Λυση στο θεμα των αναπληρωτων –ωρομισθιων

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα δίνεται στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου που αφορά στο μέλλον των αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών και το οποίο συμπεριλαμβάνει την δήλωση πριν από λίγες ημέρες του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Καλού, που αφορούσε τους μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών και ωρομισθίων εκτιμάται. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η ρύθμιση κινείται προς θετική κατεύθυνση και το καθεστώς ομηρίας των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών βαίνει προς θετική λύση.

Μιλώντας στον ΠτΘ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών κ. Δασκάλου σχετικά με την δήλωση του κ. Καλού ανέφερε πως για πρώτη φορά υπήρξε πολιτική βούληση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας δικαίωσης των αναπληρωτών. «Δεν είμαστε υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είμαστε εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η πολιτική βούληση να μονιμοποιηθούν οι αναπληρωτές».


Σύμφωνα με τον κ. Δασκάλου από τη δήλωση του Κ. Καλού διαφαίνονται τα εξής:

«Όσοι αναπληρωτές έχουν 30 μήνες προϋπηρεσία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004 μονιμοποιούνται στη δημόσια εκπαίδευση. Ο διορισμός θα γίνει σε βάθος τριετίας με αρχή από το 2005 και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το 2007.

Δεύτερον για τους πολύτεκνους που έχουν έστω και μία ημέρα προϋπηρεσίας δημιουργείται ένας καινούργιος πίνακας ενιαίος και διορίζονται οι περισσότεροι φέτος. Μιλάμε δηλαδή για 300 με 400 άτομα.

Όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς δημιουργείται ένας καινούργιος πίνακας αναπληρωτών με βάση τα μόρια της πραγματικής προϋπηρεσίας. Δηλαδή όποιος δουλεύει ένα μήνα παίρνει ένα μόριο όποιος δουλεύει δύο, δύο μόρια.

Τίθενται εκτός πινάκων τα πλασματικά μόρια που υπήρχαν μέχρι τώρα, όπως τα μόρια δυσπρόσιτων τα οποία διπλασίαζαν την προϋπηρεσία, τα μόρια από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που ακολουθούσαν τους επιτυχόντες και μη διοριστέους στους πίνακες των αναπληρωτών.

Δημιουργείται νέος πίνακας και ο καθένας θα καταταγεί σε μία ιδιότυπη επετηρίδα προϋπηρεσίας με βάση την καθαρή του υπηρεσία Ο πίνακας αυτός θα δίνει τους μόνιμους διορισμούς. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει ακόμη ένας πίνακας αναπληρωτών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις μοριοδοτήσεις που αφορούν μόρια από δυσπρόσιτα, μόρια από ΑΣΕΠ, πιθανόν να μοριοδοτηθεί και ο βαθμός πτυχίου ο οποίος όμως θα αφορά τους διορισμούς αναπληρωτών. Δηλαδή θα υπάρχουν δύο πίνακες ο ένας με βάση την καθαρή προϋπηρεσία που θα δίνει το μόνιμο διορισμό και ένας πίνακας μόνο για αναπλήρωση».

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Καλού ρυθμίζεται και το θέμα των καθηγητών Ολυμπιακής Παιδείας. Όπως τονίζει ο κ. Δασκάλου οι γυμναστές θα δουλέψουν ένα χρόνο περισσότερο από τον προβλεπόμενο στο μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας το οποίο θα μονιμοποιηθεί στα σχολεία και ο μόνιμος διορισμός θα γίνει αργότερα με βάση την προϋπηρεσία τους.

Για τους αναπληρωτές ο αγώνας συνεχίζεται. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών πιέζει προς την κατεύθυνση το 30μηνο να γίνει 24μηνο και να κερδίσουν όσο το δυνατόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όλους τους αναπληρωτές ώστε να μην εξαιρούνται ειδικότητες γιατί, όπως λέει ο κ. Δασκάλου «ακούστηκε ότι θα εξαιρεθούν κάποιες ειδικότητες τεχνικές. Πιστεύουμε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μέχρι το νομοσχέδιο να γίνει νόμος να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια πράγματα»

Ο κ. Δασκάλου επισημαίνει όμως την ανάγκη δραστηριοποίησης περισσότερων και δη νεώτερων αναπληρωτών στις δραστηριότητες της Ένωσης. « Είναι πολύ λυπηρό στις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης στην Αθήνα οι συνάδελφοι με μικρές προϋπηρεσίες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και έχουν λιγότερους από τριάντα μήνες προϋπηρεσία να μην συμμετέχουν ενεργά. Ενδεικτικά θα σας πω ότι στο προηγούμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση 60 άτομα και μόνο δύο από την Ξάνθη κατέβηκαν στο συλλαλητήριο κανένας από Κομοτηνή και Έβρο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι με την ενεργή συμμετοχή τους θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Η αποχή σημαίνει ότι κάθε ρύθμιση θα απέχει και από τα δικά τους ζητούμενα. Εμείς κατεβήκαμε χίλια άτομα από όλη την Ελλάδα παλέψαμε, διεκδικήσαμε, πήραμε άριστα στη στρατηγική, στις συμμαχίες με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ,- είχαμε πρέπει να πω πολύ καλή συνεργασία,- αναδείξαμε το πρόβλημα, αλλά η δυναμική μας χώλαινε. Αν από τις 27000 αναπληρωτές κατεβαίνουν οι 1000 η δυναμική που αντανακλά το κίνημα των αναπληρωτών που τη βιώνει και τη βλέπει το Υπουργείο Παιδείας και αποφασίζει είναι πολύ μικρή. Δεν νομοθετεί η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών αλλά το Υπουργείο Παιδείας και αυτό πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι για να επηρεάσουν πρέπει να βγουν μπροστά, πρέπει να ταλαιπωρηθούν, πρέπει να πονέσουν. Χωρίς αγώνα νίκη δεν κατακτιέται και ό,τι κατακτήσαμε φέτος κατακτήθηκε από τις πολύ καλές στρατηγικές».

Να σημειωθεί ότι χθες βράδυ το περιφερειακό τμήμα Θράκης πραγματοποίησε συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν κυρίως τοπικά θέματα που αφορούν στις καινούργιες υποψηφιότητες, γιατί πολλά μέλη του ΔΣ διορίζονται το Καλοκαίρι καθώς και στα οικονομική του τμήματος.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.