Λυση μεσω Υπουργειου Περιβαλλοντος για την αυξηση της εισφορας στη ΔΙΑΑΜΑΘ

Η ανάγκη για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής έφτασε στα 1,9 εκ. ευρώ την εισφορά του Δήμου Κομοτηνής

Απορρίφθηκε το σχέδιο από το Δημοτικό Συμβούλιο εν αναμονή χρηματοδότησης των έργων μέσω του Υπουργείου

Με την προοπτική ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, για να καλύψει τη δημιουργία των δομών που απαιτούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΑΜΘ, απορρίφθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, το σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ για το έτος 2021.

Το σχέδιο, που κατατέθηκε προς έγκριση, περιλαμβάνει μια σημαντική αύξηση στην εισφορά όλων των Δήμων, με την εισφορά του Δήμου Κομοτηνής να ανέρχεται σε 1.929.723,67 ευρώ, περίπου 400.000 ευρώ υψηλότερα από την εισφορά του 2020.

Αυτό σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, και μέλος του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιάννης Γκαράνης, τονίζοντας πως το σχέδιο απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, και με δική του πρόταση, με αυτή ακριβώς την προοπτική.

Ανάγκη ανεύρεσης πόρων για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού

Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ένας Εθνικός Σχεδιασμός, όσο αφορά τα απορρίμματα της χώρας, ο οποίος καθορίζεται κεντρικά από την Κυβέρνηση, και τον οποίο πρέπει να εφαρμόσει όλη η χώρα. Αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να υλοποιήσουν, σε επίπεδο Περιφέρειας, οι φορείς Διαχείρισης, (που για την ΑΜΘ είναι η ΔΙΑΑΜΑΘ, μέτοχοι της οποίας είναι όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας) που σχεδιάζουν, βάσει των εντολών του Υπουργείου, τη διαχείριση των απορριμμάτων σε κάθε περιφέρεια.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο σχεδιασμός δεν γίνεται από κάθε Δήμο ξεχωριστά αλλά συνολικά στην Περιφέρεια, δημιουργούνται μεγάλες δομές ΧΥΤΥ, για να διαχειρίζονται τα υπολείμματα, που απομένουν από την επεξεργασία των απορριμμάτων. Σε αυτές τις δομές θα μεταφέρονται τα απορρίμματα όλης της Περιφέρειας, με τρεις να σχεδιάζονται στην ΑΜΘ: μία στην Αλεξανδρούπολη (που θα εξυπηρετεί τον Δήμο Κομοτηνής), μία στην Ορεστιάδα και μία στην Καβάλα.

Για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις όμως μιας και δεν μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνουν από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γκαράνη, σημαίνει πως τα απορρίμματα θα μας κοστίζουν περισσότερο την επόμενη περίοδο.

Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι επενδύσεις για την λειτουργία των εργοστασίων και τα κόστη της μεταφοράς των απορριμμάτων. Την ίδια ώρα που ακόμα ο όγκος των απορριμμάτων που παράγεται, είναι μεγάλος και άρα κοστίζει περισσότερο η διαχείρισή τους.

Αυτή παλιά γινόταν με απλή απόθεση και θάψιμο, στους ΧΑΔΑ και τους ΧΥΤΑ, κάτι που είχε πολύ χαμηλότερο κόστος, όμως τώρα ακολουθείται μια κοστοβόρος διαδικασία, ιδιαίτερα για όσα καταλήγουν στα μη ανακυκλώσιμα.

«Μπορεί εμείς να γκρινιάζουμε γιατί τώρα ο σχεδιασμός είναι ακριβός, όμως πρέπει να λειτουργήσει τώρα, ώστε όταν ολοκληρωθεί να πληρώνουμε μόνο τον όγκο των απορριμμάτων» εξήγησε ο δήμαρχος Κομοτηνής, με την τιμολόγηση να γίνεται ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που παράγει κάθε Δήμος.

Άλλωστε το κόστος αυτό ελπίζουν να το μειώσουν και με την καλύτερη διαχείριση των σκουπιδιών, με περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, αλλά και με την εισαγωγή των καφέ κάδων, που θα δέχεται υπολείμματα τροφίμων (οργανικά απόβλητα), μειώνοντας την συνολική παραγωγή απορριμμάτων από το Δήμο και έτσι την επιβάρυνση από τη διαχείριση.

Το κόστος άλλωστε αυξάνεται και από τον όγκο των σύμμεικτων, που πλέον ούτε αυτά δεν πετιούνται χύδην, αλλά πρώτα γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων και στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία τους, ώστε να μην έχουν τον όγκο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση των παλιότερων.

Αναζήτηση λύσης μέσω του Υπουργείου

Το μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση των 400.000 ευρώ που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν, αφορά τις επενδύσεις για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που αφορούν τόσο τις νέες δομές, όσο και την μεταφροντίδα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Κομοτηνής, που συνεχίζει να λειτουργεί προσωρινά, μέχρι την ολοκλήρωση της δομής στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του 2021.

Οι εργασίες αποκατάστασης της περιοχής, ώστε να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ, δεν μπορούν να αντληθούν αυτή τη στιγμή από Ευρωπαϊκά κεφάλαια, όμως η ΔΙΑΑΜΑΘ βρίσκεται σε επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλες αυτές οι επενδύσεις μέσω προγραμμάτων που θα βγάλει αυτό, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε μέσω το Πράσινου Ταμείου.

Για αυτό και ο κ. Γκαράνης εισηγήθηκε να εκφραστεί αρνητικά το συμβούλιο στην τιμολόγηση της ΔΙΑΑΜΑΘ, ώστε να περιμένουν για το αν θα καλυφθεί το κόστος από το Υπουργείο.

Προειδοποίησε πάντως πως ακόμα και αν επιτευχθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει μια μικρή αύξηση, περίπου 7%, που ελπίζουν να συμπιέσουν στο 3% με καλύτερη διαχείριση, και σίγουρα όχι η αύξηση των 400.000 ευρώ που ζητήθηκε αρχικά.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε πως τα απορρίμματα δεν τα διαχειρίζεται κάθε Δήμος ξεχωριστά, αλλά αυτή γίνεται περιφερειακά. Έτσι και θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, βοηθώντας στην περιβαλλοντική βελτίωση της περιοχής, μιας και πλέον πλησιάζει στα όριά του, και θα έχει πρόβλημα διαχείρισης, κάτι που επισύρει και τον κίνδυνο επιβολής περιβαλλοντικών προστίμων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.