Λυση τωρα!

«Τα πράγματα μπορούν να τρέξουν γρήγορα αν όλοι οι παράγοντες και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συμφωνήσουν να βοηθήσουν. Αλλιώς, το πρόβλημα των αδρανών υλικών θα βαίνει επιδεινούμενο για το Νομό και την οικονομία του. Εμείς, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, περιμένουμε υπομονετικά να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση της άδειας που έχουμε για να αμμοληπτούμε (σ.σ.: από τον Κόσυνθο) και ευελπιστούμε πως αυτό θα γίνει. Αυτή τη στιγμή, είμαστε εδώ και δύο μήνες εκτός χειμάρρου και μεταποιούμε τα αποθέματα που πάντα είχαμε για τους χειμερινούς μήνες. Αυτά σύντομα τελειώνουν. Περιμένουμε, σύντομα φανταζόμαστε, μιαν απάντηση. Όποια κι αν είναι αυτή. Έτσι ώστε να μπορέσουμε πλέον να χαράξουμε την παραπέρα πορεία μας»: στην κατακλείδα της εισήγησης που έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων – Βιοτεχνών Ξάνθης ενώπιον του πολυπληθούς κοινού (εκπροσώπων φορέων, επαγγελματιών και απασχολουμένων στην παραγωγή σκυροδέματος καθώς και στον κατασκευαστικό κλάδο) το οποίο συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τα αδρανή υλικά στο Νομό Ξάνθης, διατυπώνεται με μετριοπάθεια και σαφήνεια το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία της περιοχής από την απουσία αξιοποιήσιμου χώρου απόληψης αδρανών υλικών. Και τούτο διότι αφενός έχει απαγορευτεί στις τοπικές επιχειρήσεις σκυροδέματος να συνεχίσουν τη επί δεκαετίας τώρα, λειτουργία τους μέσα στην κοίτη του Κόσυνθου και αφετέρου διότι η καθορισμένη από το 1998 με Νόμο, λατομική ζώνη Πιλήματος παραμένει επί χάρτου.

Τι ζητούν

Στις προτάσεις που κατέθεσε δημοσίως ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων και εκπρόσωπος του κλάδου παραγωγής αδρανών υλικών και σκυροδέματος Νομού Ξάνθης, κ. Σκαρλάτος – και τις οποίες αναλαμβάνει το Επιμελητήριο να προωθήσει προς τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τρέχον ζήτημα με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων διαχείρισης τμήματος της κοίτης του Κόσυνθου την οποία ασκεί ο Δήμος Ξάνθης, και να βρεθεί, από την άλλη, η αναγκαία μακροπρόθεσμη λύση με την παράλληλη λειτουργία λατομικής ζώνης στο Νομό – περιλαμβάνονται τα εξής:

•για τις αμμοληψίες: 1) να οργανωθεί ο χώρος (το εγγύτερο στην πόλη τμήμα περί της κοίτης του Κοσύνθου να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και άθλησης, το αμέσως επόμενο τμήμα του έως τη γέφυρα των Κιμμερίων να αποδοθεί στη μεταποίηση και παραγωγή αδρανών υλικών και το χαμηλότερο στην πεδιάδα τμήμα του χειμάρρου να εξυπηρετεί ανάγκες μικροεπιχωματώσεων και μικρομεταποιήσεων για την παραγωγή υλικού κονιαμάτων), 2) αν δοθούν στους Δήμους οι σχετικές άδειες διαχείρισης με συγκεκριμένο και αυστηρά καθορισμένο τρόπο, έτσι ώστε μισθώνοντας το χώρο στις οργανωμένες και ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις του κλάδου, να εξασφαλίζουν αφενός τη νοικοκυρεμένη λειτουργία του, αφετέρου έσοδα, 3) να επανεξετασθούν τα βασικά στοιχεία της μελέτης του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του Κόσυνθου και να επικαιροποιηθούν προκειμένου πράγματι να αντιμετωπισθεί το πλημμυρικό πρόβλημα, 4) να γίνει άμεσα καθορισμός «δανειοθαλάμων» για τις ανάγκες των έργων σε μαζικές επιχωματώσεις (π.χ. οδοποιία). «Δυστυχώς», σημειώνει ο κ.Σκαρλάτος, «ακόμη και σήμερα που το πρόβλημα έγινε καυτό, δεν κατορθώσαμε να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία η οποία το δημιούργησε… Διότι μπορεί οι ντόπιες επιχειρήσεις να μην αδειοδοτούνται για να συνεχίσουν, αμμοληψίες όμως από τον Κόσυνθο συνεχίζουν να γίνονται για τα έργα οδοποιίας…»

•για τα λατομεία: 1) τα ιεραρχηθούν οι παράγοντες που βαραίνουν στην απόφαση επιλογής της θέσης λατομικής ζώνης στο Νομό (καταλληλότητα πετρώματος, ποσότητα κοιτάσματος, έκταση ανάπτυξης κοιτάσματος, απόσταση από το κέντρο κατανάλωσης, έκταση και κόστος έργων υποδομής, αντικειμενική αξιολόγηση του φυσικού κάλλους, της προς επιλογή περιοχής, συμβατότητα της λατομικής δραστηριότητας με το γενικότερο σχεδιασμό και προοπτική ανάπτυξης της προς επιλογή περιοχής, δυνατότητα απορρόφησης του πρόσθετου κυκλοφοριακού φόρτου, βαθμός αντικειμενικότητας στην πιθανή αντίδραση των κοντινών οικισμών), 2) να επανεξετασθεί ως λύση η λατομική ζώνη του Πιλήμματος, 3) να ζητηθεί παράταση προθεσμίας για την λήψη απόφασης στο πλαίσιο του υφιστάμενου Νόμου.

Στη χθεσινή συγκέντρωση στο Επιμελητήριο, παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Νίκος Παπαβασιλείου ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του κλάδου παραγωγής αδρανών υλικών & σκυροδέματος, όπου απασχολούνται περί τους 150 εργαζόμενους το εργασιακό μέλλον των οποίων συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται.

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.