Λυση στο παρα πεντε για την παραλιακη ζωνη του Δημου Κομοτηνης;

Ετήσια παράταση έως τον Απρίλιο του 2017 στην παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους της χώρας - Προτείνουν με τροπολογία οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Λύση στο παρά πέντε της τουριστικής περιόδου στο μείζον θέμα της χρήσης των παραλιών θέλουν να δώσουν 15 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι βουλευτές της Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, με τροπολογία που κατέθεσαν στο ν/σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», με την οποία προτείνουν παράταση της ισχύος για ένα έτος της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ΟΤΑ Α’ βαθμού.
 
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την γρήγορη ανταπόκριση των Δήμων, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει οργάνωση στις παραλίες φέτος.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένοι θέμα αγγίζει και τους δύο παραλιακούς Δήμους της Ροδόπης, και ιδιαίτερα το Δήμο Κομοτηνής και την παραλία Φαναρίου-Αρωγής, που τα τελευταία χρόνια, μετά και το άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας, έχει αναδειχτεί σε τουριστικό προορισμό.
 
Η απόφαση θα δώσει στο Δήμο Κομοτηνής τη δυνατότητα να παραχωρήσει εκτάσεις από το δίαυλο της παραλίας μέχρι και την Aρωγή, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, και όπως γίνεται αντιληπτό καθίσταται ακόμα πιο σημαντική μετά και το κλείσιμο των εναπομεινασών δύο επιχειρήσεων στην παραλία από την πλευρά του Κάμπινγκ (υπόκειται σε διαφορετικό καθεστώς). 

Αποτρέπεται η απώλεια πόρων

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με την υποβληθείσα διάταξη αποτρέπεται σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά περίοδο, η μείωση των εσόδων του Δημοσίου, η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και η ανατροπή των προϋπολογισμών τους, ενώ παράλληλα αποτρέπονται και πολλές δυσμενείς συνέπειες, που αφορούν ιδίως στην περιβαλλοντική προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, λόγω της αιφνίδιας ανατροπής της διαχείρισής τους καθώς και αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
 
Με τη συγκεκριμένη διάταξη επίσης κατοχυρώνεται προσωρινά, (υπό την έννοια της διασφάλισης της νομιμότητας, μέχρι την οριστική διευθέτηση με νομοθετική ρύθμιση του όλου ζητήματος), η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων, καταρχήν, ήπιων και συμβατών με τον προορισμό των στοιχείων αυτών του φυσικού περιβάλλοντος, ως κοινοχρήστων και κατοχυρώνεται η προβλεπόμενη άσκηση προληπτικού ελέγχου και εποπτείας, ώστε να αποφεύγονται παραβιάσεις των όρων της παραχώρησης και η αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας.
 
Βέβαια οι θέσεις στις παραλίες θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν, μιας και η παράταση της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης δεν επιφέρει παράταση των συμβάσεων παραχώρησης σε τρίτους που έχουν συναφθεί έως 30.04.2016. Οι νέες παραχωρήσεις γίνονται κατά τα οριζόμενα στην παρατεινόμενη υπουργική απόφαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.