«Μ’ ενδιαφερει η οικολογικη αναπτυξη του δημου»

Εκ νέου υποψήφιος στο Δήμο Νέου Σιδηροχωρίου ο Κώστας Βαρβάτος μιλά σήμερα στον ΠτΘ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για το έργο της τετραετίας που διανύουμε, αλλά και για το πώς οραματίζεται την ανάπτυξη της περιοχής του, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να στηρίζεται σε οικολογικές παρεμβάσεις, που θα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν και τη θάλασσα αλλά και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

ΠτΘ: κ. Βαρβάτο ξεκινώντας θα ήθελα ένα απολογισμό της τετραετίας που διανύουμε…

Κ.Β.:
Αυτή την τετραετία ολοκληρώθηκαν κάποια βασικά έργα, όπως είναι η ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου Ιμέρου-Γλυφάδας, που έχει σημασία για την περιοχή μας, Παγουρίων-Μολυβωτής, εκτός του τμήματος της Αρχαίας Στρύμης, που δεν μπορεί να ασφαλτοστρωθεί, ο δρόμος Σιδηροχωρίου – Μαύρης Γέφυρας. Βέβαια αυτά τα έργα έγιναν από τη Νομαρχία, όμως δεν παύουν να είναι έργα για το συμφέρον του δήμου και για τα οποία η συμβολή της Δημοτικής Αρχής σ’ όλα τα επίπεδα ήταν εξαιρετικά σημαντική. Στα γήπεδα και των Αγ. Θεοδώρων και του Νέου Σιδηροχωρίου τοποθετήθηκαν χορτοτάπητες και ηλεκτροφωτισμός. Γήπεδα έγιναν και στους άλλους οικισμούς, στο Μεγάλο Δουκάτο, στο Καλαμόκαστρο, στον οικισμό των Παλιννοστούντων, πλακοστρώσεις σ’ όλα τα χωριά. Δουλέψαμε και προσπαθήσαμε εντατικά να βρεθεί κάποια λύση σχετικά με την παραλιακή ζώνη, που στην περιοχή μας είναι πολύ μπερδεμένη, εξαιτίας της έλλειψης οριοθέτησης του αιγιαλού και της παραλίας και εξαιτίας και της ζωνοποίησης, στην Ισμαρίδα, στο Έλος, στην Πτελέα σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Σήμερα μπορώ να πω ότι έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Έχουμε αναθέσει σε τοπογράφο την οριοθέτηση συγκεκριμένου τμήματος της Παραλίας Μολυβωτής και η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτά τα σχεδιαγράμματα, ώστε να βρεθεί χώρος ο οποίος θα παραχωρηθεί στο δήμο για να μπορεί να εγκαταστήσει εκεί κάποιες ήπιες μορφές εκμετάλλευσης για τη συγκεκριμένη παραλία. Το τονίζω αυτό γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει και νομίζει ότι είναι πολύ εύκολο να πάμε να στήσουμε τσαντίρια, σκηνές. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι αν πίσω μου δεν υπάρχει νομιμότητα κι αν δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να στηρίζει.

ΠτΘ: Κατηγορείστε κ. Βαρβάτο ότι είστε συγκεντρωτικός και ότι δε δίνετε στους άλλους κάποιες ευκαιρίες…

Κ.Β.:
Ναι, είμαι συγκεντρωτικός γιατί οι υποθέσεις εμπεριέχουν πολλούς κινδύνους. Σε καμία περίπτωση δε θέλω να εκθέσω σύμβουλο βάζοντάς τον να υπογράψει κάτι για το οποίο δε θα είναι απόλυτα ενημερωμένος κι απόλυτα ικανός να αναλάβει και την ευθύνη. Βεβαίως υπάρχουν αντιδήμαρχοι, οι οποίοι με βοηθούν σε ό,τι τους χρειάζομαι. Πολλές φορές ακούω να με σχολιάζουν, όπως ακούω και σχόλια προς τους αντιδημάρχους του τύπου «εσείς γιατί να είστε σύμβουλοι, τι προσφέρετε αφού τον Βαρβάτο δεν μπορείτε να τον κάνετε κουμάντο». Δεν είναι ο ρόλος του συμβούλου να επιβάλλει στο δήμαρχο θα κάνουμε αυτό ή το άλλο. Ο μόνος που έχει συλλογική εικόνα του δήμου είναι ο δήμαρχος κι αυτός θα αποφασίσει, εφόσον ακούσει τους συμβούλους, συγκεράσει απόψεις και γνωρίζοντας τη νομιμότητα να εκτελέσει ή να μην εκτελέσει μια πρόταση. Ο ρόλος λοιπόν των συμβούλων των δικών μου, είναι να προσφέρουν στον τομέα που μπορούν, που ειδικεύονται.

ΠτΘ: Αν εκλεγείτε, έχετε κάνει κάποιο πρόγραμμα, αφορά κάποιους τομείς; Πώς το έχετε σχεδιάσει το μέλλον του δήμου γι’ αυτή την τετραετία;

Κ.Β.:
Σ’ αυτή την τετραετία που έρχεται πρέπει να προχωρήσουν τα διάφορα έργα που είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν δυο ταμιευτήρες του Σιδηροχωρίου και της Αδριανής και μια περιοχή προβληματική σε ό,τι αφορά στην άρδευση στους Αγίους Θεοδώρους. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθεί η μελέτη του αρδευτικού δικτύου. Σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση πρέπει να εξευρεθεί κονδύλιο από τη Νομαρχία για να προκηρυχθεί ούτως ώστε στην υφάλμυρη περιοχή νότια του Σιδηροχωρίου να γίνουν τα κατάλληλα αποστραγγιστικά έργα και να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν πιστεύω ότι σε μια τετραετία γίνονται τέτοια έργα, γιατί όπως ξέρετε τα ευρωπαϊκά χρήματα τελειώνουν και τα εθνικά χρήματα είναι ακριβά και είναι λίγα. Στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων πρέπει να γίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά στην άρδευση. Μέχρι σήμερα καταφέραμε να γεμίζουμε τις λεκάνες τις παράπλευρες του Λίσσου στους Αγίους Θεοδώρους για να ποτίζουν οι άνθρωποι με τρακτέρ ή ανοίγουμε κάποια κανάλια για να διοχετεύουμε το νερό. Όμως αυτά δεν αρκούν. Σ’ αυτό τον τομέα θα προχωρήσουμε πάλι με μικρά έργα δικά μας, όμως το κύριο έργο πρέπει να έχει την άνωθεν χρηματοδότηση, είτε από το Υπουργείο Γεωργίας προς τη Νομαρχία, είτε το υλοποιήσει η Νομαρχία με δικούς της πόρους μέσα από κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων υπάρχει μία περιοχή άνυδρη που ονομάζεται «Σκόπια». Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ποτίσουν, δεν έχουν γεωτρήσεις και υπήρχαν παλαιότερα σχέδια, όμως για λόγους περιβαλλοντικούς δεν μπορούσαν να τα περάσουν. Εμείς θέλουμε, έστω και με τον ίδιο το δήμο μπροστά να δημιουργήσουμε έναν ταμιευτήρα που να δέχεται το νερό από τον αναβαθμό της Βένας, το οποίο να αποθηκεύεται το χειμώνα. Εκεί δεν επιτρέπουν ουσιαστική παρέμβαση. Δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις παράπλευρες του Λίσσου γιατί κινδυνεύει το ανάχωμα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν ταμιευτήρες με γενναία χρηματοδότηση.

Στον τομέα της ύδρευσης προσπαθούμε χρόνια, γι’ αυτό λέω ότι τα προβλήματα δε λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Το νερό που πίνουμε στο Ν. Σιδηροχώρι είναι αλμυρό, όμως από τις πέντε γεωτρήσεις που ανοίξαμε μέχρι τώρα, οι δύο τελευταίες απέδωσαν και μάλιστα στο Μαυρομάτι. Δεν αρκεί όμως να έχεις μια γεώτρηση στο Μαυρομάτι που είναι 7 χιλιόμετρα από το Σιδηροχώρι. Πρέπει να κάνεις δίκτυο να το φέρεις στο Σιδηροχώρι και να γεμίσεις τον υδατόπυργο για να φύγει στα χωριά Σιδηροχώρι, Ανδριανή, Μαυρομάτι.

ΠτΘ: Πώς οραματίζεσθε την ανάπτυξη της περιοχής σας;

Κ.Β.:
Ο Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου βρίσκεται ανάμεσα στη Μαρώνεια και το Φανάρι. Σ’ αυτές τις περιοχές μπορούν να γίνουν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ο δήμος μας όμως απαιτεί καθαρά οικολογικού τύπου ανάπτυξη. Θέλω να αξιοποιηθεί η παραλία με την έννοια να μπορεί ο κόσμος να χαίρεται τη θάλασσα και στην παραλία της Μολυβωτής και στην παραλία Μητρικού, και στα Κουτσογιανέικα, αλλά η ανάπτυξη δεν πρέπει να αφορά έντονες δράσεις. Θα ήθελα μικρές ξενοδοχειακές παρεμβάσεις του τύπου ξύλινες κατασκευές, εφόσον βεβαίως δοθεί και κάποια μεγαλύτερη προσοχή στην Ισμαρίδα, γιατί τόσα χρόνια ακούμε, αλλά η Ισμαρίδα δεν παύει να είναι μια ρηχή λίμνη που έχει γεμίσει λάσπη. Η ανάπτυξη που μ’ ενδιαφέρει είναι αυτού του τύπου. Να έρχεται ήσυχα-ήσυχα ο οικογενειάρχης που τον ενδιαφέρει η ησυχία, να παρατηρεί τη φύση, να κάνει βεβαίως τα μπάνια του, να κάνει τις περιηγήσεις του γύρω από τη λίμνη. Κι όχι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που πιστεύω ότι δε τις χρειάζεται αυτή η περιοχή.

ΠτΘ: κ. Βαρβάτο, ξέρουμε ότι από την πλευρά σας δίνετε μεγάλη σημασία στον τομέα του πολιτισμού. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Κ.Β.:
Χρειαζόμαστε ένα πολιτιστικό κέντρο στο Σιδηροχώρι, το οποίο μας το έχει τάξει ο Νομάρχης. Βέβαια αυτό το κρατάμε, αλλά όποιος και να βγει νομάρχης, αυτό σαν αίτημα θα υφίσταται. Μέσα σ’ αυτό το χώρο πρέπει να στεγάσουμε ένα Λαογραφικό Μουσείο με το υλικό που έχουμε φωτογραφικό ή λαογραφικό για την ιστορία του Σαμακοβίου. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στη μειονότητα. Στο Μεγάλο Δουκάτο, οικισμός με σημαντική νεολαία, έχω θέσει ένα προκατασκευασμένο οικίσκο, τον οποίο χρησιμοποιούν οι νέοι για να μαζεύονται το βράδυ, γιατί ενώ την ημέρα δουλεύουν, έχουν κάποιο διαθέσιμο το βράδυ. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας χώρος όπου οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και να ανταλλάσσουν απόψεις. Κάποιες επίσης δράσεις πρέπει να γίνουν και για τις γυναίκες της μειονότητας. Τα μαθήματα που κάναμε πέρυσι στο Μαυρομάτι, στο Μικρό Δουκάτο, το Μεγάλο Δουκάτο, στα Παγούρια, στους Παλιννοστούντες με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα συνεχιστούν αμέσως μετά στις εκλογές. Στο Σπίτι Πολιτισμού στον οικισμό Παλιννοστούντων υπάρχουν και Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπου θα ξεκινήσουν μαθήματα. Μ’ ενδιαφέρει η ιστορία και των χωριών αυτών. Πότε ήρθαν, από πού ήρθαν, τι έθιμα έχουν. Με ενδιαφέρει δηλαδή η κάθε πληθυσμιακή ομάδα αυτό τον πολιτιστικό πλούτο που έχει να τον διατηρεί και να τον προβάλει.

ΠτΘ: Γιατί πρέπει κάποιος να σας ψηφίσει;

Κ.Β.:
Πιστεύω ότι σε όποιο μετερίζι μέχρι τώρα στη ζωή μου έχω δουλέψει κι έχω βρεθεί, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στην εκπαίδευση έχω προσφέρει κι έχω αξιολογηθεί θετικά. Και δεν είναι μια και δυο φορές που έχω αξιολογηθεί. Θέλω από τον κόσμο να αξιολογήσει τι έχω προσφέρει και τι μπορώ να προσφέρω παραπέρα, κι αν θέλει τη σωστή λειτουργία του δήμου να κρίνει τα πρόσωπα κι όχι τα κόμματα και τα χρώματα, γιατί δε θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να βρεθούν άνθρωποι αυτού του επιπέδου, αυτής της αξίας κι αυτό το έχουμε δει στην ίδια την ιστορία του χωριού μας. Πάρα πολύ σπουδαίοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το χωριό για λόγους μικροσυμφερόντων. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός μου είναι η εγγύηση για το μέλλον αυτής της περιοχής.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Κ.Β.:
Και εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.