροσώπων της και να δώσει κάποιες έστω στοιχειώδεις λύσεις για να μπορεί να κάνει καλύτερα ο τύπος τη δουλειά του. Δυστυχώς, μόνο υποσχέσεις και τίποτε άλλο… Πανταχού απούσα η πολιτεία και με τους νόμους που θεσπίζει πλέον, το αποτέλεσμα θα είναι μόνο ο μαρασμός του επαρχιακού τύπου και γενικότερα της ελευθεροτυπίας. Και πολύ φοβούμαι ότι το γενικότερο αποτέλεσμα θα είναι να καταστεί το ακροαματικό, τηλεοπτικό και αναγνωστικό κοινό έρμαιο των στοχεύσεων και επιδιώξεων της πολιτικής εξουσίας».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
